(Tamamıyla leauge of Legends) iyi akşamlar arkadaşlar aciliyet içeren bir durumum var şimdi sahip olduğum ekipmanlar.
Anakart: ASUS Prime B460-Plus
İşlemci: i5-10400F (6 çekirdek) (soğutucu kule tipi değil)
RAM: 2x16 GB 3600 MHz ama anakart yüzünden 2666 MHz'de çalışıyor.
Ekran kartı: RTX 3060.
PSU: Revenge Cooler Master 750W MWE V3 80+ Bronze ATX 3.1
SSD: Crucial 1TB MZ-77E1t0bw 870 SSD.
Mouse: Logitech G PRO LoL serisi kablosuz RGB Gaming mouse(25600 DPI, 1000Hz - 2 sene önce 6500 bin TL'ye almıştım)
Klavye: Logitech G PRO LoL serisi.
Ping: 21-25 = 300Mbps internet fiber.
Montiör: MSI G244F E2 23.8" 180Hz 1ms HDMI DP FreeSync Premium FHD Rapid IPS Gaming monitör.
Sadece LoL oynuyorum, PC'de bazen de render işlemleri oluyor. Bilgisayar programcılığı okuyorum(genel olarak render işlemlerini vb. laptoptan yapıyorum.)
Neyse, bu zamana kadar EUW serverinde League of Legends oynuyordum. Grandmaster Low eloya kadar herhangi bir sorun yaşamadım. Fakat grandmaster Low elodan sonra karşıma grandmaster yüksek elo ve az da olsa Challenger gelmeye başladı. Fakat gelen Challenger'lar genellikle e-sporcular, bazen de yayıncılar oluyor. Haliyle bunların PC'leri 200-300 bin TL bandında, haliyle bunlarla rekabet edilmiyor. Konumuza gelirsek, grandmaster Low eloya kadar saliselik takılmalar, droplar giriyordu fakat bu PC'den kaynaklıydı çünkü 21-25 ping sabit 300Mbps. Grandmaster Low eloya kadar genel manada herkes aynı durumu yaşadığından dolayı pek umursamıyordum. Fakat şu anda Challenger'lar, grandmaster-high elolar gelince anladım ki saliselik hareketlerin bile çok fazla önemi var. Şu son 1 haftadır oyunda 144 FPS sabit olmasına rağmen 30 FPS gibi geliyor oyun bana. Base e-spor İstanbul'daki akademiye gittiğimde ise oyuna girdiğim gibi anladım ki gerçekten benim PC'den kaynaklı. Neyse, lafın özüne gelelim, şu anda tam cebimde 7000 TL var. İkinci el parça almakla uğraşacak zamanım yok. Tanıdık tamircide MSI MB Pro B760-P DDR4, MSI MAG B550 Tomahawk AMD AM4 DDR4 bunlar var. Adam diyor anakartı senin i5 10400F + ASUS Prime B460-Plus ile takas edeceğiz üstüne kule tipi soğutucu takacağım. Neyse sadede gelelim, şu anda tam 7000 TL var. Biraz araştırdığımda:
Ryzen 5 5600'ü buldum tamamen sıfır kutu fatura içinde 5650 TL veya o tamircide yine var hiç açılmamış sıfır kutu i5 14400F 6800 TL. İkisinin de garantisi faturası her şeyi var. Bunlardan birisini alacağım ona göre anakart verecek dedim tamirciye. İkinci elden daha sağlam bakim filan yok dedi, kutu açtım mı bir daha olmaz. Anakart kutuları da sıfır yani öyle ikinci el parça deneyecek zamanım yok zaten üniversite sınavları bitti 1-2 ay boyunca tamamıyla uğraşıp Challenger'a kasmaya çalışacağım, dedim gibi e-spor fırsatı da var. Tamamıyla sadece League of Legends için hangisini tercih etmeliyim? Ms en iyi verecek, en fazla oyundaki tepkiyi verecek, tepki süresini kısaltacak en iyi işlemci hangisidir? Ayrıca not: Sırf parasından dolayı Ryzen 5 5600 tavsiye etmeyiniz. Eğer Ryzen 5 5600'ü alırsam kalan bin TL işte bir sigara alırım bir de pizza sipariş eder yerim o parayı kısaca cebimde kalmaz. 7000 TL'ye bunlar veya sıfır olacak daha iyi bir parça varsa önermenizi rica ediyorum.
Almayı düşündüğüm işlemciler:
Ryzen 5 5600 - 5650TL: Amazon.com.tr
i5 14400F - 6850TL: Tanıdık tamircide kapalı kutu sıfır garantisi vb her şeyi mevcut.