i5 14600KF işlemci için sıvı soğutucu gerekli mi?

oguzvusi

Centipat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar i5 14600KF işlemci aldım. İçinden stok fanı çıkmadı. Bunun için kule fanları yeterli midir yoksa sıvı soğutma sistemi gerekli midir? Eğer öyle ise hangi marka almalıyım sessizlik ve dayanıklılık açısından önerileriniz nelerdir?

Son düzenleyen: Moderatör:

Kule tipi.

Sıvı soğutma 240mm.

Devasa kule tipi soğutucular mevcut piyasada. Değil 14600KF i9 14900K bile soğutabilirler. Bütçe belirtir misin?

Aynı işlemci var şuan bitfenix cube 360 kullanıyorum gayet memnunum

Arkadaşlar aylar sonra konuyu hortlatmış oluyorum kusura bakmayın. Aynı işlemci bende de var. Şu anda geçici olarak kule tipi soğutucuda kullanıyorum. Hafif oyunlarda sorun olmuyor ancak ağır oyunlarda işlemci soğumak için frekans kısıyor. Kasam küçük olduğu için 360mm soğutucu alamıyorum. Bu işlemci için 240 mm soğutucu yeterli midir? Yeterli ise tavsiyelerinizi rica edebilir miyim?

Hocam naptınız acaba imzanızda gördüğüm kadarıyla 4070 Super'i 1080p kullanıyorsunuz bende öyle istiyorum ama 5700X yetersiz geliyor. 14600KF darboğaza giriyor mu Warzone Cyberpunk vs gibi ağır oyunlarda kule tipi çok mu yetersiz kalıyor?

Ustam bundan önce i5 14400f kullanıyordum ve 1080p'de oyunların yarısında darboğaz yapıyordu ancak i5 14600k'ya geçtiğimde darboğaz yaşamadım. 14400f ile 14600k arasında gerçekten çok fark var. İntel işlemci serilerinde i6 diye bir işlemci yok ama olsa idi sonu ''600'' ile biten i5'lerin ismi i6 olurdu. Çünkü güç ve çekirdek sayısı olarak i7 14700k'ya i5 14400f'e olduğundan daha yakın bir işlemci. Warzone ve Cyberpunk oynamadım. Spiderman remastered ve Dead Space remake oynadım. 1080p'de darboğaza girmiyor ancak 14600k ve üzeri intel işlemciler için kesinlikle noctua gibi çift bloklu ve çift fanlı hava soğutma veya en az 280mm sıvı soğutma gerekiyor. Ben param olmadığı için eski sistemden kalma orta segment cooler master kule tipi hava soğutma kullanıyorum. Bunun üzerine bir de soğutucuya ikinci fanı aldım. Undervolt da yaptım ancak tüm bunlara rağmen çok işlemci kullanan oyunlarda işlemci ısınarak frekans düşürüyor bir müddet sonra. Para işini halledince 280mm sıvı soğutmaya geçecem direkt.

Hocam undervolt yapmadan önceki ısılar nerelerde seyrediyor acaba? Ben de 1 hafta önce 4070super/14600kf'li bir sistem kurdum. Oyun açık değilken maksimum 50'ye çıkıyor ancak hangi oyuna girsem yükleme ekranında 90-95 dereceleri görüyor oyun içi ise 75-85 arasında seyrediyor. Soğutucu olarak ise Thermalright Peerless Assassin 120 Black TL-C12B kullanıyorum. Yaptığım araştırmalarda çoğu 240mm sıvı soğutucudan daha iyi performansı olduğunu gördüğüm için almıştım ancak şu an sonuçtan hiç memnun değilim. Eğer yardımcı olabileceğini düüşündüğünüz bir fikriniz varsa bilmek isterim, saygılar.

Ustam undervolt sıcaklığı en az 15 derece düşürüyor. Performanstan hiçbir kayıp olmuyor. Sadece voltajı haddinden fazla düşürürsen mavi erkan veya sistem donmaları ile karşılaşabiliyorsun. O yüzden ben de çeşitli denemeler yaparak voltajı ne kadar düşüreceğim konusunda en optimum noktayı buldum. Bu yüzden hem işlemci daha az ısınıyor hem de hiçbir kararlılık sorunu olmuyor. Ben de cooler master hyper 212 ile kullanıyorum. Ekstra ikinci fan aldım soğutucuya. O da 3-4 derece düşürdü sıcaklığı. Spiderman remastered gibi bir oyunda 70 derecelerde geziniyor işlemci. Önceden 90'ı geçiyordu. Bu işlemci için 85 dereceye kadar gayet normal sayılır sıcaklıklar bu arada. İnteller sıcak çalışmayı seviyor. Senin soğutucun üst segment bir hava soğutma. Undervolt yaparsan çok etkisi olur. Anakartın asus ise UV konusunda yardımcı olabilirim.

Bu arada yukarıda işlemci ısınarak frekans kısıyor param olursa soğutucuyu değiştirecem demiştim. Sonradan onun ısınma ile ilgili değil biosta eski işlemcinin (i5 14400f) güç ayarlarının kayıtlı kalması sebebi ile yüksek işlem gücü isteyen oyunlarda işlemcinin sistemden gerekli watt'ı çekemediğinden frekans kıstığını öğrendim. Ayarları yükseltince o sorun da kalmadı. Bu yüzden soğutucuyu değiştirmeyip kule tipi soğutucu ile kullanmaya devam edecem. Dediğim gibi 85 dereceye kadar bu işlemci için durum tehlike arz etmiyor. Ama UV oldukça yararlı olur senin için de.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…