i5-2400 sisteme GTX 1050 Ti almak mantıklı mı?

Bütçe
3000

Rolesional

Hectopat
Makaleler
3
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Merhaba, öncelikle şöyle bir donanıma sahibim;

-12 GB DDR3 RAM.
-1 TB HDD, 120 GB SSD.
-Intel Core i5-2400 3.10 GHz.
-AMD Radeon HD5670 GDDR3 2 GB ekran kartı (GT 730-740 arası bir performans veriyor denebilir.)

Şimdi ben bu donanımda en büyük sıkıntı olan HD5670 ekran kartını değiştirmeye karar verdim çünkü temel oyunlarda epey zorlanıyor oynatamıyor, normal olarak bu yüzden ben de 2. nesil işlemcinin uyabileceği bir ekran kartı almak istedim ve Dolap uygulamasından "ASUS Cerberus GeForce GTX 1050 Ti OC Edition" buldum, fiyatı 3600 TL'ydi. Teklif olarak 3000 TL teklif gönderdim satıcı kabul etti. Henüz elime ulaşmadı 2 Ocak'ta kargoya verecek. Şimdi kafamda dönen ve merak ettiğim şeyler var.

1- Bu ekran kartı i5-2400 ile ciddi oranda darboğaz yapar mı? Yaparsa bile ne kadar zarar verir? 3 ay gibi bir süre için sağlıklı olur mu? Çünkü sonrasında anakartı tamamen yenilemeyi planlıyorum.

2- Yeni nesil veya yeni nesil denilebilecek oyunlarda AMD FSR kalite modunu kullanıp 1080p oyununa göre değişecek şekilde düşük orta ayarlarda oyunları oynarsam tahmini kaç FPS civarlarında gezinirim? Mesela Cyberpunk'ta bu şekilde 60FPS civarı oynamam mümkün mü?

3- VRAM 4 GB olduğundan birçok oyunda kartın çok daralacağını düşünüyorum. Bu şekilde 12 GB DDR3 RAM'den yüksek ihtimalle paylaşılan bellek kullanımı yapacak peki 12 GB RAM yeterli mi yoksa en azından 16 GB'a yükseltmeli miyim? (En azından HD5670 ile CS2 zorla denediğimde 11 GB RAM kullanılıyor hale geldi kapatınca bir anda 4 GB civarına düştü.)

4- Darboğaz yaşarsam işlemci gücünü %90'a düşürmekle darboğazı çözebilmem mümkün mü?

Ve son olarak bu fiyata bu mantıklı mı demeyeceğim? Bu donanıma bu kart mantıklı mı diye soracağım. Sizce mantıklı mı?

@Rolesional Şunu başta söyleyeyim. 1050Ti'a 3000TL çok kazık, öyle böyle kazık değil. GTX 1070 fiyatına, 1050Ti yani. Maksimum 1500TL civarı eder o cihaz.
Diğer sorulara dönersek.

1- Hikayeli oyunlarda, yüksek grafiklerde darboğaz çok daha az olur. Bazı oyunlarda da olmayadabilir ama genel olarak küçük/büyük darboğaz görülür. Oyundan oyuna ve grafiklere, FPS'e göre değişir bu durum. İşlemcinize zarar vermez, yani bozmaz. En fazla darboğaz yüzünden bilgisayar kasar, oyun sırasında çünkü tüm işlemci yükü oyuna bindiği için oyunu alta aldığınız zaman bilgisayar çöker veya arkada şarkı, video filan açamazsınız.

2- Cyberpunk'ta 60FPS görmeniz çok zor. Ekran kartı o kısma çıksa bile darboğaz ile o FPS daha düşük gözükür ama 40FPS civarı oynanabilir. Farklı farklı oyunlarda (Yeni nesil.) 30-45 FPS civarı bir deneyim edinebilir. 60 FPS daha eski oyunlarda elde etmesi kolay olur.

3- 4 GB VRAM'i aşacak bir senaryo yaratan oyun oynamazsanız çoğunlukla aşmaz. Last of Us gibi oyunlar rahatlıkla aşar ama işlemci ile beraber zaten genel olarak oyun deneyiminiz kötü olabilir. Genede hertürlü 16 GB önerebilirim, çünkü aşmasa bile 12 GB kılpayı kurtarmakta.

4- İşlemci gücünü kısmak oyun performansını düşürür ve ekran kartının kullanımıda düşer ama işlemci rahatlar, tabi darboğazı çözmez bu durum sadece işlemci kullanımını düşürür. Saf performans için kötü birşey ama arkada Chrome açacağınız zaman Chrome için işlemci payı kalır. Tabi oyun için değilde, direk genel anlamda işlemciyi kısmak hiçbir avantaj sağlamaz. Aksine düşük performans zararı ile kalırsınız.

FSR ile birlikte Cyberpunk'ta 60 FPS'i zorlamam mümkün mü? Yoksa mecburi olarak 720P'de mi oynamalıyım?

Peki olması gerekenin üstündeki bir fiyattaki kartın temiz çıkma ihtimali buna oranla yüksektir değil mi?

FSR ile birlikte Cyberpunk'ta 60 FPS'i zorlamam mümkün mü? Yoksa mecburi olarak 720P'de mi oynamalıyım?

Peki olması gerekenin üstündeki bir fiyattaki kartın temiz çıkma ihtimali buna oranla yüksektir değil mi?
-1080P en düşük ve FSR ile 40FPS civarı alıyor. 720P yapmanız darboğaza neden olacak ve gene aynı FPS'i alacaksınız. İşlemciniz kötü olduğu zaman grafikleri kısmak FPS'i arttırmıyor ne yazıkki.

-Daha pahalı olması daha temiz olduğu anlamına hem geliyor hemde gelmiyor. Bazıları sıfır alıp, 2.el olarak içtikleri soğuk suyun acısını çıkarırlar ozaman cidden sıfırdan farksız olur kart ama kazık fiyattan almakta mantıklı değil. Sırf kondisyonu çok yüksek diye 2 katı para vermek mantıklı değil, siz koleksiyon ürünü almıyorsunuz sonuçta. Sağlıklı çalışan bir sürü model daha var, daha ucuza.

İleride anakart değiştirme planınızda var. Eğer 3000TL'niz varsa GTX 1660 ailesinden bir kart alabilirsiniz, en düşükte Cyberpunk'ı 40FPS oynamak yerine en yüksekte 40FPS oynarsınız. İşlemci değiştiği zamanda yüksek grafiklere düşürüp 60FPS oynarsınız. Mantıklı değil mi?

Anladım hocam yani işlemci kötü olduğu için çözünürlük kısmak mantıksız. O halde sanırım anakartı değiştireceğim zamana kadar bu şekilde idare edeceğim. Yanıtınız için teşekkür ederim. 3 ay sonra diye tahmin ediyorum anakartı ve tüm bileşenleri komple yenileyeceğim sanırım. Kafamda ise B450 anakart alıp Ryzen işlemci kullanmak var size göre ne yapmalıyım bütçem duruma göre değişecek (ortalama 7000 ila 15000 arası) belki ekran kartı duruma göre aynı kalabilir.

Ayrıca ekran kartı yorgun falan gelirse bir soğuk su içip durumla uğraşacağımı düşünüyorum umarım gelince bir sorun yaşamam.

Kısaca " Daha fazla FPS = daha fazla işlemci gücü." olarak kaba tabir düşünebilir bu arada.

Hocam 15 bin TL bütçenizi 20 civarına çıkarabilirseniz sıfır hazır sistem alabilir. Çıkaramazsanızda yavaştan toplama başlayın. Yarı 2.el, yarı sıfır şeklinde.

B450, AM4 için iyi bir tercih olur. 2000TL'ye yakın Biostar veya Asrock bulunuyordu. (2.el 1500TL.)
Yanına 2.el R5 3600 alabilirsiniz 1500TL civarına mesela.
1000TL civarına Goodram 2x8 16GB RAM'ler sık düşüyor İtopya da.
Şuan SSD'niz varsa direk ondan devam edebilirsiniz veya 1000TL civarına Exceria G2 var.
2000-2500TL civarına sağlam güç kaynakları oluyor veya 2.el 1000-1500'e o sağlam modeller.
Kasayı ise 2.el eski oyuncu kasaları oluyor 500'e filan veya 1000'e yeni versiyonlar var.

Ekran kartı ise 2.el 4000-5000TL arasında RX 6600 oluyor. (RTX 3060'tan güçlü.)

Kaba tabir 15 bin TL kurtarıyor mesela dediklerimi. (Sadece GPU, CPU 2.el olursa.)
Ayarlanabilir birşeyler yani rahatlıkla.

Anladım hocam sayfayı kaydediyorum bir kenara. Dediklerinizi 3 ay sonra tekrar gözden geçireceğim.

Anladım hocam sayfayı kaydediyorum bir kenara. Dediklerinizi 3 ay sonra tekrar gözden geçireceğim.
3 ay sonra piyasa değişebilir, ozaman tekrar yardımcı oluruz Technopat olarak. Malum ekonomi yüzünden...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…