i5 3210M sisteme işletim sistemi önerisi

Makaleler
1
Merhaba. Özellikleri pek iyi olmayan bir bilgisayara sahibim. Özelliklerim şöyle.

i5 3210M CPU.
4 GB RAM.
GT620M ekran kartı.
120 GB SSD.

Şu an aktif olarak Windows 10 Home Single Language 22H2 kullanıyorum. Eskiden de takılmalar oluyordu ancak bu kadar değildi. İlk virüs girdiğini düşündüm ancak antivirüs programları bir şey bulamadı. Takılma derken ekran sanki gidip geliyor yani mesela bu yazıyı yazarkende yazılar gecikmeli geliyor. Çok oyun oynamıyorum zaten ancak yine de şu ana kadar Windows'tan başka hiçbir işletim sistemi kullanmadım. Ya Windows 10 LTSB 2016 kuracağım ya da Linux'a geçeceğim. Laptopu ders çalışmak ve Netflix üzerinden bir şeyler izlemek için kullanıyorum. Normalde çok takmam ama YouTube'dan ders videosu izlerken tam ekran bile olmuyor bazen basıyorum öyle kalıyor çok aşırı takılıyor. Linux daha mantıklı geliyor ama korkuyorum şu ana kadar hiç kullanmadığım için. Linux önerecekseniz hangi dağıtımı önerirsiniz? Takılma olmasın ve mümkünse güzel görünüşlü bir dağıtım arıyorum.

Mint Xfce iyi gider. Boşta 600-700 MB RAM tüketiyor. Bu sayı LTSB 2016'da 800-900 MB civarı, onu da kullanabilirsiniz illa Windows istiyorsanız.

Linux'tan korkuyorum biraz Windows'tan az da olsa anlıyorum ve çevremdeki insanlar Windows kullanıyor. Linux kullanan hiç yok çevremde o yüzden destek almamda zor olacak. Ancak LTSB de etkinleştirme falan sıkıntı oluyormuş o yüzden Linux daha ağır basıyor şu an.

i5-3230M ile en iyi performansı 8.1 ile almıştım.

Desteği kesildiği için direk elemiştim onu.

Linux'tan korkuyorum biraz Windows'tan az da olsa anlıyorum ve çevremdeki insanlar Windows kullanıyor. Linux kullanan hiç yok çevremde o yüzden destek almamda zor olacak.
ChatGPT bu konuda oldukça iyi sayılır, istediğiniz bir şeyi GUI'den yapamazsanız (imkansıza yakın) sorarsınız ve o da size güzelce verir kodları terminal için. Eğer ChatGPT yetmezse burada konu açarsınız.
Ancak LTSB de etkinleştirme falan sıkıntı oluyormuş o yüzden Linux daha ağır basıyor şu an.
KMS38 ile aktivasyon yapabilirsiniz, yönetici şekilde başlatılmış PowerShell'e irm https://massgrave.dev/get | iex yazıp oradan KMS38'i seçerseniz aktivasyonu gerçekleştirirsiniz.

Dostum inan korkulacak bir şey yok. Ben yılların Windows kullanıcısıyım. Birkaç aydır Linux kullanıyorum. İlk başta biraz afalladım ama sonra gayet hoşuma gitti. Lubuntu tavsiye ederim. Linux Mint'ten daha hızlı ve hafiftir.

Terminalin bile ne olduğunu bilmiyorum hocam o kadar cahilim Linux konusunda. Ancak denemeyi düşünüyorum beğenmezsem LTSB kuracağım.

Siz Lubuntu mu kullanıyorsunuz hocam? İlk geçecek birisi için tavsiye eder misiniz hafiflik olarak değil de alışması kolay mıdır? Zorin OS vardı aslında kafamda.

Linux tarafından Pardus XFCE ile başlamanızı öneririm kolay bir dağıtımdır.

Linux'a alışamazsan.
Windows 10 2016 LTSB kullan.

Siz Lubuntu mu kullanıyorsunuz hocam? İlk geçecek birisi için tavsiye eder misiniz hafiflik olarak değil de alışması kolay mıdır? Zorin OS vardı aslında kafamda.
İlk kez kullanacaksan Linux Mint XFCE daha yaygın olduğu için daha iyi olur. Ben sadece donanımı göz önünde bulundurarak Lubuntu demiştim. Mint'e göre daha hafif ve hızlı. Zorin ve Mint başlangıç için en iyi iki alternatif. Ama Zorin'de GNOME arayüzü var. Arayüzü işlemciye biraz ağır gelebilir. En iyisi Mint XFCE kur. Mint'e hemen alışırsın. Zaten mağazası da mevcut. İstediğin uygulamaları mağazadan yükleyebilirsin. Şu an EndeavourOS kullanıyorum.

Terminal Windows'ta CMD demektir. Zorin hala sorunlu olduğundan Mint Xfce kullanın Linux için.

@xmatugfg hocam Pardus'un depoları Mint'e göre daha dar olduğundan istenilen yazılımlar bulunamayabilir. Bu yüzden pek kullanılmasını önermem. Eğer kullanılacaksa V23 yerine V21 kullanılması daha iyi olur. Kendileri V21'in daha az sorunlu olduklarını belirtmişlerdi.

@SerdarT35 hocam tüketimi az olan Windows'lar hakkında benden daha bilgili olduğundan onun önerisine kulak verebilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…