İ5 3470 GTX 1070 sistemde Rust oynarken ekran siyah olup ekran kartı fanları son hızda çalışıyor

gtx1070ulass

Femtopat
Daha fazla  
RAM
DDR 3 1600mhz 16 gb ram
Ekran kartı
Asus Rog Strix GTX 1070
Anakart
Turbox H61C
İşlemci
İ5 3470
Merhaba,

Bir süredir Rust oyununu oynarken veya durduk yere masaüstünde ve video izlerken bile ciddi bir sorunla karşılaşıyorum ve bu konuda yardım almak istiyorum. Sorunumun ayrıntıları aşağıda yer almakta:

Yaşadığım sorun

Ekran siyah oluyor:
Rust oynarken belirli aralıklarla ekranım bir anda siyah oluyor. Ekran tamamen kararıyor ve hiçbir şekilde geri gelmiyor. Fare imlecini görmek veya ekranı tekrar açmak mümkün olmuyor. Oyun açıldığında ekran normal görünüyor fakat bir süre sonra ekranın kararması başlıyor. Oyunun sesi de normal bir şekilde devam ediyor.

Ekran kartı fanı full dönüyor: Ekran kararmaya başladığında ekran kartımın fanı da tamamen yüksek hızda dönmeye başlıyor. Bu da, ekranın tamamen siyah olmasının ardından bilgisayarımın aşırı ısındığını düşündürüyor. Ancak HWiNFO veya benzeri yazılımlar üzerinden aldığım verilerde herhangi bir anormal sıcaklık gözlemlemedim.

HWiNFO kullanıyorum: Ekran kartı ve diğer bileşenlerin sıcaklıkları normal seviyelerde. Ekran kartı sıcaklıkları çoğunlukla 60-70 derece civarında oluyor, fan hızları ise sabit kalıyor. Ancak ekran kartının tam hızda dönmesi sadece ekranın siyah olmasından sonra gerçekleşiyor.

Bilgisayar yeniden başlatılmadan sorun geçmiyor: Ekran siyah olduktan sonra çözüm olarak sadece bilgisayarı yeniden başlatmak mümkün oluyor. Yeniden başlattıktan sonra sorun geçiyor, ancak oyun sırasında aynı şey tekrar yaşanabiliyor.

Yapılan donanım değişiklikleri

Başlangıçta Archon marka PSU kullanıyordum. Ancak sorun devam edince PSU’yu değiştirmeye karar verdim. Bu nedenle FSP 650W güç kaynağını satın aldım ve takarak deneme yaptım.

PSU değişimi sonrası sorun biraz daha azaldı gibi görünse de, sorun tam anlamıyla çözülmedi.

Ayrıca ekran kartım ve diğer donanımlarımda herhangi bir fiziksel hasar olmadığını düşündüm, bu yüzden donanımın sağlam olduğundan emin oldum.

Diğer denemeler ve gözlemlerim

Yazılım güncellemeleri:
Ekran kartımın sürücülerini en son versiyonla güncelledim. Ayrıca Windows 10 güncellemelerinin tamamının yüklü olduğunu kontrol ettim.

Sistemdeki yük durumu: Genellikle oyun sırasında CPU ve GPU kullanım oranları yüksek oluyor. Ancak bu kullanım oranları da oyunun başında oldukça stabil kalıyor ve bir anormallik göstermiyor.

Farklı bir sistemle ekran kartımı denedim ama Z170 ve i7 6700 kombosuyla Battlefield ve Rust’ı en yüksek ayarlarda hiç sorun yapmadan, kasmadan akıcı oynattı.

Ayrıca bu sorunun anakart temelli de olabileceğini düşünüyorum. Anakart zaten eski, dandik bir markanın Turbox H61C modeli. GTX 1070 ile uyumlu çalışmıyor. Bu yüzden de olabilir diye düşündüm ama sorunun nereden kaynaklandığını asla çözemedim.

Yardım talebim

Bu sorunu yaşayan ya da çözüm önerisi olan varsa, nasıl bir yol izlememi tavsiye edersiniz? Sorun nerede, çözümü ne? Yardımcı olursanız sevinirim.

Yardımlarınız çok değerli olacaktır. Şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı