Bu arada aynı işlemci ve aynı ekran kartını kullanıyorum 2014'ten beri. Birkaç gündür de aklımda "Acaba sistemimi güncellesem mi? Güncelleyecek olsam neleri değiştirmem mantıklı? 2. el i7-4790k mı almalıyım (anakartımın izin verdiği en iyi işlemci) yoksa anakartımı da değiştirip i7-9700 alıp bu işlemciye uygun güzel bir de ekran kartı mı almalıyım?" soruları vardı.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki ilk sorgulaman gereken şey "Ben oyunları hangi fps değerinde ve hangi görüntü kalitesi ayarlarıyla oynamak istiyorum?". Bunun için de ilk hız sınırlayıcı faktörün: Monitörün.
Monitörünün Hz değeri senin oyunlardan alacağın FPS'nin sınırlayıcısı olacak, bunu biliyorsun. Mesela benim 1080p ve 60 Hz'lik bir monitörüm var ve en düşük ayarlarda 500 küsür fps aldığım oyunlar oluyordu; ama bunun görüntüye hiçbir katkısı olmuyordu çünkü monitörüm en fazla 60 fps'yi bana aktarabiliyor. Shadow of the Tomb Raider gibi bir oyunda mesela görüntüyü ultraya çektiğimde aldığım fps bazen 60 oluyor ama çok fazla NPC'nin olduğu sahnelerde fps 40'lara düşebiliyor. Bu yüzden 60 fps civarı hemen hemen stabil oynamak istiyorsam görüntü kalitesini "orta"ya çekmem gerekiyor.
Şimdi ben eğer 1080p ve 60 Hz'lik monitörümü değiştirmeyeceksem ve ultra ayarlarda 60 fps ile oynamak istiyorsam gtx 1070 gayet yeterli olacaktır. Hangi ekran kartının hangi oyun için hangi çözünürlükte hangi fps değerlerini verdiğini incelemiş birçok site bulabilirsin. Şimdi sen sonuç olarak 60 hertzlik monitöre sahipsen ve shadow of the tomb raider gibi bir oyun oynayacaksan ekran kartını yükseltmen seni maddi açıdan gereksiz yorabileceğini düşünüyorum. Çünkü artırabileceğin performans farkı (yani burada kıstasım fps değeri ve monitörünün 60 hz olduğunu varsayıyorum) çok değil. Gtx 970 hala iyi sayılır çünkü. Çok iyi bir ekran kartı alıp monitörünü de 2k çözünürlükte 75 hz bir monitöre yükseltmen gerekir ki eşekten inip ata binmiş olasın.
Eğer ki 2k çözünürlükte 75 hz'lik bir monitörü (Shadow of the Tomb Raider oyununu örnek olarak verdiğim için bu örnekten devam ederek konuşayım) ultra ayarlar + stabil 75 fps'de hakkıyla kullanabilmek istiyorsan da RTX 2080 alman gerekir ki zaten hem anakartı hem işlemciyi değiştirmen gerekecektir.
Örnek benchmark:
https://www.legitreviews.com/wp-content/uploads/2019/03/shadow-1440.png
Ayrıca senin ekran kartından önce işlemcini yükseltmen gerekiyor. Aynı sisteme sahip olan benim de bunu yapmam gerekiyor ne yazık ki.
Find and fix CPU or GPU bottlenecks in your PC. Check if your PC will bottleneck, optimize performance and game frame rate.
Bu bağlantıdan bakarsan eğer, i5 4690'ın GTX 970'e darboğaz yaptığını; ancak i7-4790'ın çok uyumlu çalıştığını görürsün.
Ya sadece işlemciyi değiştireceksin yaklaşık 1000 lira verip ikinci el alarak.
Ya işlemciyi i7-4790 veya i7-4790k alıp ona uyumlu en yüksek ekran kartını (yani gtx 1070) alacaksın ki bu çok saçma olur.
Ya da anakartı, işlemciyi, ekran kartını baştan aşağıya değiştireceksin ki bunu 2500 tl'ye yapamazsın. Çünkü bence şu an gtx 970'den geçeceksen rtx 2060'a geç en azından. O da yaklaşık 2500 lira civarı. Ya da GTX 1660-Ti'a geçebilirsin. Vatan'da 1600 lira civarı. İşlemci olarak en kötü i5-9400 almalısın ki bu yazıyı yazdığım sırada Vatan bilgisayar'da 1283 lira idi. E bu işlemciye uygun bir anakart da almak lazım ki 400-500 lira. Hatta bilmiyorum ama kasanın güç kaynağını bile değiştirmen gerekebilir. Onu bir öğrenmek lazım. Totalde 3300 lira civarına mal olur. Peki 3300 lira verip de elde edeceğin fps değişikliği ne mi olacaktır? Cevabın:
Değer mi?Sen karar ver.
Bu arada yanlış yazmışım: GTX 1660 Ti -> 2300 küsür lira.