i5 4690K alınır mı?

Bütçe
1500 TL

Artemis1942

Hectopat
Öncelikle şimdiden teşekkürler. Basitçe size toplamayı planladığım sistemi ve niçin topladığımı anlatayım,
Derin öğrenme, veri bilimi ve genel anlamda yapay zeka üzerine çalışmalar yapan bir öğrenciyim. Bu işlemleri kısaca tanımlamak gerekirse ağır vektörel matematiksel hesaplamalar için yüksek işlem gücü gerektiren, aynı zamanda veriyi hafızada tutabilmek için yüksek hafızaya ihtiyaç duyan işlemlerle karşı karşıyayım. Şu anda elimde üç makine var.

1-) Genellikle köle olarak veya video izlerken kullandığım bilgisayarımda Aliexpress'ten aldığım Athlon X4 760K, 8 GB RAM ve markasız sadece iş gören bir anakart takılı. Bu bilgisayarı sadece küme işlemlerinde kullanıyorum.

2-) Yaklaşık 6 yıl önce Türkiye'de topladığım bilgisayarımda, R9 290 Ekran kartı, 8 GB RAM ve FX 8350 işlemci takılı. Bu bilgisayarın ekran kartının gücünden faydalanamıyorum çünkü NVIDIA'nın son birkaç sene çıkardığı kartlar dışında hiçbir kart desteklemiyor, bu yüzden her işlem işlemci üzerinden yapılmak zorunda dolayısıyla bu bilgisayarın varlığı bana hiçbir fayda sağlamıyor ama satmaktansa kardeşimin oyun oynaması için ona bırakıyorum.

3-) Geçen sene aldığım GTX 1650 ekran kartlı, 16 GB RAM ve i7-9750H işlemcili laptopum, genel olarak her işim için bu bilgisayarı kullanıyorum ama hem laptop olduğundan fazla ısınıyor, hem yıpranıyor hem de fazla performans kaybı yaşıyorum, hem de kıyamıyorum.

Bu yüzden bu günün şartlarından neredeyse bütçe diye adlandırmanın bile zor olduğu bütçemle yeni bir bilgisayar toplamaya karar verdim ama piyasada işime yarayabilecek hiçbir ekran kartını satın alabilecek bütçem yok. Bu yüzden hem küme işlemlerine daha fazla bilgisayar sağlamak için, hem de artık laptopumu yormak yerine çok olmasa da işimi görebilecek bir bilgisayar toplamam gerekiyor. Bütçem olmadığından da yine parçaları Aliexpress'ten almayı düşünüyorum ( bildiğim kadarıyla artık bu parçaların satışı yok ve olsa bile Türkiye piyasasında çok daha pahalı olurlardı. Ama yine de önerilere açığım.)

Sorum kısaca şu şekilde: i5 4690K (469 TL), 8x4 olmak üzere 32 GB RAM (16'sı şimdi, 16'sı bir dahaki burs yattığında)(400 TL + 400 TL) ve Aliexpress'ten gördüğüm 'MACHINIST H97' (430 TL) anakart (2. el anakartlarla problem yaşamak istemiyorum, Ve bulabildiğim 4 RAM slotlu en kaliteliye benzeyen anakart da bu.) İşlemci soğutucu ve güç kaynağını Türkiye'den alacağım ve zaten elimde boşta duran yaklaşık 2 TB'lık hafıza var (256 SSD, 1 TB HDD, 250 GB 2 adet HDD).

Sizce bu sistem toplamaya değer mi?
i5 4690K laptopumdaki i7 9750H ile karşılıştırıldığında nasıl bir işlemci? Veya yukarıda bahsettiğim bileşenler yerine önerebileceğiniz başka bileşenler var mı?
Overclock yapmayı kesinlikle düşünmüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
4690K bende var. OC ile kullanıyorum 4.5 GHZ. OC çok basit 1 DK iş. 4690K İ3 9100F ayarında bir işlemci OC ile eski olmasını kapatıyor. Laptop işlemcileri çok zayıf olur. O yüzden alabilirsiniz.

4690K bende var. OC ile kullanıyorum 4.5 GHZ. OC çok basit 1 DK iş. 4690K İ3 9100F ayarında bir işlemci OC ile eski olmasını kapatıyor. Laptop işlemcileri çok zayıf olur. O yüzden alabilirsiniz.

Hocam anakartın ne olup ne olmadığını bilmediğimden OC yapıp yapamayacağım konusunda kesin konuşamıyorum.

Tek çekirdek performansları yakın olsa da çok çekirdek olarak (Renderda %99 bu önemlidir ve yüksek işlem gücüdür) 9750H'ın büyük bir üstünlüğü var. Eğer 4790K alabilirseniz 9750H kadar olmasa da gayet iyi çoklu çekirdek performansı var. Eğer alamazsanız da o işlemcilerin canavar gibi OC potansiyelini kullanırsınız. Yaptığınız işte RAM'in ne kadar etkiki olduğunu bilmiyorum fakat After Effects gibi en önemli etken RAM ise laptopu aratmaz herhalde.

Peki size i3 9100f mi almalıyım yoksa i5 4790k mı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…