i5 6400, GTX 1060'a darboğaz yapar mı?

0xygen

Kilopat
  • Anakart B150M K-D3
  • İşlemcim i5 6400
  • Mevcut RAM Kingston 8 GB 1.5V 1600 MHz
  • Alacağım ekran kartı MSI GeForce GTX1060 GAMING X 6GB GDDR5

Uzun araştırmalarım sonucu ve Youtube'daki karşılaştırmalar sonrasında kafam iyice karışmış durumda kimisinde darboğaz sıkıntısı çeker diyor kimisi çekmezsin diyor herkesin farklı kanıtları var sizce darboğaz olur mu?

2 hafta önce Nitro RX 570 4 GB ekran kartı alıp taktığımda inanılmaz şekilde GPU anlık güç kaybediyordu. (PUBG, Benchmark, Knight Online) Ben de ürünü geri iade ettim.
Şimdi GTX 1060 ile deneyeceğim. Bundaki fark ise 8 GB bir RAM takviyesi yapacağım.
  1. Darboğaz olur mu?
  2. Mevcut anakartımı değiştirmeden 2. el bir i7 işlemci takabilir miyim veya Ryzen işlemciler.
Yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Konu güncel

Son düzenleme:
Tam emin değilim ama darboğaz yapmamak gerekiyor diye düşünüyorum.
İ7 işlemci takabilirsiniz anakarıtınıza ama Ryzen işlemciler için anakart değişikliği yapmanız gerekli.

Anakartına Ryzen işlemciler uyumlu değil fakat gayet güçlü Intel işlemcileri takabiliyorsun. Anakartının işlemci desteğine şuradan bakabilirsin: B150M-K D3 İşlemci Desteği | Anakart | ASUS Türkiye

Mevcut işlemcin i5 6400, GTX 1060 6GB ekran kartıyla yaklaşık %20'lik bir darboğaza maruz kalıyor. Kesin değerler için YouTube'dan benchmark videolarına bak.

Şu videoda işlemcini Ryzen 5 1400 ile karşılaştırmış ve ekran kartını 1060 olarak kullanmış. 7 tane oyunun performans testi mevcut:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Donanım olarak o işlemci RX570'i de GTX1060'ı da besleyebilecek güçte. Yazılımsal sıkıntılar yüzünden uygulama testlerinde sorunlar yaşanıyor ama temiz bir kurulum sonrası güncel bir bilgisayar ile sıkıntı çekeceğinizi zannetmiyorum. Battlefield 1'de darboğaz olmuyor mesela.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Hocam sorun aslında %100 kullanırken birden %2 %1 değerlere düşmesi stabil şekilde çalışıp %85 %80 çalışmasına razıyım.
Youtube'daki videolar çok işime yaradı.Oradaki benchmark testlerinde 6400 işlemcilerin ciddi bir darboğaz sorunu olduğu ortada.
(6400 oc)
Kimisi 6400 işlemciye overclock yapmış 4.3 ghz hızına kadar ulaşabilmişler ona rağmen %5 %10'luk
bir güç kaybı var ama hiçbir sorun teşkil etmez benim için keşke böyle olabilse
Bilgisayar donanımlarından çok anlamıyorum. Bir hatam olursa affola son 2 aydır araştıra araştıra bir şeyler yapmaya çalışıyorum.
Elimde 3 senenek var sanırım.
1.si mevcut işlemcimi satıp i7 7700k tarzından bir işlemci almak.
2.si mevcut kasamdan vazgeçip ryzen bir sistem kurmak.
3.si ise 1060 6gb bir nvdia ekran kartını +8 gb bir ram ile desteklemek.(Yanlış hatırlamıyorsam yeni nesil oyunlar 7 gb'dan fazla yer kaplıyormuş buda ekran kartı güç kaybına sebep oluyormuş.
Rx570 test ederken ilk önce ddu ile bir güzel temizledim bilgisayarımı sonra emin olamayıp temiz bir format çekip elle driverları tekrar kurup denedim sonuç değişmedi.
Edit
Sapphire Nitro+Amd Radeon RX 570 8G OC 256 Bit DDR5 (DX12) Fiyatı
Kingston ValueRam 8GB 1600MHz DDR3 Ram (KVR16N11/8) Fiyatı
Belki Sorun ram'den kaynaklıdır diye bu 2 ürünü satın aldım yarın ürünler gelir değerlerini buradan paylaşırım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…