i5 8250U sistemde yavaşlama

SVGSefaTR

Hectopat
Herkese merhaba arkadaşlar. Direk konuya dalıyorum. 10 yıllık bir eski bir laptop vardı ve oyunu bırak, Google bile girmiyordu. Babamda kendi kafasından laptop almış hem de u serisi. Bir de buna 5.000 TL vermiş. Bir üzüldüm, bir üzüldüm. Neyse, sistemi hemen söyleyeyim.

i5 8250U.
8 GB RAM.
Intel UHD 620.
940 MX.
1 TB HDD.

Neyse ilk 1 sene Online dersler falan girdim ama hiç oyun indirmedim, sadece IO falan. Sonra yaz tatili geldi ben haliyle sıkıldım ve araştırdım. Çünkü bilgisayara bir şey olmasından çok korktum. Eğer laptopa bir şey olsaydı babam daha almazdı. Ben çok çok araştırdım. Adamlar her oyunu oynuyor, böyle FPS testlere falan baktım ve düşük oyunları indirmeye başladım. İlk Far Cry 3 ile başladım. Oyun High ayarlarda 60 FPS idi. Sonra 1 oyun daha indirdim (CS:GO) onda da yüksek FPS'ler aldım. Sonra kendime dur dedim çünkü her oyun indirdiğimde laptop yavaşlıyordu. 1 ay hiç oyun yüklemedim, sonra Minecraft indirdim bir de Discord ve başka hiç indirmedim ve haftalar sonra o laptopu açtım ama ağlıyordu sanki, aşırı yavaştı. Görev yöneticisini açtım her şey %100. Dedim "Laptopu bozdum". Sonra arkadaşlarım virüs girdiğini söyledi. Tüm ama tüm virüs programlarını denedim ama virüs değildi. En son temiz format attım ve düzelmedi. YouTube'dan biraz araştırdım ve HDD'nin bozulduğunu anladım ve fiyatlara baktım. En az 300 TL vardı ben bilgisayar tamircisine verdim, belki ucuza olur diye ve şok oldum! Adam ekran kartı bozulmuş, işletim sistemine virüs girmiş, hard disk arızalanmış dedi ve 2.400 TL istedi. Ben babamdan gizli tuttum, amcamdan yalvararak kredi kartından çektirdim ve herkese borcum var. Şu an sanayide çalışıyorum aldığım parayla borcumu ödüyorum. Laptop yapıldı dedi ama ilk aldığımız gibi değil. İsteyen varsa benchmark testlerin resmini atabilirim. Ekran kartı performans %0 diyor. Sizden isteğim benim laptop neden bozuldu? Bu laptopu nasıl düzeltirim sorun benden mi kaynaklı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam ortalama bir donanıma sahip bir cihaz. Elbette oyun laptopları ile kıyaslamak bir olmaz.
Cihaziniza ilk olarak bir SSD lazim. 2. Olarak tamirci işini nasıl yaptı bilmiyoruz. Umarım temiz iş yapmıştır.
Kötü olmuş :/

Ekran kartı o kadar kolay bozulamaz ya. Bilgisayarcıdan şüpheliyim. Aynı bilgisayar bende de var (özellikleri bakımından çok yakın). HDD cidden Windows 10'dan nefret ediyor, bu yüzden tek çare SSD'ye geçmek. HDD olduğu sürece disk daima %100'de olur, buna bağımlı olarak CPU ve RAM de çok etkilenir.

Bilgisayara virüs girdiyse format atarak kesin çözüme kavuşulur, Youtube'ta bir sürü Windows formatlama videosu izleyebilirsin. HDD'nin bozulması yine tamam olabilir kabul ediyorum ama ekran kartının bozulması aşırı küçük ihtimal.

Son düzenleme:
Öncelikle bu kadar olaydan sonra buraya gelmeniz geç olmuş. İlk buraya gelseydiniz yardımcı olabilirdik.

Öncelikle garanti olmasına adına bir format atın. Sürücülerinizi en iyi şekilde kurun. Driver Booster falan kullanmayın. KMS ile Windows etkinleştirmeyin.

HDD bozuk değildir. Defrag istiyordur. HDD'nizi Defrag edin.

Sistemde o kadar oyun oynamışsınız. Hem de U işlemcisi ile. O sistemlerde BD PROCHOT genelde açıktır. BD PROCHOT'u kapatın. Bunun için ThrottleStop kullanacağız. Uygulamayı yükleyin. Ana Ekrandan BD PROCHOT tikini kaldırın.

Sistem belki Termal macunu yenilemenizi istiyor olabilir onu bir yenileyin. Sakın bilgisayarcıya vermeyin. Bu aslında şimdilik farz değil.

Sisteminizde oyun oynarken sistem ayarlarınızı düzgün yapın. En iyi Performans için Nihai Performans falan etkinleştirip ısıyı aşırı yükseltip sistemi yavaşlatabilirsiniz. Dengeli Modda bile daha yüksek FPS sahibi olanlar var. Isı işi problem değil. Bu benim ilgi alanım bu konuda da zaten size yardımcı olurum.

Dediklerimi şimdilik uygulamanız zaten sorunu çözer.

Neden bozulduğunu bilemeyiz. Fakat çoğu laptolarda ekran kartı anakart ile birlikte geliyor. Adam da 2400 TL istemiş. Bir de HDD değiştirmiş. Virüs temizleme için format çoğu zaman zaten yeterli. Buradan size ancak RAM ve SSD tavsiyesi yapabilirsiniz. Sıcaklık değerleri yüksekse de bakım yapılabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…