i5 8300H Undervolt yapma

Makaleler
4
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Öncelikle merhabalar, böyle benzer konular açılmışsa mazur görün. Tam istediğime erişemedim çünkü böyle bir şeye rastlamadım. Pek olmayan undervolt bilgimle işe girişince de kafam daha çok karıştı.
HP'nin Pavilion Gaming serisinden giriş seviye sayılabilecek bir Gaming laptop kullanıyorum ve bir seneyi geçti. Özellikleri ise şöyle:

HP Pavilion Gaming Laptop CX-0019NT
İşlemci : Intel i5 8300H 2.3 GHz to 4.0 GHz
RAM : 8 GB Dual Channel 2666 Mhz
Ekran Kartı : NVIDIA GTX 1050 Mobile(4 GB)

Normalde işlemcinin çok ısındığının farkında olduğumdan güç yönetimi ayarlarından en yüksek işlemci durumunu %99 yaparak Turbo Boost'u kapadım. Elimde bir performans potansiyeli olup da bunu düzgün kullanamamak canıma tak etti bu yüzden daha tutarlı bir performans adına undervolt yapmak istedim.
Öncelikle birkaç fotoğrafla durumun anormalliğini göstermek istiyorum.
Bu fotoğraf Intel XTU yüklemeden herhangi bir işlemci sınırlamasına tabii tutulmadan önce sadece Chrome kullanımı ve boştaki sıcaklık (HWMonitor tarafından alındı.):

Sonrasında işlem yapabilmek adına Intel XTU programını kurdum ama bilgisayarın yeniden başlamasıyla birlikte fan tüm kapasitesiyle çalışmaya başladı ve bir süre böyle devam etti.
Programı kurduktan sonra boştaki değerler (HWMonitor tarafından alındı.):

Sonra doğrulamak adına Core Temp'ten de bakmak istedim ve anlamını bilmediğim bir (!) İşaretiyle de karşılaştım:

Programı yüklemem ardından kademe kademe indirerek Core Voltage Offset kısmını -0.125 V değerine kadar getirdim. Sonrasında 3 dakikalık bir stres testine tabii tuttum:

Maalesef sıcaklık yine aşırı değerlerde ve işlemci hep yüksek sıcaklıktan dolayı performans düşüşüne maruz kalıyor. Sıcaklık sensörlerinde bir sorun olup olmadığını bilmemekle beraber, değerler boştayken 50-55 derece civarındayken birden 70'lere fırlayıp sonra yine 60 civarına düşebiliyor. Oyunlarda ise söylemek istemiyorum bile. 90 derece altını pek görmüyor. Bu yüzden Turbo Boost kapalı kullanıyordum ama bir çözüm bulmaya karar verip foruma konu açmak istedim. Engin bilginizle yardımlarınızı bekliyorum .

Core Voltage Offset dışında bir ayar değiştirmedim ve Core adı altındaki değerler bu şekildedir :

Son düzenleme:
Cache undervolt deneyebilir misin?

Teste tabii tuttum
Cache undervolt deneyebilir misin?
Kusura bakmayın geç gördüm, hangi ayarda ve ortalama ne kadar değişiklik yapmam gerektiğini anlatabilir misiniz? Voltaj ayarlarını fazla düşürdüğümden bilgisayarın stres testinde kapandığı olmuştu, riske atmak istemem.

-5mV yapa yapa gidin. Stress test ve benchmark yapın. Benchmark olarak XTU, Cinebench R20 ve TS ile test edin. Örneğin -65mV' de BSoD aldığınız -5 ile 20mV azaltın ki garanti olsun. İyi forumlar .

Maalesef -140mV ve daha alçak voltaj değerlerinde stabilite elde edemedim. 25-30 dakikalık The Witcher 3 macerası üzerine cihaz kapandı.
Birçok voltaj değeri deneyip Turbo Boost ayarlarını da azalttım, daha az güç olacak şekle getirdim. Tam stabil performans elde ettim derken sıcaklıklar yine 90-95 civarlarına çıktı. Yani Turbo Boost'u tamamen kapayıp base frekansında kullanmaktan başka çarem yok.
Yardımcı olmaya çalışanlara teşekkür ediyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Deneyin.
İşlemciniz AMD Ryzen 4.Nesil değil ve laptop markası ASUS değil. Ama Intel işlemcilerde de işe yarıyor diyorlar. Undervolt kapatın ve videoda yapılanları yapın. İyi forumlar .
@The Butcher of Blaviken sonuç nedir?

Son düzenleme:
Intel XTU programını bilgisayardan kaldırıp işlemci en yüksek durumunu %99'a çekerek devam ediyordum ama videoda da dediği gibi çok dalgalanma oluyor. Şu an müsait değilim ama uyguladıktan sonra yaptıklarımı ve sonucunu buraya düşeceğim .
Attığınız videodaki kayıt defterinden birkaç düzenleme yaparak açılan yeni güç yönetimi ayarlarıyla Turbo Boost'u devre dışı bıraktım. En yüksek işlemci durumunu %99 yaparak devre dışı bırakmaktan daha stabil oluğu aşikar. Eski yöntemle işlemci 2200 Mhz civarında çalışıp dengesiz düşüşler yaşıyordu, şu an olması gereken base frekansta çalışıyor.
Hem daha iyi ve tutarlı bir performans elde edip hem de çok üzücü olmayan sıcaklık değerleri elde ettim. Yarım saat civarı orta-yüksek ayarlarda The Witcher 3 oynamam ardından değerler şu şekilde :

Gücün küçük kasaya sığdırılmaya çalışılmasından dolayı ısınma kaçınılmaz elbet ama 90-95 civarından şu an 90 dereceleri görmemek, en fazla 87-88 derece civarında dolanıyor olması gayet makul diye düşünüyorum önceki duruma nazaran . Yardımınız için çok teşekkür ederim@296822. Konu kilitlenebilir.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…