Asus rog g531gt var elimde i5-9300h işlemciye sahip XTU da undervolt kilitli yeni güncellemelerde hallederler mi yoksa mod mu yapmak gerek?

Hocam biraz sizin anlattıklarınızla biraz da araştırdıklarımla HP Pavillion 15-dk0021 bilgisayarıma undervolt yaptım ve Cinebench puanım 4226'dan 5199'a fırladı! Ayrıca ısı değerlerim de 95-96 derecelerden 85-90 arasına kadar düştü. Çok ama çok yararlı bir konu olmuş, teşekkür etmek istedim size. Çok teşekkürler!

@Liquido
Hayır. Power limit laptop üreticisi ya da Intel/AMD taraından konuluyor.
Eğer işlemcinizin serin çalıştığını düşünüyorsanız bu limiti arttırarak biraz daha performans artışı sağlayabilirsiniz. Fakat genelde maalesef bu da mümkün değil. İşlemcinize izin verilen maximum güç limitine Intel/AMD'nin resmi sitelerinden bakabilirsiniz.
Örneğin i5 9300H için bu 45 watt olarak belirtilmiş. (Kısa süreli bu limitin üzerine çıkabilir.)

Cinebench r20 testinde herhangi hata almıyorken aida64 stres testine soktuğumda sürekli pl1 pl2 ve edp other uyarısı veriyor bunun sebebi nedir fakat oyunlarda falan hiçbir uyarı vermiyor sabit 4.00 ghz de çalışıyor.

@Cillian Normal bir durum. PL uyarilarin anlamlarini ve muhtemel bir cozumu bu rehberde anlatmistim oraya bakabilirsiniz. Ama bunlarin bir "sorun" olmadigini unutmayin.

Her program islemciyle farkli sekilde yuklenir. Birinde islemcinin Floating point bolumune fazla yuk biner otekinde Cache'e bir digerinde integer bolumune. Ozetle islemci farkli programlar altinda %100 yukte calisiyor gozukse bile aslinda islemcinin hangi bolumlerinin ne kadar calistigi farklidir. Haliyle guc tuketimi, sicakliklar ve o programlarin performansi da farkli olacaktir. Bu sebeplerden dolayi bir cesit benhmarkta X islemcisi Y'yi gecebilirken baskasinda Y islemcisi X'i gecebilir. X islemcisi tam yukte bir benchmarkta 100 watt kullaniyor iken otekinde 120 watt kullanabilir.

Bu güzel yorumun için teşekkür ederim fakat bir şey sormak istiyorum. Herhangi bir oyunda 45w ile 4.00 ghz de çalıştırabiliyorken farklı bir uygulama veya oyunda aniden 55w ye çıkıp 4.00ghz de 15 20 saniye çalışıp sonra 45w ye inip 3.8ghz de neden çalıştırır ?

Dedigim gibi islemcinin icerisinde farkli bolumleri var ve her program/oyun islemciye farkli sekilde yukleniyor. Atiyorum bir uygulama sadece tek bir islemci bolumune yukleniyor ise yine pipelinelar dolu olacagi icin %100 islemci kullanimi gorursunuz fakat bir baska uygulama islemcinin pek cok farkli yerine ayni anda yuklenirse de yine %100 islemci kullanimi gorursunuz. Fakat aslinda ikinci durumda daha fazla guc harcaniyor. (Islemci kullanim %'leri farkli ise iki uygulama arasinda kiyas yapmak daha da zorlasir.)

55 Watt'a ciktigi zaman buyuk ihtimalle islemci icerisindeki pek cok farkli bolum kullaniliyor haliyle guc tuketimi artiyor. Intel i5 9300H'in Turbo Boost Long Power Max degerini 45 Watt olarak belirlemis yani islemci 55 Watt'ta uzun sure kalamaz haliyle 45 Watt'a bir sure sonra geri iniyor. GHz'de ya sicakliklardan ya da 45 Watt'in butun islemcinin yuklenen bolumlerini 4GHz'de calistirmaya yetmemesinden dolayi dusuyor olabilir.
Ayrica islemcinin icerisinde dahili GPU da bulunuyor. Eger o da guc tuketmeye baslar ise zaten 45 Watt gibi dusuk bir deger iki bolum arasinda paylastirilicak ve islemciye daha da az pay kalacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…