i5-9400 Turbo Boost ayarı kapatılmalı mıdır?

The Old Ways

Megapat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Eski işlemcimin artık eskisi gibi verimli çalışmaması nedeni ile yeni bir işlemci satın aldım. i5 9400'ün 2,9 GHz değeri varken 4,1 GHz değerlerine çıktığını gözlemliyorum. Güç ayarlarından en yüksek işlemci durumunu %99'a çektiğimde 2,8 GHz, tekrardan %100'e aldığımda ise 4,1 GHz değerlerini alıyorum. %100'de iken 4,1GHz sabit olarak kalıyor. Ne azalıyor ne artıyor. BIOS ayarlarından kontrol ettiğimde ana ekranda CPU'nun 0,944V kullandığını görüyorum. Aldığım sıcaklık değerleri ise şu şekilde: 4,1 GHz iken AIDA64 testlerinde en yüksek sıcaklık 74 derece. 2,8 GHz'de iken en yüksek sıcaklık 63 derece. Oynadığım oyunlarda ise birer saatlik testlerin sonucunda hiçbirinde 64 derecenin üzerini görmedim.

Sorum ise şu: Bilgisayar bileşenlerinden anlamıyorum doğrusu. Yukarıda bahsettiğim değerler doğrultusunda yapmam gereken undervolt ayarı veya Turbo Boost'u kapatma gibi bir şey yapmam gerekiyor mu? Turbo Boost'un nasıl kapatıldığını bilmiyorum; ancak sanırım güç seçeneklerinden en yüksek işlemci durumunu %99'a getirdiğimde otomatik olarak bu modu engelliyorum. Turbo Boost'un sürekli olarak açık kalması, uzun vadede işlemciye zarar verir mi? Son olarak saçma gelebilir, ancak Turbo Boost bir çeşit OC midir?

Ayıracağınız zaman için teşekkür ederim.

Turbo, işlemciyi normal çalışma frekansına çıkarır. Yani bu herhangi bir overclock işlemi değildir ve bir sorun olmadığı sürece açık olması gerekir. Kısaca, açık kalmalı. Zaten çekirdek yapısı olarak zayıf kalmış bir işlemci, tek kozu olan frekansı da elinden alınca anlamı kalmaz.

Yanıtınız ve zamanınız için çok teşekkür ederim @Jonathan North Daha önce açtığım ve yanıt vermiş olduğunuz konuya sizi etiketlemiştim bugün fakat yanıt vermeyince sizi bunalttığımı düşündüm. Yukarıda ifade bıraktığınızı görünce etiketledim tekrardan. Kusuruma bakmayın lütfen.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…