i5-9400F ve RTX3060 sistem olması gerekenden düşük FPS veriyor

yuskemo

Kilopat
Daha fazla  
Yaklaşık 1 ay önce 2. el bir ekran kartı aldım. Zotac Gaming Twin Edge 3060 modeli. Almadan önce kartı test de ettim, birkaç güncel oyunda benchmark yaptım, yük testine soktum. Sıcaklıklar ve FPS değerleri gayet beklediğim gibiydi. Eve geldim eski ekran kartım AMD olduğundan önce DDU ile temizledikten sonra kapat seçeneğini seçtim, eski kartı söküp yeni kartı taktım. Başlarda güzeldi çünkü çok da yorucu olmayan oyunlar oynuyordum (EFT, LoL, en yorucusu Sea of Thieves'dir) değerler gayet beklediğim gibiydi. Sonra RDR2 oynamak istediğimde beklediğimden aşırı düşük FPS aldığımı fark ettim. İnternetten kartın yapabileceklerini izliyorum 1080p Ultra ayarlarda çok rahat 70-80 bandında FPS veren kart bende zar zor 30FPS veriyordu. Ayarları optimize ede ede (orta-yüksek) 60'a sabitledim. Aynı şekilde bu sorunu The Last of Us ve death loop oynarken de yaşadım. İnternetteki testlere göre en az %50'lik bir fark var. GPU kullanımı %100, sıcaklık olarak en fazla 70 derece gördüm ki şu sıralar hava çok sıcak. Sorun nedir anlayamıyorum, darboğaz olduğunu sanmıyorum hem GPU hem CPU tam yükte çalışıyor.

Sistemimin özellikleri:
MSI Z390 Mortar, i5-9400F, Zotac Gaming Twin Edge 3060, 4x8GB XPG Gammix D30 3200MHz, 500W 85+ PSU.
İşletim sistemi en güncel Win10. GeForce Experience uygulamasını kullanmıyorum, yalnızca en güncel sürücüsü yüklü.
Ayrıca çift monitör setupım var ve farklı yenileme hızları kullanıyorlar. Ana ekran 144Hz diğeri 60Hz.

Son düzenleyen: Moderatör:

PSU yetmiyor olabilir kral test yaptın mı hiç?

Komple sisteme yetmiyor olabilir diye demiştim PSU watt hesaplama sitelerinde bir hesaplayın isterseniz.

GPU-Z bilgisi de böyle, ben bir sıkıntı göremedim.

Bir de neler oluyor diye oyun oynarken GPU-Z ile değerlere bakayım dedim. Ekran görüntüsü burda.

[DÜZENLEME]
Problem PCI-e slotuma kaçan tozdan kaynaklıymış, ekran kartını söktüğümde 3-4 pini kaplayan bir toz parçası olduğunu gördüm. Bu da kartın bütün veriyolunu kullanmamı engelliyormuş. Kartın pinlerini izopropil alkol ile temizleyip, anakarttaki slotun içini de süpürge yardımıyla çektim. Şuanda bütün oyunlarda beklediğim performansı alıyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…