i5-9600K Overclock Yapma

claudienn

Decapat
Daha fazla  
Intel Core i5-9600K kullanıyorum, kullandığım işlemci soğutucu ise Cooler Master Hyper T4. Son zamanlarda çıkan oyunlarda bazen darboğaz gördüğüm için işlemciyi overclock yapmak istiyorum fakat bu soğutucu hangi değere kadar yeter bilmiyorum. Testlerden anlamıyorum açıkçası fakat 4,6 GHz'e çıkartıp AC Odyysey denedim, işlemci sıcaklıkları 75-80 arası gezdi ve anlık 87°C'ye çıktı bir an, daha sonra korkup geri aldım.(Voltaj ile oynamadan sadece Dragon Center’dan 46x100 yaptım değerleri.) Bir şey yanlış mı yaptım, yoksa bu soğutucunun gücü bu kadar mı yetiyor?

Son düzenleyen: Moderatör:
Frekansı azar azar arttırıp işlemciyi stres testine sokun. Stres testinde sıkıntı çıkarmassa normal kullanım ya da oyunlarda sıkıntı çıkarması çok daha düşük bir ihtimal. Stres testini her frekans arttırımında minimum yarım saat olarak deneyin bence. Eğer stres testinde yarım saat sonunda 90 dereceyi geçmiyorsa işlemci oyunlarda o derecelere gelmez bile...Zaten işlemci verdiğiniz frekansta çalışmassa illaki mavi ekran ya da takılmalar kapanmalar yaşayacaksınız. Böyle bir durumda kalırsanız bu sefer çok az voltaj vererek tekrar deneyebilirsiniz. İlk olarak voltaj vermeden ne kadar yüksek frekansa çıkabiliyorsunuz onu deneyin bence. İşlemcinin voltaj sınırını öğrenmiş olursunuz. Belkide voltaj arttırmadan çıkabileceğiniz frekanslar size yeterli gelebilir. Ben hiç voltaj arttırmadan 3.2 GHz işlemcimi 3.8 GHz'ye çıkarabiliyorum sorunsuz şekilde. Daha sonrasında voltaj istiyor mesela.

Frekansı azar azar arttırıp işlemciyi stres testine sokun. Stres testinde sıkıntı çıkarmassa normal kullanım ya da oyunlarda sıkıntı çıkarması çok daha düşük bir ihtimal. Stres testini her frekans arttırımında minimum yarım saat olarak deneyin bence. Eğer stres testinde yarım saat sonunda 90 dereceyi geçmiyorsa işlemci oyunlarda o derecelere gelmez bile...Zaten işlemci verdiğiniz frekansta çalışmassa illaki mavi ekran ya da takılmalar kapanmalar yaşayacaksınız. Böyle bir durumda kalırsanız bu sefer çok az voltaj vererek tekrar deneyebilirsiniz. İlk olarak voltaj vermeden ne kadar yüksek frekansa çıkabiliyorsunuz onu deneyin bence. İşlemcinin voltaj sınırını öğrenmiş olursunuz. Belkide voltaj arttırmadan çıkabileceğiniz frekanslar size yeterli gelebilir. Ben hiç voltaj arttırmadan 3.2 GHz işlemcimi 3.8 GHz'ye çıkarabiliyorum sorunsuz şekilde. Daha sonrasında voltaj istiyor mesela.
Hiç voltaj arttırmadan 4.6Ghz e çıkarttım.Fakat oyun içi sıcaklık değerleri çok saçma idi.70-78 arası gidiyor geliyor sonra bi anda 85 e atlıyor 80 e düşüyor 87 ye çıkıyor o yüzden ben de korkup geri aldım.Sanırım 1.350 voltaj ile bu işlemci 5.1 Ghz i görüyor.Ben voltajı değiştirmeden 4.6 ghz e çıkmak istesem bu sıcaklıklar yüksek midir?Ve bu orantısız değişim neden oluyor?
Ayrıca oyunda 80-87 arasını gördüğümü varsayarsak, stres testinde 4,6 ghz’de mavi ekran yemeyi düşünüyorum :D

Dragon Center gibi programlar zaten voltajı otomatik olarak kendisi artırıyor, BIOS üzerinden OC yapın, 4.6 Ghz o işlemci için yüksek bir frekans değil, soğutucunun yeterli olması lazım.
Dragon center üzerinden tüm bios ayarlarına erişebiliyorum.Hatta yardımcı olursanız çok güzel olur.Ben bu soğutucuyla kaç GHz çalıştırmam gerek maksimum?Ve o değer için kaç volt vermem gerekir?

Dragon center üzerinden tüm bios ayarlarına erişebiliyorum.Hatta yardımcı olursanız çok güzel olur.Ben bu soğutucuyla kaç GHz çalıştırmam gerek maksimum?Ve o değer için kaç volt vermem gerekir?
Sabit bir değer yok deneyerek bulmanız lazım. Önce voltaj artırmadan frekans yükseltin yavaş yavaş, her artışta en az 15 dk test yapın sorun yok ise artırmaya devam edin mavi ekran alana kadar, mavi ekran aldığınızda voltajı da yükseltmek gerekecek ama onu da azar azar artırın. 1.27'den 1.28'e gibi mesela ve test yapın. Bu şekilde en stabil OC'u yaparsınız.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı