i5 9600K sistemde işlemcide ve RAM'de yükseltme mantıklı mı?

emre2558

Megapat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba elimde halihazırda bir bilgisayar var, içindeki donanımlar şu şekilde;
  • Intel i5 9600K.
  • Cooler Master Hyper 212.
  • Gigabyte RTX 2060 OC.
  • Gigabyte B365M-H 2666MHz.
  • Corsair Vengeance LPX DDR4 3000 MHz CL16 2x8GB.
  • WD Blue 1TB 64MB 7200RPM.
  • Hi-Level 120GB 2,5 sataııı Ultra seri SSD 550-530
  • Kioxia 1TB Exceria Plus G2 serisi NVMe M.2 SSD 3400-3200

Bu sistem ile CoD bo cw, Warzone 2.0, BF2042 gibi oyunlarda çok yüksek darboğazlar ve render sorunları yaşarken CS:GO, Tom Clancy's Ghost Recon Breakpoint, Tom Clancy's Rainbow Six: Siege gibi oyunlarda yer yer donmalar yaşıyorum. Oyunların hepsi SSD de yer olamdığı için HDD de (1TB Kioxia SSD'yi yeni aldım). Bu sistemimin işlemci ve RAM'lerini değiştirmek istiyorum ve değiştirdikten sonra hem bu sorunların kalkmasını hem de daha uzun süreler bu sistemi kullanmak istiyorum değiştirmek istediğim parçalar şunlar;
  • Intel i7 9700.
  • Corsair Vengeance LPX DDR4 2666 MHz CL16 2x16 GB.
Zaten işlemcimin ve anakartımın maksimum 2666 MHz desteklediği için fazla MHz'lere para vermek yerine yerinde bir MHz'li RAM alıp düşük CL'den faydalanmaya devam etmek istiyorum.

Bu 2 değişiklikten sonra darboğaz sorunundan kurtulup bilgisayarın kullanım süresini uzatabilir miyim harcayacağım paraya değer mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
İkisi de para israfı olur, konu karışmış biraz bütün oyunlar mı HDD'de?
Arkadaşa katılıyorum. Alet dengeli gözüküyor. 2060 ne ki dar boğaz yapsın. Format denediniz mi?

İkisi de para israfı olur, konu karışmış biraz bütün oyunlar mı HDD'de?

Evet bütün oyunlar HDD de. 120GB'lik SSD de sadece Windows ve belli başlı programlar var var ona rağmen sadece 30GB boş alan var.

Arkadaşa katılıyorum. Alet dengeli gözüküyor. 2060 ne ki darboğaz yapsın. Format denediniz mi?

Evet daha önce 2 kere temiz kurulum yaptım.

Sorun darboğaz değildir. İlla yükseltme yapacaksan i7 9700 Fiyatına 13400F B760 ikilisi alabilirsin.

Yüksek ihtimal ile darboğaz olduğunu düşünüyorum çünkü BF2042 oynarken CPU kullanımı %100 iken GPU kullanımı %70-85'lerde geziyor ayrıca tüm grafik ayarlarını denedim DLSS'i açtım kapattım hiçbir fark yoktu. Sadece BF2042 de değil Warzone 2.0'da ve birkaç farklı oyunda daha aynı sorun var.

HDD durduğu için büyük ihtimalle 1TB M.2'ye atıp dener misiniz?

HDD durduğu için büyük ihtimalle 1TB M.2'ye atıp dener misiniz?

SSD'yi 2 saat önce sipariş ettim gelince takıp tüm oyunları SSD'ye kuracağı. Ama bahsettiğim CPU ve GPU kullanımında bir fark yaratcağını zannetmiyorum. SSD'ye atıp oynadıktan sonra tekrardan bildireyim sizlere.

@yapiz @arandur @fiu M.2 SSD bugün geldi ve taktım, içerisine CS:GO, BF2042, Warzone 2.0, Tom Clancy's Rainbow Six: Siege, Ready or Not'ı kurdum. Yer yer donmalar takılmalar yaşadığım oyunların hepsi düzeldi oyunlarda render ile ilgili tüm sıkıntılar bitti yükleme ekranlarını çok hızlı atlıyor fakat GPU ve CPU kullanımında sıkıntı olan oyunlarda durum hala aynı değişim yok. BF2042 de CPU kullanımı %100 bulurken GPU % 75-80'lerde gezinmeye devam ediyor. Ready or Not oynarken ise tam tersi şekilde GPU %100'ü bulurken CPU &75-80'lerde geziniyor.

Son düzenleme:

BF2042 biraz optimizasyon sorunlu, 64'e 64 mü oynuyorsunuz?

BF2042 biraz optimizasyon sorunlu, 64'e 64 mü oynuyorsunuz?

Hem 64e 64 hem de 32'ye 32 oynuyorum her ikisinde de aynı problemi yaşıyorum. Ayrıca dediğim gibi sadece BF2042 de değil CoD bo cw da Ready or Not da Warzone 2.0'da da aynı sorunlar mevcut.

Hem 64e 64 hem de 32'ye 32 oynuyorum her ikisinde de aynı problemi yaşıyorum. Ayrıca dediğim gibi sadece BF2042 de değil CoD bo cw da Ready or Not da Warzone 2.0'da da aynı sorunlar mevcut.

Ready or Not'da sorun olmamış gpu%100.Dediğiniz diğer oyunlar zaten işlemci odaklı biraz, hele Battlefield serisinde yüksek kişili maçlar işlemci emiyor. GoW, CP2077 gibi oyunları denediniz mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…