i5 9600KF sisteme yük bindikten sonra mavi ekran veriyor

İşletim sistemi
Windows 11

AlperF.K

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Gskill CL16 3000 MHz 2x8GB
SSD veya HDD modeli
XPG 1TB SSD ve Toshiba 4TB HDD
Ekran kartı
Asus ROG Strix RTX 2060 Super oc edition
Anakart
Asus Tuf Z390 Plus
İşlemci
intel i5 9600KF
Maksimum 10 dakika oyun oynayabiliyorum veya FurMark testi yapabiliyorum. Bu tarz bilgisayarın ekran kartını yoran şeylerde 10 dakika geçirdikten sonra ya bilgisayar bir anda resetleniyor ve açılırken mavi ekran geliyor ya da mesela FIFA 23 oynarken bir anda oyun donuyor bu donduğu esnada 1 dakika boyunca Alt Tab atabiliyorum, klavyedeki Windows tuşuna basarak menüyü açabiliyorum ve fareyi hareket ettirebiliyorum ama başka hiçbir şey yapamıyorum, 1 dakika sonra 1 saniyeliğine mavi ekran geliyor ve hemen reset atıyor. Bu mavi ekranların hepsi 1 saniyelik olduğu için ve barı %1 bile doldurmadığı için minidump dosyası da oluşmuyor. Hatayı almaya başladığım günün sabahı Windows ve ekran kartı driver Update yaptım. İlk mavi ekrandan sonra yeniden açıldığında ekran kartının driverı düzgün kurulmamış gibi gözüküyordu, tekrar kurdum.
Yakalayabildiğim kadarıyla mavi ekranda çıkan hata kodları:
CRITICAL_PROCESS_DIED, SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION, KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED, SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED, unexpected Store expection.
Memtest86 yaptım 0 hata çıktı.
CrystalDiskInfo'dan SSD sağlığına baktım %86 idi.
HD Tune'dan bad sector taraması yaptım orası da komple yeşil çıktı.
DDU ile ekran kartı sürücüsünü safe moddayken kaldırdıktan sonra yeniden yükledim.
Format attım.
SFC /scannow komudunu 2 kere kullandım. İkisinde de hata düzeltmesi yaptı ancak sorunu çözmedi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sorun ekran kartından olabilir. Furmark testinde max 10 dakika yazmışsın ama o süreçte ısı değerleri ne bilmiyoruz. Belki ısınıp kapanıyordur. Eğer öyleyse fan bakımı ve macun değişimi yapabilirsin.

Ekran kartı sıcaklığı 65 derecenin üstüne çıkmıyor. Bir kere fanların hızını düşürebildiğim kadar düşürdüm onu denemek için. O zaman da 85 dereceye kadar yükseldi ama yine de kapanmadı. Yazmayı unutmuşum işlemci termal macununu 2 gün önce değiştirdim ve biriken tozları da temizledim.

İşlemciyi test ettin mi? İşlemciyi de ayrı test edip kapanma yapıp yapmadığına bir bak. Deneme şansın varsa farklı bir ekran kartı tak bence ekran kartı arızalı.

SSD'de hata olmadığından tamamen emin olmak için sistemden çıkarıp format attım ve windowsu HDD'ye kurdum ama FurMark testinde yine 15. dakikada mavi ekran yedim.

İşlemciyi test ettin mi? İşlemciyi de ayrı test edip kapanma yapıp yapmadığına bir bak. Deneme şansın varsa farklı bir ekran kartı tak bence ekran kartı arızalı.

Cinebench testi sonuçları bu şekilde.

Art arda 3 kere FurMark testi sonrası PSU'dan yanık kokusu gelmeye başladı.

Son düzenleme:
PSU kaç watt ekran kartını besleyemiyorsa ya da sorunluysa yük altında kapanabilir.

PSU kaç watt ekran kartını besleyemiyorsa ya da sorunluysa yük altında kapanabilir.
650 watt 80+ sertifikalı. Alalı 4 yıldan biraz fazla oldu.

Psu değiştirdim bu sefer daha uzun süre gitti ama yine mavi ekran yedim. Geri açıldığında karşıma ilk fotoğraftaki ekran çıkıyor. Fişten çekip tekrar takıp açtığımda düzeliyor. 2. fotoğrafta detected devices kısmında ssd gözüküyor. O kadar teste rağmen sorun ssdde olabilir mi?

Dosya Ekleri

• IMG_20240209_000334.jpg
    120,6 KB · Görüntüleme: 36
  • 17074264725575083269217698483516.jpg
    175,4 KB · Görüntüleme: 47

HDD'ye kurduğunda da mavi ekran hatası almışsın. Diskten ziyade SATA kabloları kontrol edilebilir.

Algılanan aygıt olarak SSD'yi gösteriyor arıza uyarısı değil zaten. Ama bazen SSD'de bir problem görünmese de sorun yaşanıyor. Genellikle kalitesiz SSD'lerde oluyor. Değiştirmeyi deneyebilirsin, Kingston, Samsung, gibi markalara yönel ama. Tabii ben hala ekran kartında sorun olma ihtimalini daha yüksek görüyorum.

1. fotoğraftaki ekran geldikten sonra bios ekranına dönünce ssd takılı gözükmüyor. O yüzden sorun ssdde olabilir mi dedim ama anakartta da olabilir sanki.
Bir de psu değiştirdikten sonra 2 kere mavi ekran aldım ikisi de UNEXPECTED_STORE_EXCEPTION idi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…