i7 10700K OBS ile yayında dalgalanmalar

Emre BOSTAN

Decapat
Daha önce R7 1800X bir sistemim vardı. İndirim günlerinde sistemimi i7 10700K ile değiştirdim. Bunu yapmamdaki amacım eski bir oyun olan "Knight Online" oynuyorum ve tekli çekirdek performansı yükseltmek için Intel'e geçiş yaptım. Ardından birtakım sorunlar oluşmaya başladı.

MSI Z490-A Pro anakart, i7 10700K işlemci ve yeni RAM'ler ile sistemi oluşturdum. İlk başta M.2 SSD'me format atmadan direkt taktım ama çalışmadı. Technopat'ta SSD görünmüyor diye aratıp, BIOS'tan ayar yapıp düzelttim ve çalıştırdım.

Bir yandan da yayın yapan bir kişiyim, sorun tam burada başlıyor. Aynı modem, aynı kablo ile eski sistemimle 1920x1080p 60 FPS 6000 bitrate yayın verebiliyorum fakat bu sisteme geçince yayına drop girmeye başlıyor. Aslında bir çözüm buldum fakat o da ne kadar doğru bilmiyorum. M.2 SSD'yi komple sıfırlayıp yeni Windows kurdum, sistemin güncellemelerini durdurdum, tüm programları kurdum ve yayın açtım. Hiçbir sıkıntı yok, 6000 bitrate veriyorum ve 5800-6200 arasında çok stabil bir yayın oluyor ama ne zaman ki Windows'u güncelliyorum ardından yayın açmaya başlayınca bitrate 3700'lere ardından 7800'lere kadar dalgalanıyor ama 6000'lerde stabil de yayın oluyor, devamlı bir dalgalanma yaşanıyor.

Şu an ortalama bir çözüm ile anakartın sitesinden güncel sürücüleri kurmadan küçük çaplı dalgalanmalar olsa bile yayında kesilme drop girme olmuyor ama dalgalanıyor. Ne zamanki Windows'u ve anakartın sürücülerini kuruyorum yayına inanılmaz bir drop giriyor 1 saniyelik geçikmeli yayınım. 5 - 10 dakikalık bir yayın sırasında 1 dakikalık geçikmeye kadar çıkıyor drop gire gire.

Bu işi nasıl çözebilirim? Bu arada OBS kullanıyorum.

Temiz Windows kurulumu sonrası güncellemeleri yapmayınca mı sorun yaşamıyorsunuz?

Eğer böyle bir çözüm buluyorsanız sonrasında hangi sürücüleri yüklediğinizi belirtin. Sonuçta belli başlı şeyleri yüklemek gerekiyor.

Anladığım kadarıyla Windows üzerinden gelen güncellemeleri yükleyince yaşıyorsunuz bu sorunu. Sonrasında anakart modelinin destek sayfasındaki sürücüler ile bir nebze çözüm buluyorsunuz galiba anladığım kadarıyla.

Bende bitrate düşüşü sorunu yaşıyorum. Bir çözüm bulamıyorum açıkçası.
Bu durumu kontrol edeceğim tekrardan temiz kurulum yaparak.

Ancak böyle bir şeyin olması pek olası değil mantığıma göre.

Şu an İntel sisteme sahipsiniz dimi?
Benim kullandığım sistem imzada göreceğiniz üzerine Ryzen 1800X.

Merhaba evet şu an Intel sisteme sahibim temiz kurulum yaptıktan sonra hiçbir Windows ve anakart driverlarını kurmadan sorun yaşamıyorum fakat ne zaman güncelleştirmeleri denetle desem karşıma çıkan Windows'un otomatik güncellemelerini yapınca upload da dalgalanmalar başlıyor.

Mesela şu an isteğe bağlı güncellemelerde;

Intel - Other hardware - Intel(R) Xeon(R) E3 - 1200/1500 v5/6th Gen Intel(R) Core(TM) PCI-e Controller (X16) - 1901
Intel -System - 1/1/1970 12:00:00 AM - 10.1.38 adlı güncellemeleri yapmadım onları yaparsam şayet yayına drop girmeye başlıyor.

Çok garip bir durum. İlk defa böyle bir bilgi, tecrübe kaynağıyla karşılaşıyorum.

Benim gibi 1800X kullandığınızı söylemiştiniz. Bu sistemde tüm güncellemeleri yüklüyor muydunuz?

Benim mantık erdiremediğim şey ise Windows, anakart sürücülerinin OBS'i neden bu hale getirdiği veya getirebileceği.

İnternet yükleme hızı tüketiminize baktınız mı?
OBS istatistikler penceresini aktif edip baktığınız mı hangi türde kare kaybına uğradığınıza.
Bitrate düşmesi ağ kare kaybında gerçekleşiyor. Uyarı renkleri ise kırmızıya döner uzun veya kısa olarak. Sonra kendine geldiğinde yeşil olur.

Bu programdan sunucuları test eder misiniz Avrupa seçeneğini seçerek.

Bu program ile paket kaybı ve hop noktalarında sorun var mı yok mu onu kontrol edin.
Sunucu adreslerini atıyorum aşağıya.

vie02.contribute.live-video.net
prg03.contribute.live-video.net
prg02.contribute.live-video.net
cph.contribute.live-video.net
hel.contribute.live-video.net
mrs.contribute.live-video.net
mrs02.contribute.live-video.net
cdg10.contribute.live-video.net
cdg02.contribute.live-video.net
ber.contribute.live-video.net
dus01.contribute.live-video.net
fra02.contribute.live-video.net
fra05.contribute.live-video.net
muc01.contribute.live-video.net
mil02.contribute.live-video.net
ams02.contribute.live-video.net
ams03.contribute.live-video.net
osl.contribute.live-video.net
waw.contribute.live-video.net
mad02.contribute.live-video.net
mad01.contribute.live-video.net
arn.contribute.live-video.net
lhr03.contribute.live-video.net
lhr04.contribute.live-video.net

Bence çok garip bir durum fakat çözüm şu anlık böyle gibi görünüyor.

İşlemci tarafına gelecek olursak R7 1800X olan sistemim halen duruyor onda bütün sistem ve Windows güncellemeleri yapılı halde hiçbir sorun olmuyor.

OBS üzerinden istatistikler açık fakat hangi türden drop oluyor diye bakmadım açıkçası en altta yayın durumunda verilen bitrate değerleri sürekli yükselip alçalıyor ara ara kırmızıya dönüyor fakat drop örnek: 10500 kareden (0.5) olarak görünüyor şu anlık fakat tüm sistemi güncellediğimde ise %10 15'lere kadar çıkıyor bu oranlar.

Twitch Test

Diğer programı yapamadım o yüzden bunları paylaştım

Çok ilginç bir durum.
Ryzen 1800x de tüm sürücülerim güncel. Şu an senin yadığın sorunun birebir aynısını ben yaşıyorum.

Bahsettiğin durumu denemek için birazdan cihazıma yine format atacağım. Bakalım çözüm olacak mı göreceğiz.

İnşallah düzelir ama bunun bir çözümü olmalı ya hiç güncelleme yapmayacağız ya da böyle uğraşacağız

Sen iki sistemde de Windows 10 mu kullanıyorsun?
Şimdi denedim temiz kurulum yapıp. Güncelleme yapmadan hatta cihaza ilk OBS yükledim durum devam etti.

Güncellemeleri yapıyorum şu an. Güvenlik açığına karşı önlem almak adına.

OBS sürümü ile ilgili desek. Diğer programlarda yine aynısı oluyor.

İnternetle alakalı bir durum bu belli ya
Şimdi denedim temiz kurulum yapıp. Güncelleme yapmadan hatta cihaza ilk OBS yükledim durum devam etti.

Güncellemeleri yapıyorum şu an. Güvenlik açığına karşı önlem almak adına.

OBS sürümü ile ilgili desek. Diğer programlarda yine aynısı oluyor.

İnternetle alakalı bir durum bu belli ya.

Son düzenleme:
Evet iki sistemde de Win 10 mevcut
Merhaba büyük oranda çözüme kavuştum gibi sizi de bilgilendirmek istedim, Windows 11 e geçiş yaptım tüm güncellemeleri kendisi yaptı şuan hiçbir sorun kalmadı bilginiz olsun.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…