i7 10700K sisteme yenileme önerisi

rigel2901

Hectopat
Arkadaşlar merhaba. Bilgisayar oyunu sektöründe konsept sanatçısı olarak çalışmaktayım. İşim gereği Blender gibi 3D modelleme programları kullanıyorum ve zaman zaman yüksek Poligon'lu sahneler render almam gerekiyor. Özellikle Blender viewport performansı benim için önemli. Aynı zamanda sürekli AAA oyunlar oynuyorum. Sistemimi yenilemek istiyorum. Şimdilik ekran kartını değiştirmeyeceğim, eğer ileride render için VRAM ihtiyacım olursa değiştirmeyi düşünüyorum. Sistem yenileme konusunda size danışmak istedim. Almışken mümkün mertebe bir 5 yıl daha kullanmayı hedefliyorum.

Mevcut sistemim:
i7 10700K.
RTX 4070 Ti.
Kingston Fury Beast 32 GB 3200MHz.
Cooler Master Masterliquid ML240 240mm Sıvı Soğutucu.
Seasonic Focus Plus 750W PSU.
Cougar Panzer G Kasa.

Hedeflediğim sistem:
Intel Core Ultra 265K.
MSI Z890 Gaming Plus 9200MHz.
Corsair 32 GB Dominator Platinum 6000MHz CL30.
MSI MAG CoreLiquid E360 360mm.
Corsair RM1000X Shift 1000W PSU.
NZXT H9 Flow Kasa.

Aklıma takılanlar şunlar:

1. İşlemci konusunda Core Ultra serisi oyun performansı olarak iyi görünmüyor, fakat 3D render konusunda bu seride durum nedir? Eğer AMD alırsam 3D konusunda üzer mi? Oyun konusunda bildiğim kadarıyla zaten AMD önde. Eğer AMD sistem kur derseniz bu seviyede Intel'in karşılığı hangisini önerirsiniz?
2. RAM konusunda 3000MHz işimi görür mü? Öte yandan gecikme süresi CL30 olması bir avantaj gibi duruyor.
3. Yeni sistem için yeni bir sıvı soğutma şart mı sizce? Mevcut sıvı soğutma yeni Intel soketinde kullanılabilir mi?
4. PSU konusunda mevcut PSU'mu değiştirmem gerekli mi? Hem daha uzun ömürlü olması hem de ileride bir ekran kartı güncellemesine hazırlık olması açısından 1000W bir Corsair olabilir diye düşündüm ama sizin görüşleriniz nedir?

Bunlar başlıca aklıma takılanlar. Eğer başka konular da tavsiyeleriniz olursa onlara da açığım. Hedeflediğim sistem İtopya'da ortalama 55.000 lira tutuyor.

Şimdiden teşekkürler.

Güncel

Son düzenleme:
İlk başta, ben Intelin son zamanlardaki stabilite problemleri, işlemcileri voltaj ile yakması ve Ultra serisinin ortalama performansı gibi nedenlerinden Intel önermem, sonuçta bu yeni platformda da ileride sorun oluşmayacağı belli değil, İtibarı kaybetti bir kere.

Workstation seviyesi AMD işlemci olarak 7900 / X, 7950X, 7950X3D, 9900X veya 9950X öneririm bütçenize bağlı olarak, oyun performansı olarak da hiçbir işlemci sizi üzmeyecektir.

Bu işlemcilere anakart olarak hoşunuza giden B650E, X670 / E, X870 / E tercih edin, chipsetler arası öyle büyük bir fark yok, ileriye dönük olarak hepsi PCIe 5.0 destekliyor.

AMD tercih edilir ise 6000MHz CL30 RAM kitlerine sweetspot denebilir, ki her Zen 4 / 5 işlemci 6000 üstüne rahatlıkla çıkamıyor. Ek olarak 64 veya 96GB yüksek kapasiteli ram kullanacaksanız 2x32 veya 2x48GB kitler tercih edin, 4 modül ile tam hıza ulaşmak zor olabiliyor.

Soğutma konusunda bu işlemciler için sıvı soğutma istiyorsanız 280/360MM AIO (ben Liquid Freezer III öneririm), yoksa kaliteli kule tipi soğutucu ile de soğutabilirsiniz (Phantom Spirit 120 EVO gibi, en iyi kule tipi soğutuculardan). Kule tipi kullanacaksanız kasa hava akışının iyi olması önemli.

PSU'nuz bence yeterli, fakat tam yükte ve GPU geçici hal yükselmeleri hesaba katarsak limite yaklaşıyor, 850W ve üstü bir PSU bakabilirsiniz. Yeni PSU alacaklara önerim ATX 3.0/3.1 ve PCIe 5.0 gibi standartları destekleyen ömürlük bir cihaz almaları.

Son düzenleme:
Cevabınız için teşekkür ederim, sanırım AMD bir sisteme geçeceğim. Kasa konusunda bir öneriniz varmı? Ön panelin mesh olması gerekir mi mesela?

Cevabınız için teşekkür ederim, sanırım AMD bir sisteme geçeceğim. Kasa konusunda bir öneriniz varmı? Ön panelin mesh olması gerekir mi mesela?
Mesh panel olmasından ziyade genel olarak kasanın hava akışının iyi olmasını öneririm, alınan kasa senelerce hatta belki hiç değiştirilmeden kullanılabilir, ilerde yükseltmeleri hesaba katarak daha büyük bir kasa almak daha doğru olur.

Fractal kasaları bana hoş geliyor hem de malzeme kalitesi iyi, North XL veya Torrent gibi kasalar düşünülebilir, şu an stokta göremedim ama daha uygun olan Pop Air XL modeli de var. HAVN HS420 gibi daha modern bir kasa düşünülebilir o da baya hoş, fakat dediğim kasalar ucuz değil, işin içine biraz zevk de giriyor.

Ben Pop Air RGB kullanıyorum, öndeki iki fanı yukarı taşıyıp iki tane Arctic P14 RGB ekledim.

Çok teşekkür ederim güzel kasalar gerçekten. Fakat pc yi Vatan ya da itopya'dan toplamak durumundayım, buralardan birkaç kasa önerisi yapabilir misiniz?

Çok teşekkür ederim güzel kasalar gerçekten. Fakat pc yi Vatan ya da itopya'dan toplamak durumundayım, buralardan birkaç kasa önerisi yapabilir misiniz?
H7 Flow 2024, H9 Flow / H9 Elite olabilir, Corsair 4000D Airflow var klasik olarak, Thermaltake kasalara da bakabilirsiniz.

Hocam peki PSU konusunda NZXT C1200 Atx 3.0 ve 3.1 versiyonları var. 3.1 geleceğe dönük bir sistem için çok olmassa olmazmı? Arada ortalama 3K fiyat farkı var.

Hocam peki PSU konusunda NZXT C1200 Atx 3.0 ve 3.1 versiyonları var. 3.1 geleceğe dönük bir sistem için çok olmassa olmazmı? Arada ortalama 3K fiyat farkı var.
Pek farkı yok, 3.0 olması yeterli. 12VHPR (3.1 için 12V2x6) kablosunda bir değişiklik var, hatta 3.0 standartları 3.1'e göre biraz daha sıkı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…