Çözüldü i7 12700F DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL mavi ekran hatası

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Rulingthehun

Hectopat
Yer
Eskişehir
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Desktop
RTX 4070 & R7 9800X3D
Macbook Pro 2023
M2 Pro 12 CPU - 19 GPU
Meslek
Öğrenci
RAM
8*2GB DDR4
SSD veya HDD modeli
3 NVMe + 2 SATA
Ekran kartı
RTX 4070
Anakart
B760
İşlemci
i7 12700F
error.jpg

Sistemi yeni topladım, eski PC'den çıkan güç kaynağını kullanıyorum (Corsair CV550 550W). Sistem 3D Mark, AIDA ve 3, 4 oyun içi benchmarkda da hiçbir sorun çıkarmadı. God of War'da arka arkaya 3. kez bu hatayı alıyorum, başlangıç sahnelerinde 5, 6 dk ancak oynatıp mavi ekran veriyor. Sorun kesin olarak PSU yetersizliği mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Cevap için teşekkürler, sorun RAM overclockdan kaynaklanıyormuş. Çok küçük bir OC yapmıştım (3600 MHz CL18 -> 3733 MHz CL16). İlk PSU'dan şüphelendim. Oyun grafiklerini düşürüp FPS'i sınırladım, GPU enerji kullanımı 50%'lere düştü fakat sorun devam etti. Custom Windows kullanıyorum (ReviOS 11 23.05) standart Windows kurup denedim yine crash verdi. RAM hiç aklıma gelmedi, çözüm çok basitmiş.
USBXHCI.sys sürücüsü ve DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL hatası var.

USBXHCI.sys = USB port / USB kontrolcü sürücüsü.

* Chipset sürücülerinizi güncelleyin.

* BIOS güncel değilse mutlaka güncelleyin.

* Windows Update aracılığıyla tüm güncellemelerinizi yapın.

* Sorunuza gelecek olursak, kesinlikle PSU'dan kaynaklanıyor diyemeyiz. Ama şüpheli tabii ki.

* PSU'nuzun elektriksel karakteristik tablosunda 12V kanalından 528W sağlayabildiği yazıyor. Yani sisteminiz için sınır bir değer. 3 NVMe + 2 SATA var, 4070 ve i7 12700F gibi güçlü donanımlar var. Ciddi derecede tam yükte 528'in biraz altındadır veya tam sınırdadır diye düşünüyorum. Bu sebeple güç besleme işlemi ucu ucuna oluyor olabilir.

* Belki de sistem God of War oynarken ciddi bir yük altına giriyor ve bazı bileşenleri besleyememeye başlıyor. Problem bundan kaynaklı olabilir.

msedge_41EWRSmkDj.png

HWMONITOR indirip kapatmadan arka plana atıp sistemi biraz yorun, yüke sokun. Daha sonra HWMONITOR'u açın, aşağıda gösterdiğim voltaj değerlerini ekran görüntüsü olarak gönderin.

HWMONITOR.png

* Ayrıca, hazırda bekletme (hibernation) açıksa kapatır mısınız?

CMD'yi yönetici olarak çalıştırın ve aşağıdaki komutu girin ve girdikten sonra PC'yi yeniden başlatın.

powercfg.exe /hibernate off

Minidump dosyalarınızı da paylaşır mısınız?

Son düzenleme:
Cevap için teşekkürler, sorun RAM overclockdan kaynaklanıyormuş. Çok küçük bir OC yapmıştım (3600 MHz CL18 -> 3733 MHz CL16). İlk PSU'dan şüphelendim. Oyun grafiklerini düşürüp FPS'i sınırladım, GPU enerji kullanımı 50%'lere düştü fakat sorun devam etti. Custom Windows kullanıyorum (ReviOS 11 23.05) standart Windows kurup denedim yine crash verdi. RAM hiç aklıma gelmedi, çözüm çok basitmiş.

Çözüm

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı