i7-13700KF sistem Alt Tab atınca donuyor

Limonn

Centipat
Daha fazla  
Normal Roblox, LoL, GTA, CS, Battlefield gibi oyunlar oynarken Discord'a geçmek için Alt Tab atıyorum. Bir şeye bakıyorum sonra oyuna geçmek için geri Alt Tab atıyorum bir anda sistem donuyor. Ses gidiyor sistemden ses gelmiyor ekran kartı driver res atıyorum. CTRL Win Shift b 1 dakika bekledikten sonra düzeliyor ve bu bir süre sonra sıklıkla olmaya başladı. Sinir bozuyor ekran kartı driverlarını komple silip yükledim bilgisayarımda herhangi bir virüs yok.

Özellikler:
İşlemci: Intel Core i7 13700KF 3,4 GHz 30 MB.
Ekran kartı: XFX Speedster MERC 319 AMD Radeon RX 6750 XT Black RX-675xytbdp 12 GB GDDR6 192bit DX12.
Anakart: MSI Pro Z690a Wi-Fi DDR4 5200MHz 1xhdmı 1xdp 4xm. 2 USB 3.2 ATX 1700p.
RAM: 2xteamgroup t-Force Vulcan TUF Gaming allience DDR4 8 GB 16 GB 3200MHz CL16 3600MHz CL18 1.35v
HDD: Toshiba P300 hdWD320UZSva 2TB 7200RPM 256MB 3.5" SATA.
SSD: WD Green SN350 WDS480G2G0C 480 GB 2400/1650 Mb/s M.2 NVMe SSD.
Kasa: Zalman S2 tg Gaming mid-Tower
Sıvı soğutma: Gamepower Skadi 240 ARGB CPU sıvı soğutma 240 mm.

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk olarak sistemi mümkün olan en az donanım ile çalıştırın tek RAM tek depolama vb. ve garantiniz varsa herhangi bir donanıma ellemeden teknik servise verin olmaz ise en mantıklısı iade etmek olur.

Ramleriniz bozuk olabilir Memtest ile kontrol etmenizde fayda var, hatalı veri girdileri hem Windows'u hem de aktif çalışan uygulamarın sorunlu ve eksik çalışmasına yol açabilir.

Güç kaynağınız ömrünü tamamladığı için artık istenilen watt değerlerini veremediğinden sistem kilitleniyor olabilir, mümkünse içini açıp şişmiş kondansatör vb. var mı kontrol edin şişmiş yahut akıntı yapmış kondansatör varsa mümkünse onları değiştirin tamir olmuş cihazlara güvenmiyorsanız başka bir Power ile test edebilirsiniz.

SSD'niz ölüyor olabilir yahut diğer depolama brimleriniz; bu hatalı Windows kayıt defteri girdisine sebep olmuş olabilir bu da Windows'un sorunlu çalışmasına sebebiyet verebilir disk birleştirme yapıp, Windows onarım araçlarını kullanıp, disk sağlığını kontrol edebilirsiniz.

Windows sorunlu olabilir, güncelleme sonrası oluştuysa güncellemeyi kaldırıp/yeniden Windows kurup deneyebilirsiniz.

Ekran kartı sürücüsünü DDU ile silip önceden stabil olarak kullandığınız eski/yeni bir sürümü kurabilirsiniz ve driver sorunu sadece ekran kartı kaynaklı olmayabilir cihazınıza bağlı tüm donanımlar sorun teşkil edebilir en basit yöntem olarak Aygıt Yöneticisi'nden kontrol edebilirsiniz.

Oyun kaynaklı olmadığını teyit etmek için benchmarkta denemenizde bir seçenek bu şekilde aşırı ısınan donanım olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Sorun yazılım yahut donanım kaynaklı olabileceğinden sistemin garantisi varsa garantiye yoksa başka donanımlar ile test edin, anakartınızda birden fazla PCI-e X16 slotu mevcut slot yerini değiştirmek de çare olabilir, anakart üzerinde oluşabilecek sorunlara hızlıca göz gezdirmek için RAM ekran kartı ve işlemci slotunu inceleyin "yamuk düzensiz vb. işlemci PIN'i bu sorunu tetikleyebilir".

Sistem akın zamanda neme maruz kaldıysa korozyon oluşmuş olabilir dikkatlice bakarak anlayabilirsiniz, bu da her şey gibi hatalı işlem sonucu birçok soruna yol açabilir.

Güncel BIOS kullanmak bir çözüm olabilir anakart üreticinizin sitesinden uygun BIOS yazılımını indirip kurmayı deneyebilirsiniz aynı zamanda ekran kartı BIOS'unu güncellemeyi de deneyebilirsiniz.

Kullandığınız monitör için oyunlarda ve Windows ana ekranı üzerindeki çözünürlük/hz ayarı farklı olabilir mümkünse native çözünürlükte, tam ekran değil, G-Sync vb. özellikler kapalı şekilde ve pencereli tam ekran modunda deneyin.

Kullandığınız kablo kaynaklı ekran kartı ve ekran arasındaki iletişim sorunu oluşuyor olabilir varsa daha sağlam ve kaliteli kabloyla geçin ve monitörün desteklediği maksimum Hz altında kullanın ve varsa monitör/ekran kartı üzerindeki başka girişleri kullanın.

Bazen de aynı anda birkaç uygulama birden açınca sistem çöküyor yeniden başlatılıyor ve AMD yazılımı sistemde siyah ekran veya çökme meydana geldiğini tespit ettik diye bir rapor gönderiyor BIOS'um güncel ekran kartı driverlarını 2 kere silip yükledim SSD'yi test ettim RAM'lerim gayet iyi durumda tek şüphelendiğim şey güç kaynağım (600 watt Zalman PSU) 2 yıldır kullanıyorum sizce PSU değiştirmeli miyim ya da sorunun PSU'da olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Geç gördüm kusura bakmayın. Güç kaynağınız dandik değil ancak şebeke voltajı dalgalı ise kondansatörlerin ömrünü bitirir kısaca istediğiniz çıkış gücünü alamayabilirsiniz. Test için yapabileceğiniz başka sisteme bağlamak yahut çıkışlara uygun watt v*a değerinde lamba/direnç bağlamak lamba için araba ampulleri olabilir kör yük olarak kullanarak uygun watt çıkışını veriyor mu deneyebilirsiniz ancak riskli olur. Ama en mantıklısı tamamen sağlam olduğunu bildiğiniz bir güç kaynağını alıp sisteme takın deneyin derim.

Bir de şey denesem olur mu benim diğer kasamda 500 watt PSU var markası farklı ama onun kablosunu taksam denesem problem çıkar mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…