i7 14650HX undervolt nasıl yapılır?

ilhamm

Zeptopat
Daha fazla  
i7 14650HX işlemcili Legion 5I 16IRX9 laptopta anormal sıcaklıklar gözlemliyorum. Boştayken işlemci 10W üzerine çıkmadığı zaman bile 60 derece üzeri sıcaklıklarda seyrediyor. Cinebench R23 testi yapınca 17.5k gibi bir puan aldım, halbuki aynı işlemciye sahip kullanıcıların ortalama skoru 23-25k olmuş, gözlemlediğim kadarıyla ciddi bir throttling sorunu var ve bu çok yüksek watt değerlerine ulaşmamasına rağmen oluyor. Almadan önce YouTube'da izlediğim birçok inceleme ve benchmarklardakinden daha sıcak çalışıyor. ThrottleStop ile undervolt yapmak istiyorum belki çözüm olur diye, fakat daha önce hiç yapmadığım için detaylara hakim değilim. Forumda gördüğüm kadarıyla bir rehber varmış ama yıllar öncesine ait olduğu için konu açma gereği duydum. Aynı işlemcili laptop kullanıcılarının undervolt deneyim ve önerilerini bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Normalde undervolt işi laptoplarda kilitli olur, laptopun içindeki BIOS'u dump ettikten sonra onu metin belgesine dönüştüren programlar var, o programlar aracılığı ile metine çevirdikten sonra hangi değerlerin değişip undervolt ve Turbo çarpanların kilidini açtığını bilmen gerekiyor, bununla ilgili yapılmış bir YouTube videosu veya çalışma yoksa sıkıntı. Diyelim ki setup cvar değerlerini buldun, ondan sonra grubx64 ile boot edilebilir bir USB flash bellek oluşturman gerekiyor. Windows Secure Boot'u biostan kapadıktan sonra o bellek ile boot edip DOS ekranı gibi bir ekrandır orası, değerleri değiştirip restart atıp tekrar Secure Boot'u aktif etmen gerekiyor. Böylece undervolt ve Turbo çarpan kilidini açmış oluyorsun. İleride laptopun içini açıp laptopun batarya bağlantısını sökersen falan temizleyeceğim diye uçup gidiyor çünkü yapılan işlem "paste" işlemi, BIOS'u falan değiştirmiş olmuyorsun. Silikon şansına bağlı olarak -50Mv'den -150'ye kadar bir bant var çıkabileceğin. -50'de de sıkıntı çıkarabilir, -100'de çalışabilir de.

Bunca zahmet sonrasında sıcaklık değerlerinde belirgin bir düşüş olmadığını gördüğün zaman yaptığın efora acıyacaksın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı