i7-4790 ve RX 5600 XT The Division'da darboğaz yapıyor

Pickaroon

Hectopat
Merhaba arkadaşlar 6 ay sene önce aldığım RX 5600XT GPU sunu kullanıyorum sistemimde ve bugüne kadar hiçbir sıkıntı olmadı. Fakat bugün The Division oynadığımda darboğaz olduğunu fark ettim. CPU zaman zaman %100 genelde %70'lerde fakat GPU çok oynak kimi zaman 50 kimi zaman 90 bazen 70 böyle değişiyor. Ben de size sormak istedim diğer hiçbir oyunda darboğaz olmaz iken bu oyunda neden oldu sizce? Benim tahminim RAM ama yine de size danışmak istedim RAM'im 8 GB ve hep kullanılan RAM oyun esnasında 7000 MB oluyor acaba bunla mı alakalı bir sorun?

i7-4790.
RX 5600XT.
8 GB RAM.

Ubisoft oyunlarında korsan koruma programı işlemciye yüklendiği için maalesef darboğaz yaratıyor. Bende i7-4790 ve RTX 2060 kullandım. Watch Dogs 2 ve yeni çıkan Assasins Creed Origins ve Oddsey oyunlarında darboğaz çok yaptığı için yeni sistem toplayıp Ryzen 5 2600'e geçtim.

O oyunlarda R5-2600 yine darboğaz yapıyordur o kartla eminim ama ekran kartının beslenmesi noktasındaki etkisi bu noktada i7-4790'a göre bir tık daha iyi olabilir elbette. Ayrıca 4790 serisinin RAM hızı Z97 çipset desteğiyle 2133/2400 MHz olmadıktan sonra 1660S/1070 seviyesindeki kartları bile zor besliyor, burada sizin de belirttiğiniz gibi konu sahibi arkadaşın CPU'su yetersiz olduğu gibi bellek tarafında da büyük bir kaybı var.

Ben i7-4790 (K değil) ile RTX 2060'da AC Origins oyununda şehir içinde dolandığımda 30 FPS'lere kadar düşüyordu. Aynı olay Watch Dogs 2'de trafik içinde dolaşırken hem FPS düşüyordu hem de araç sürerken takılmalar oluyordu. Şu anda sıkıntısız oynuyorum oyunları.

R5-2600'le darboğaz yaşıyorsunuzdur dediğimden kasıt, tekli çekirdek performansının 12 thread bir işlemciye göre düşük olmasıyla bağlantılı olarak GPU kullanım oranının düşmesiyle beraber meydana gelebilecek önemsenmeyecek derecede oluşabilecek FPS kayıplarıydı ki, internet ortamında gördüğüm yapılmış olan her testte de AC:Origins/Odyssey gibi oyunların; NPC ve yapay zeka hesaplamalarının bol olduğu kısımlarda R5-2600 RTX 2060'ı tam besleyemiyordu, ama elbette ki takılma-donma vb gibi sıkıntılar yaşamazsınız o işlemciyle. Ayrıca 4790 + 2060 ikilisiyle 30 FPS'lere kadar düşüp de R5-2600'le kaçlara çıktınız merak ettim. i7-4790; RTX 2060 ile darboğaz yapacak olsa bile AC:Odyssey'de 30 FPS kare renderlayacağını düşünmüyorum, bendeki i5-7500 + GTX 1060 6 GB ikilisi bile takılma donma yapmadan aşırı kalabalık şehir içlerinde ortalama 45-50 FPS verebiliyorsa o ikili garanti 60 FPS verir.

Oyunu silmişim ama yanlış hatırlamıyorsam 70-80 FPS aralığındaydı. Eskiden kullandığım 2x4GB olacak şekile 8GB DDR3 1600MHz'di şimdikiler ise 2x8GB olacak şekile 16GB DDR4 3000MHz. Yeni 8GB RAM daha ekledim.

RAM'lerin etkisi olabilir fakat çok sıkıntılı oldu RTX 2060'a geçince. Bundan önce GTX 1060 6GB kullanıyordum onda da oluyordu ama bu kadar değildi.

Şahsen Division gibi optimizasyon özürlüsü oyunları performans ölçümleri için kullanmayı doğru bulmuyorum.

Darboğaz dediğiniz kavram bir çeşit ''problem'' değil bilgisayarınızın fiziksel limitleridir diyebiliriz. Sonuçta Apple ne derse desin bilgisayarlar elektrik ve bilimin gücü ile çalışıyor, sihir ile değil. Farklı oyunlar farklı şekilde bu limitleri zorladığı için bir oyun ekran kartınıza darboğaz yaparken diğer bir oyun işlemcinize ya da RAM'inize yüklenip ekran kartı kullanımını düşürebilir.

Çekirdek sayısı düşük olan işlemciler ile yeni nesil oyunları oynarken donmalar takılmalar yaşayabilirsiniz, bu sorunları çözmek için FPS'inizi sınırlayabilir veya process lasso ile çekirdeklerinizden birini sisteme ayırarak işlemcinizin tüm gücünü oyuna harcamasını engelleyebilirsiniz. Biraz performans kaybı olacaktır fakat daha stabil bir tecrübe elde edersiniz.

Aynı oyun içerisinde farklı sahnelerde bu darboğaz durumunu yaşayabilirsiniz. 5v5 bir CS:GO maçındaki işlemci yükü ile 40 kişilik bir topluluk sunucusu bir değildir. Bir diğer örnek vermek istersem 64 kişilik bir Battlefield 1 sunucusu ile 32 kişilik bir sunucu arasında gözle görülür performans farkı olacaktır işlemci tarafında özellikle.

Uzun lafın kısası çok güçlü bir ekran kartınız ve düşük çekirdekli bir işlemciniz var, yeni oyunlarda bocalaması normal, kafanızı takmayın, FPS limitleyin geçin.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…