i7-5820K / EVGA Hybrid 980Ti sistem reset atma sorunu

Ufuk Kaynar

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Sistemimde Aida64 sistem kararlılık testinde hiçbir sorun yok, 1-2 saat kaldığı ama kapanmadığı oluyor. Oyunlara girerken, daha menüde resetliyor. Her oyunda yapmıyor. Mesela örneklemek gerekirse pazartesi GTA V, salı H1z1, çarşamba PUBG gibi oyunlarda resetliyor. Bazen oyun içerisinde, bazen oyun menüsünde. Oyunlar orijinal sorunu bir türlü çözemedim. Güç kaynağının fanı çalışıyor ısınma sorunu yok, ekran kartı %100 yükte maksimum 50-55 derece. İşlemci %100 yükte maksimum 55 derece. Sorun nedir, lütfen kafayı yemek üzereyim. Bazen klavye ve kasanın ön USB portlarında elektrik çarpıyor beni. Kasada fan kontrolcü de var, başına gelen varsa yardımcı olsun lütfen. Güç kaynağı CM G750M.

Adsız.png

@Recep Baltaş @Ali Güngör ?

Öncelikle bu tür yazılımların sentetik stress testi grafik işlemcinin tüm ünitelerini çalıştırmaz. Kısmen bazı ünitelere tam yükte çözümleme/hesaplama yaptırıyor. Bu sebeple sentetik testlerde kapanma sorunları yaşamaman normal karşılanabilir.

Grafik işlemcini yüke soktuğunda kullanım oranı epey dalgalı. Oyunlarda sürekli FPS düşüp yükselmesi sıkıntısı çekiyor musun? Sorun yüksek ihtimalle grafik kartından. Farklı bir ekran kartı ile denemende büyük fayda var. Veya ekran kartını problemsiz çalışan bir sistemde takıp deneyebilirsin.

Diğer ihtimalde güç kaynağının 12v+ besleme kanalından gelen dalgalı güç. Farklı bir güç kaynağın var ise onunla deneyebilirsin.

Güç kaynağını 2. bir 750w ile değiştim, 80+ sertifikasına sahip, aynı sorunu verecek mi diye deneyeceğim. Ekran kartı garantiye gidip "48 saat 4k denedik" gibi bi cevapla sorunsuz diye geri yollandı, bundan önceki kartım GTX690 idi ve 300w TDP değeri olan kart ile 1 kere kapanma sorunu yaşamadım. Sorun ekran kartında, Mayısa kadar garantisi var ama EVGA ısrarla sıkıntısız diye geri yolluyor. Çok deneyimli bir bilgisayarcıya götürdüğümde ise oda %90 ekran kartından dedi, bu bilgisayarcı savcıya referans veren bi bilgisayarcı. EVGA garantide sıkıntı yaşatıyor sorunu nasıl çözeceğime dair en ufak bi fikrim yok.

Güç kaynağınız iyi, kullanmıştım. Ekran kartınız olabilir ama bir diğer sözünüz aklıma takıldı. Kasa ve anakartınız ne? Sizi portlardan elektrik çarptığına göre kısa devre, statik vb. olabilir.

Topraklamalı priz kullan. Çoğu anahtarlamalı güç kaynağında manyetik alandan ötürü, metal kısmında elektrik olur, yani toprağa bağlı olması gereken kısım. O metal kısım ile negatif de birleşiktir. Toprağa akamayan manyetik akım, PSU'nun negatifinden, cihazların metal kısmına ulaşır.

Cosmos SE kasaya geçtim şu an için bir sorun gözükmüyor, daha detaylı testler yapıp sonucu buraya yazacağım. Şu an High Power 750W bir güç kaynağı takılı. Sorun eğer kasanın USB portlarına bağlı bir kısa devre ise G750M ile deneyeceğim tekrar. Yardımlarınız için teşekkürler, alternatif çözüm yolları sunarsanız sevinirim.

IMG-20180109-WA0013.jpg

MSI MS-7885 - Geekbench Browser

Bu Geekbench sonucu overclock ile 4500MHz'de.

MSI MS-7885 - Geekbench Browser

Bu da 100 MHz çekirdek hızı, 250 MHz RAM frekansı overclock almış 980 Ti.

Sonuç olarak kapanmadı. Sorun sanırım USB portlarındaki kaçakta.

Tekrardan merhaba, sorun çözülmüştür. Sorunun USB portlarındaki statik akımdan kaynaklandığı saptanmıştır. Sorunu yaşayan arkadaşlar varsa eğer, USB jacklarını anakarttan çıkarıp denesinler, sorun düzelmezse eğer güç kaynağıdır %90. Yardımlarınız için teşekkürler. Konu kilitlenebilir.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı