Merhaba. Yakın zamanda anakartımı değiştirmeyi düşünüyorum. 2016 yılında bir sistem toplamıştım. Ama artık bazı ihtiyaçlarım için yetersiz kalmaya başladı. (grafik tasarım, 3D modelleme ve video kurgu montaj çalışmaları yapıyorum)
En basitinden, NVMe SSD uyumunda bile sıkıntı yaşıyorum mevcut anakartımla. O yüzden yeni bir anakart almayı düşünüyorum ama, bilgisayarımdaki mevcut parçaları yeni nesil bir anakarta entegre edebilir miyim? Uyumsuzluk gibi bir sıkıntı yaşar mıyım? Aşağıda bazı parçaları yazdım. Yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
işlemci: Intel Core i7 6700K soket 1151 4.0 GHz işlemci. RAM: HyperX Fury Black series DDR4 2133 MHz (2x8GB) ekran kartı: ASUS GTX970 ROG STRIX GDDR5 4 GB 256bit DX12 NVIDIA GeForce. SATA SSD: transcend 128 GB 370s serisi SATA 3.0 128 GB. HDD: WD 3, 5" 1TB Caviar Blue.
5 yıl önce biraz yanlış toplamışsınız, 6700K ile o anakart hiç olmamış
Benim önerim işlemciniz ile birlikte ana kartınızı yeni nesil ile değiştirmek, diğer parçaları kullanabilirsiniz. Eski işlemci ve anakartı da satarsınız. Bütçeniz nedir?
Z170 ve Z270 Chipset anakartlar ile OC yapabilirsiniz. Fakat bunların sıfırını bulmak zor olabilir. Pahalı da olabilir. Parçalar ile ilgili sorun olmaz. İşlemciyi satıp anakart + işlemci almak da bir seçenektir. Karar sizin. Z170 olanlarda DDR3 ve DDR4 olanlar var diye biliyorum. Z270 ise DDR4.
5 yıl önce biraz yanlış toplamışsınız, 6700k ile o anakart hiç olmamış
benim önerim işlemciniz ile birlikte ana kartınızı yeni nesil ile değiştirmek, diğer parçaları kullanabilirsiniz. Eski işlemci ve anakartı da satarsınız. Bütçeniz nedir?
Vallahi açıkçası işlemciyi değiştirmeyi hiç düşünmedim şu an. Sadece anakart değiştirip Samsung 980 Pro SSD takarım dedim. Diğer parçalar aynı kalır diye düşündüm. Anakart için de bütçem maksimum 1000 TL.
Vallahi açıkçası işlemciyi değiştirmeyi hiç düşünmedim şu an. Sadece anakart değiştirip Samsung 980 Pro SSD takarım dedim. Diğer parçalar aynı kalır diye düşündüm. Anakart için de bütçem maksimum 1000 TL.
Bu nesilde PCI Express 4.0 desteği yok. 980 Pro da gerekli değil. Zaten tam hızında çalışmaz. 970 Evo Plus fazlasıyla yeterli olur. İkinci el olarak Z270 Chipset anakartlara bakabilirsiniz. Dediğim gibi sıfır olarak ve bu bütçede zor.
Z270 chipsetlere bakabilirsiniz, dikkat etmeniz gereken NVMe desteği olması, bazılarında bulunmuyordu o ara M.2 slotlarında.
Yalnız yukarıda da söylendiği gibi PCI-e 3.0 hızında çalışır, tam verim alamazsınız 980 Pro'dan. Yine de 3.0 yeterince hızlı.
Bu nesilde PCI Express 4.0 desteği yok. 980 Pro da gerekli değil. Zaten tam hızında çalışmaz. 970 EVO Plus fazlasıyla yeterli olur. İkinci el olarak Z270 chipset anakartlara bakabilirsiniz. Dediğim gibi sıfır olarak ve bu bütçede zor.
İşte amacım 980 Pro'yu tam hızında çalıştırabilecek bir anakart almak. Sadece anakart dışında işlemci vesaire diğer parçaları (şimdilik) değiştirmek istemiyorum.
İşte amacım 980 Pro'yu tam hızında çalıştırabilecek bir anakart almak. Sadece anakart dışında işlemci vesaire diğer parçaları (şimdilik) değiştirmek istemiyorum.
Anakart haricinde yeni nesil bir işlemci de şart diyorsunuz. Anladım. Konunun uzmanı olmadığım için tam bilmiyorum. O yüzden bir fikir sormak istedim açıkçası.
İşlemci ve anakart birlikte alacak olsam öneriniz ne olur?
Anakart haricinde yeni nesil bir işlemci de şart diyorsunuz. Anladım. Konunun uzmanı olmadığım için tam bilmiyorum. O yüzden bir fikir sormak istedim açıkçası.
İşlemci ve anakart birlikte alacak olsam öneriniz ne olur?
Hocam, bu iş Intel için biraz maliyetli olur. Z590 anakart ve 11.nesil işlemci ile PCI Express 4.0 kullanabilirsiniz. 980 Pro tam hızını verebilir. AMD için ise B550 bir anakart ve 5600X kombinasyonu olabilir. AMD için X570 anakart ile de PCI Express 4.0 kullanabilirsiniz.