i7 6700k sistem toplama

Sadece sıvı soğutmanın fiyatı ne kadar?

Öncelikle hayırlı olsun. Anakart kasanın içerisinde kaybolmuş resmen o kasa yerine Phanteks Enthoo Evolv ATX tercih etsen daha iyi olurdu sanki.

Selam, evet anakart biraz ufak geldi. Ama öyle çok da göze batmıyor bence. Eğer full tower olsaydı kesin çok abes gözükürdü, ama mid tower olunca kurtarıyor. Belki ilerde X99 sisteme terfi edersem tam boy ATX anakart tercih edeceğim kesinlikle.

Phanteks kasayı TR'de bulamazdım.

Sadece sıvı soğutmanın fiyatı ne kadar?

Kargo ve gümrük vergisiyle beraber 1750TL, şu anki dolar kuruyla 1800 barajını aşmış olabilir.

Ek-xlc Predator 360 (incl. Qdc) - n11.com

Arada fazla fark var sanki.

Benim verdiğim fiyatın içinde Predator 360 kit, GPU bloğu, GPU blackplate, GPU bloğu su doldurma hizmeti, ek 3 adet 120mm fan, 2 adet cpu ve gpu su blokları için led ışıklar ve özel tornavida ucu var.

Asıl sizin verdiğiniz linkte pahalı. Sadece Predator 360 için 1085TL denmiş. Ben aynı ürüne 188€ + %18 gümrük vergisine yani 809TL'ye sahip olmuş oldum. Siz burada bir de Conn Bilgisayar'a 276TL kâr marjı ödüyorsunuz.

Yukardaki tüm parçaları n11'den almaya kalksanız 2000TL'nin altına bulacağınızı sanmam ki çoğu zaten yok. Örneğin gpu bloğuna su doldurup predator 360 için hazır hale getirme hizmeti vs Türkiye'de yok. Koskoca 360'lık radyatör sadece CPU için kullanılabilir eğer TR'den alırsanız. Ekran kartını su soğutmasına dahil etmek için direk EKWB'nin sitesinden almak gerekiyor.

Son düzenleme:

Valla hayırlı olsun o zaman ne diyelim Bundan sonra hava soğutmalı ekran kartı sizi tatmin edemez

Selam herkese,

Sistemi vakit buldukça geliştirmeye ve ilerletmeye devam ediyorum. Yeni ev taşıdım ve onun işleriyle uğraştım uzunca zamandır. Arada da vakit buldukça sistemi güncelliyorum böyle.

Öncelikle kötü haber: Predator 360 akıttı ve garanti kapsamında değişime başvurdum.

Adamlar o kadar ilgili ki, evime DHL kargo kuryesi göndertip bozuk üniteyi aldırttılar ve yerine yenisini yolladılar 3-5 gün içinde. (Bendeki ürün Predator 1.1c revizyonu idi, yerine gelen 1.1d revizyonu). Üstelik gidiş ve geliş kargo masraflarını da karşıladılar (Slovenya-Türkiye)
Not: ünite 5kg ağırlığa sahip ve kutusuyla birlikte epey büyük.

Belki de olması gereken garanti süreci bu ama bizde müşteriyi keriz yerine koyup kâr elde etmeyi 1. öncelik sayan şirketler sebebiyle olması gereken işleyişe bile imrenerek bakıyoruz. Eminim akan sıvı, sistemimi komple bozsaydı adamlar aynı sistemi tekrar bana toplayacaktı. Çünkü daha önce bunun örnekleri var, forumlarda okudum, arkadaşlarımın başına geldi. Üzerine su dökülüp bozulan parçaları gönderiyorsun ve inceleyip onaylarlarsa sana yenilerini alıp gönderiyorlar. Hatanın kullanıcı değil, ürün kaynaklı olması önemli.

Neyse ki akıtma önemsiz bir yerde meydana geldi ve sistemde herhangi bir zarar söz konusu değil. Yeni üniteyi takar takmaz bazı değişiklikler de yaptım.

Bunlar arasında:
-Su soğutma sisteminden siyah, mat EK ZMT tip boruları (Quick Disconnect aparatlarıyla birlikte) söktüm ve sisteme EK'nın yeni çıkardığı Duraclear serisi saydam borularını döşedim.

-Predator ile birlikte gelen işlemci sıvı soğutma bloğu (Supremacy MX) bütçe odaklı bir üründü ve onu EK Monoblock ile değiştirdim. Monoblock'lar anakart modellerine özel imal ediliyor ve hem işlemciyi hem de işlemcinin çevresindeki voltaj düzenleyici (VRM) devrelerini soğutuyor. Tek sıkıntı Monoblock'da fabrika çıkışlı led ledikleri bulunmuyor. Eğer isterseniz kendiniz matkapla deliyorsunuz. Şimdilik kalsın o. Zaten akıtma beni fazlasıyla gergin yaptı.

-Soğutma sıvısı olarak varsayılan gelen, renksiz EK-Coolant EVO Clear'ı boşalttım ve döktüm. Onun yerine yine aynı sıvının "blood red" rengini aldım. Sistemde kırmızı tema hakim olduğu için ve borular saydam olduğu için çok daha güzel oldu:

Kırmızı sıvıya kırmızı ışık iyi gitmedi pek bence. Çünkü kontrast yok. Alttaki kırmızı ışık durabilir ama üste kesinlikle beyaz ışık düşünüyorum ki kırmızıyı öne çıkarsın.

Sıcaklık değerleri:
Eski haliyle oyunlarda GPU sıcaklığı 55 derecelere çıkıyordu. Özellikle kasa kapağını kapattığımda ve fanlar havayı kasa içinden dışarıya doğru attığı zamanlarda. Yeni sistemde boruların çapı daha geniş ve daha fazla sıvı akışı sağlıyorlar. Ayrıca hava akışını da dışarıdan içeriye olacak şekilde değiştirdim. Şu an %50 fan ve pompa hızında max. GPU sıcaklığı saatlerce ağır yükten sonra bile 48'i geçmiyor. İşlemcinin oyunlarda ısısı 50-55 derece civarı. Rendering işlemlerinde 60'ları görüyor nadiren. prime95 işkence testinde 62-63'de geziniyor. (4.6Ghz v1.36)

Planlar:
Öncelikle elimdeki 2x16GB 3200Mhz CL15 RAM'i değiştireceğim. Piyasanın en hızlı ve en garantili RAM'i olduğunu düşündüğüm Gskill TridentZ 3600Mhz CL15'e geçeceğim. Newegg'te satılıyor şu an. En hızlı diyorum çünkü 4266Mhz'lik ramlerin gecikme hızları CL19 gibi absürd rakamlarda geziniyor. 3600Mhz CL15, 4266Mhz CL19'dan daha hızlı. Ayrıca 4266Mhz'in XMP profili olmasına rağmen sorunsuz çalışma ihtimali çok düşük. Çoğu işlemcinin bellek kontrolcüsü bu hızlara çıkamıyor. O kadar para verip 3800Mhz'lerde falan sürünmek de olası. Boşu boşuna kumar oynamaya gerek yok. Hemen hemen her işlemcinin çalıştırabileceği 3600Mhz gibi bir hızda düşük gecikmeli bir ram en iyisi bence.

3600Mhz CL15 2X8GB kitten 2 tane alacağım. Toplamda 4 ram çubuğu olacak. Sıkışık olacaklarından ısınma problemi olmaması için EK Monarch ram su soğutma parçaları alacağım ve loop'a dahil edeceğim. Predator 360 hepsini soğutacak kapasiteye fazlasıyla sahip. Hatta 2. Titan x pascal alsam dahi problem olmaz. Belki biraz daha yüksek sıcaklıklar görürüm ama kritik ve sorunsal bir durumla karşılacağımı hiç sanmıyorum.

Konuyu takipte kalın...

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…