i7 7700 HQ - GTX 1050 Ti ani FPS düşüşleri

alivelikelikali

Hectopat
Daha fazla  
Bilgisayarım Dell 15 7567 Gaming. 16 GB RAM, i7-7700HQ ve 1050 Ti'li versiyonu. Son 1-2 haftadır PUBG oynarken FPS birden 70'ten 15'e falan düşüp düzeliyordu ve ses de cızırtı yapıyordu aynı zamanda. Pubg'den kaynaklı diye düşünüyordum ama aynı sorunun GTA V'te de olduğunu fark ettim. Aynı derecede olmasa da, 60'dan 30'a daha kısa süreli düşüşler mevcut o oyunda da. Bilgisayarı 2017 Aralık başında aldım yani 7-8 aylık. Test sonuçları da böyle geldi. Ne önerirsiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,

Sorununuzun işlemci sıcaklığından kaynaklandığını düşünüyorum. 85 ve üstü sıcaklıklarda ani performans kayıpları yaşayabilirsiniz bu normaldir. 7-8 Ay oldu demişsiniz yani termal macunun bozulma gibi bir durumu da olduğunu sanmıyorum. Bilgisayarınızın alt ve yan kısmındaki radyatör ve ızgaraları kompressör veya nefes yardımı ile temizlemeyi deneyebilirsiniz. Bunların ardından çözülmeme ihtimali yüksektir, eğer çözülmezse soğutucu almanızı tavsiye edebilirim.

İyi günler dilerim.

Soğutucu kullanıyorum zaten. Yine de fazla ısınıyor son 2 gündür daha da fena durumda şu ana kadar GTA V'te sorun olmuyordu fazla ama 2 gündür oynanmaz gibi oldu o da. Örneğin şu anki oturumumda yaklaşık yarım saat Twitch'ten yayın izledim başka hiçbir şey yapmadım ama CPU sıcaklığı 60 derece, soğutucu da çalışır durumda. Bu normal mi yoksa fazla mı? Ortam sıcaklığıyla da ilgili olabilir diye düşündüm çünkü şu an Elazığ'dayım cidden çok sıcak burası, ama bu kadar etkiler mi performansı?

Sıcaklık gerçekten etkileyebilir. Ek soğutucular benim kendi laptop bilgisayarımda işe yaramamıştı. Bilgisayarın turbo fanından daha çok verim almıştım.

Ama ben yayın yaparken bile 75-80 derece görüyorum en fazla herhangi bir performans kaybı olmuyor. O yüzden 90-95 e çıkmıyorsa her zaman sadece sıcaklığa bağlayamayız sorunu.

Windows orjinal mi? Driver güncellemeleri vb yaptınız mı?

Aynı sorun bende de var cs goda +150 fps alırken aniden 50 ye düşüyor kısa süreli takılıyor.

Evet orijinal Windows 10 Education kullanıyorum. Tüm driverlar güncel. Sıcaklık oyuna girer girmez direk 75 oluyor zaten. 90'a kadar yolu var. GTA'da grafiklerin hepsini ortaya çekmeme rağmen 40FPS civarı alıyorum cidden inanılmaz. Ankara'ya döndüğümde servise göndermeyi düşünüyorum. Ancak serviste format atma ihtimalleri var mı?

Son düzenleme:

Format konusunu bilmiyorum açıkçası. Ama sorun olduğu kesin. Ben yayın açıyorum 2-3 program, oyun, obs açık olduğu halde 80-85 e bile nadiren ulaşıyor. Servis içinde galiba soruyorlardı.

Merhaba öncelikle. Yaz ayının etkisiyle sıcaklıklar fazlasıyla yüksek ve bu durum laptop kullanıcılarında ''Yüksek sıcaklıklar, ani FPS düşüşleri'' gibi problemlere sebep oluyor. Öncelikle bilgisayarınızın temiz olduğunundan emin olun. Termal macun, toz temizliği gibi etkenleri ortadan kaldırmış olalım.

Bilgisayar marka ve modeliniz nedir ? Eğer kullandığınız bilgisayarın içinde bulunan bir uygulamada ''Güçlü Soğutma'' veya ''Turbo Fan'' tarzı bir ayar/seçenek bulunuyorsa oynadığınız oyun anında açık olmasını tavsiye ederim. 78-79 civarında dolanan işlemcimin sıcaklığını bu modla 72-73 civarına çekmiştim. Gerçekten ekstra soğutuculardan daha etkili.

Bir diğer tavsiyem de bilgisayarınız köşelerine özdeş cisimler koyarak yükselti oluşturarak fanlara biraz daha ferahlık sağlamanız. Fanlar hava tahliyesini böylece daha rahat yapıyor ve daha serin kalıyor bilgisayar.

Bu iki temel adımla ben sıcaklığa karşı biraz da olsa zafer kazanmış oldum. Bunlarla birlikte probleminizi bir nebze de olsa çözeceğini sanıyorum. Bunun dışında gerçekten yapılacak şey sayısı kısıtlı. Bir an önce havaların serinlemesini diliyorum. Ki biz laptop kullanıcıları rahat bir nefes alabilsin.

İyi günler dilerim.

Cevap için teşekkürler, temiz bir UEFI format ile durumu bir nebze çözdüm diyebilirim. Hala belli başlı oyunlarda sorun var gibi; eğer sorun devam ederse servise gönderip fanına ve macununa bakmalarını isteyeceğim ben de.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…