i7 7700 ve GTX 1060 Sistem Toplama

Çağlar Candan

Hectopat
Daha fazla  
Sevgili arkadaşlar herkese merhaba,

Uzun zamandır Technopat takipçisiyim. İlk forum konum olduğu için birkaç söylemek istediğim şey var. Sevgili Recep ve Ali sizleri tebrik etmek istiyorum. Bu işi düzgün ve doğru yapmanın dışında aşk ile yapmak çok farklı bir şey. Sizin gibi iki insan bu enerji ve sevgiyi bize hissettirebiliyor. Bunun için tekrar teşekkür ediyorum. Gelelim benim soruma. Öncelikle Finlandiya'da yaşadığımı ve bundan dolayı toplamayı düşündüğüm sistemin fiyatlarının bazı farklılıklar gösterdiğini sizlere belirtmek istiyorum. Güçlü bir sistem toplamak istiyorum fakat 1080 ekran kartına çok yüksek bedeller ödemek istemiyorum. Bu mesajı yazmaya da sizin 1060 Sistem toplama rehber videonuzu izledikten sonra karar verdim. Grafik ve reklam tasarımcısıyım. Genellikle Adobe serisi programları grafik ve video editing için kullanıyorum. Bunun yanısıra birçok oyunu da oynamaktayım. Bu oyunlar arasında GTA 5, BF1, CS:GO, Just Cause 3, Dayz, Arma 3 gibi oyunlar bulunuyor. Şu an kullandığım bilgisayarda da, i7 6700 HQ işlemci, GTX 970 ekran kartı, 32 GB 2133 MHz RAM gibi özellikler mevcut fakat kendisi notebook. Bunu kardeşime verip, kendime yeni bir masaüstü bilgisayar toplayacağım. Toplamayı düşündüğüm sistemin özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.

İşlemci : Intel Core i7 7700 3,6GHz Socket 1151 Box Fiyat : 290 €
Anakart : MSI Z270 Gaming Pro Carbon Fiyat : 170 €
Ekran Kartı : MSI GeForce GTX 1060 Gaming X HDMI 3xDP 6GB Fiyat : 329 €
SSD & HDD : Intel 600p Series M.2 2280 SSD 256GB Fiyat : 95 € & Seagate Barracuda 64MB 1TB ST1000DM003 Fiyat : 52 €
RAM : Corsair Vengeance LPX Black DDR4 PC24000/3000MHz CL15 16GB Fiyat : 146 €
Ekran : MSI Optix G27C (144 Hz ve 4 ms) Fiyat : 349 € veya Benq Zowie XL2411 (144 Hz ve 1 ms) Fiyat : 289 €
İşlemci soğutucusu : GAMEPOWER ICEBERG 120 CPU Fiyat : 55 €
Power Supply : Corsair CX750 750W Fiyat : 81 €
Kasa : NZXT Source S340 Fiyat : 69 €
Klavye : SteelSeries Apex 100 (Eşimin sinirlerini yıpratmamak için ses çıkarmayan mekanik bir klavye seçtim. Fiyat : 50 €

Toplam Fiyat : 1580 € (Benq Ekran ile beraber)
Toplam Fiyat : 1640 € (MSI Ekran ile beraber)

Mouse : SteelSeries Rival 700 (Kendimde mevcut.)
Mouse Pad : Steelseries (Kendimde mevcut.)

Sormak istediğim sorulara gelirsek;

1. 144 Hz bir monitör alınca 60 veya 75 Hz monitörlere göre çok daha akıcı bir görüntü elde edeceğimi düşünüyorum bu doğrudur değil mi?
2. Benq XL 2411 modeli çok güzel bir monitör fakat display portu bulunmuyor. Bu beni oldukça düşündürüyor. Bu monitör dışında bu fiyat bandında bana önerebileceğiniz bir monitör bulunuyor mu ?
3. Benq 1ms tepkime süresine sahipken MSI 4 ms tepkime süresine sahip. Sizde bu oyunlarda çok çok önemli bir dezavantaj mı ?
4. Bu parçaların herhangi biri için önerebileceğiniz başka bir model marka bulunuyor mu?
5. MSI GeForce GTX 1060 Gaming X yerine 310 € daha fazla para verip MSI GeForce GTX 1080 Gaming X almaya değer mi ? Yoksa birkaç yıl sonra bir tane daga MSI GeForce GTX 1060 Gaming X alıp SLI yapmak daha mı mantıklı ?
6. Kullanım deneyimlerime göre normal SSD'ye göre bu M.2 2280 SSD'ler çok daha iyi gibi hissettim ve bazı disklerdeki cızırtılı sesler beni çok rahatsız etti. Harddisk şekilnde olan SSD mi yoksa bu M.' SSD'yi mi önerirsiniz?
7. Bu sistem ile uzun süre idare edebilir miyim?

Çok fazla soru sorduğumun farkındayım fakat bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Tüm önerilere açığım.

Herkese saygılarım sevgilerimi iletiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok uzun yazmışsınız ama açık ve güzel olmuş en sevdiğim
Monitörle alakalı pek bir bilgim olmadığından ben sadece diğer sorulara öneri vereceğim.
4) Önerim sistemi Ryzen 7 1800X ile tekrar toplamanız. Şu anki Ryzenlar daha başarılı ve daha ileriye dönük. AMD'ye karşı önyargılarınız varsa bu önyargıları kırın.
5-) Çoğu kişinin düştüğü bir hata; GTX 1060'a SLI yapılmıyor! Evet, yanlış duymadınız GTX 1060'a SLI desteği koyulmadı. Yabancı forumlarda da bu hataya düşen kişiler oldu. Ayrıca SLI önerilmiyor. 1080p'de GTX 1060 yeterli. Eğer 2k veya 4k bir monitöre gidecekseniz GTX 1080 alabilirsiniz. Ayrıca bu kadar bütçeniz var ise AMD'nin çıkaracağı Vega ekran kartlarını bekleyebilirsiniz.
6-) M.2 SSD hız ve nesil bakımından önde. M.2 SSD'lere yönelmeniz elbette ki daha doğru olacaktır. Hatta ben olsam HDD bile almazdım.
7-) Uzun süreden kastın ne bilmiyorum fakat bence uzun süre kullanabilirsiniz. Ayrıca eğer bu sistemi alacaksınız işlemciyi i7 7700k olarak değiştirin. İyi bir işlemci soğutucu ile OC yapabilirsiniz.

Çok Teşekkür ederim önerilerin için.

- Açıkçası AMD kullandım önceden ve çok ısınma problemleri yaşadım ve bu yüzden sonrasında sürekli Intel kullandım. Fakat AMD'nin grafik ve video editing programlarında %40 daha düşük performanslı olduğunu yapılan testlerde izledim inceledim. Gerçekten bu benim için önemli çünkü oyun haricinde bu bilgisayarı 3-4 sene iş içinde kullanmayı düşünüyorum.Intel'i o yüzden tercih ettiğimi belirtmek isterim.

- 1060 için SLI olmuyor demişsin ama youtubeta testleri var. 1060 SLI or 1080 mi diye. MSI GTX 1060 Gaming X ile yapıyor hatta eleman. 1080 ile de kıyaslıyor sonuç 5-10 FPS 1060 SLI daha iyi performans veriyor. Fakat sorun değil SLI olmuyorsa bile ilerid GTX 1060'ı satıp yerine 1080 alırım sanıyorum. 1060 beni 2-3 sene idare eder mi diye sormam daha doğru olur sanırım.

-Şu an için 4k gibi bir beklentim yok. 1080 gayet yeterli olur diye düşünüyorum benim açımdan.

-i7 7700K'd alabilirim ama i7 7700 ile arasında 75 euro fark var. Sizde bu fark değer mi ?

-HDD'yi de 800 GB Steam Oyun arşivimi saklamak için istiyorum açıkçası. Haricimde 6 TB toplamda 7 TB yeterli olur. Birde Video editing yaparken çok alana ihtiyaç duyuyorum. Bir iş yaklaşık 100 GB olabiliyor.

GTX 1060'da SLI desteği yok Nvidia'nın kendi sitesinde yazıyor fakat nasıl olabiliyor anlamış değilim. Tek bir GPU her zaman iki tane GPU'dan daha stabil çalışır. 1080 alın daha iyi.

GTX1080 ile ben olsam 2k monitör alirim. 1080p bu kartlar için çocuk oyuncağı. Tabii yeni grafik motorlari ne getirir bilmiyoruz ama yine de bu kartın kapasitesi çok daha yüksek. AMD Vega ekran kartlarını da bekleyebilirsin. Yeni nesil yüksek güçlü HBM bellekler ile geliyorlar.

7700k alırsan ve yanına iyi bir sivi veya hava soğutma alırsan daha iyi olur. Overclock edip işlemcinin hızını artırabilirsin.

Ryzen 7 1800X daha ileri dönük bir seçim fakat kullanacağınız programlarda eğer %40 gibi bir farkla İntel geçiyorsa İntel alabilirisiniz. İzlediğim testlerde benchmarklarda hep Ryzen geçiyor CPUMark hariç o da çok büyük bir fark değil.

Benim izlediğim neredeyse tüm oyun testlerinde Intel Ryzen'i geçiyor. Hangi testleri izlediğinizi anlamadım. Bazılarında Ryzen geçiyor ufak tefek FPS farklarıyla fakat genelinde Intel geçiyor. Benchmark testlerine hiç bakmıyorum çünkü gerçek oyun performansı ile çoğu örtüşmüyor. Fakat 1700 Ryzen ile 7700 Tmob Raider testine baktım 1080 ekran kartıyla. Ryzen 103 FPS verirken, intel 126 FPS veriyor. Farcry primal'da Ryzen 86, Intel 95 FPS. Tabii ki kurduğun sistem ile de alakalı olduğunu düşünüyorum. Fakat Intel deneyimi her zaman AMD'den üstün gibi geliyor bana.

Burada ünlü bir teknoloji youtube kanal sahibinin yaptığı 1060 SLI ve 1080 kıyaslaması
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tabii ki belki birkaç sene sonra 1060'ı satıp direk 1080 alırım yada 1080 SLI yaparım orasını bilemeyiz fakat en azından böyle bir imkanımın olduğunu biliyorum.

1060'ı 1070 Yaparsan belki daha iyi olabilir.
MSI GeForce GTX 1070 Gaming X alırsam arada 180 euro fark var. MSI GTX 1070 Gaming X 509 Euro, 1080 olanı ise 629 euro. Onu verirsem 1080 alırım diye 1060 tercih ediyorum. Açıkçası 4k oyun oynamak gibi bir niyetim şu an için yok. Çünkü gerçekten 1080p full settingste oyunlar bana yeterince doyurucu geliyor. En azından önümüzdeki 2-3 sene öyle olacak.

@Çağlar Candan 7700'ün tek çekirdek performansı, Ryzen 1700'den iyi olduğu için daha yüksek FPS veriyor. CPU kullanımına baktığın zaman, Ryzen'ın bariz üstün olduğu bir gerçek. İşlemci olarak Ryzen almanı, Ekran kartı zor değiştiği için de GTX 1070 almanı öneririm.

GTX 1060'ın SLİ desteği yok. GTX 1070 alınabilir.
[Şimdiye kadar gördüğüm forumdaki en uzun sistem toplama yazısı galiba bu ]

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…