Prime95 ile 10-15 dakika test etsen yeter.Sistemi hangi program ile ne kadar süre test etmeliyim?
1.4-1.45 değerlerini aşmamaya çalış. Anakart voltajı kırmızı renkle yazarak seni uyaracaktır. En azından Ryzen'da böyle.Voltaj olarak kaçı geçmemeliyim?
Prime95, işlemciyi hiç olmayacağı kadar zorlar, bu yüzden stres testi değil işkence testi olarak geçer. 10 dakika sonucunda 80 derece dolayları maks. olarak kabul edilebilir.Test sırasında kabul edilebilir maks. sıcaklık kaç derece olmalı?
Doğrudur. Öncelikle BIOS'un güncel değilse güncelle.İşin mantığı en düşük voltaj ile en stabil ve yüksek GHz'ye ulaşmak diye düşünüyorum.
Çekirdeğin iflas ettiğini nasıl anlarım %0 olarakmı gözüküyor ?Evet mantık bu en düşük voltajla en yüksek frekansı bulmak.
1.4’ı geçmemeye çalış. Delidli ise 1.45V.
Prime95 FPU dahil testi en son stabil olduğunu düşündüğün ayarlarda en az 2 saat test etmeni tavsiye ederim, hatta 24 saat test edenler de var ama bence gerek yok.
Diğer yani geçici denemelerde 10 dakika test yeterli. Örnek veriyorum 1.3V 45 çarpan yaptın , 10 dk test et sorun yoksa 1.3V 46 çarpan yap, sorun yoksa 1.3V 47. Mavi ekran aldın diyelim bu sefer voltajı artıracaksın 1.35V 47 yap, sorun yoksa 1.33V 47 yap. 5.0 GHZ’a kadar çıkabilirsin, 5.0 veya 5.2 den sonra pek bir kazancın olmayabilir çünkü bir yerden sonra duvara çarpıyorsun.
İntel extreme programından trottlingleri de izlemeni tavsiye ederim.
Eğer trottling gibi bir durumla karşılaşırsan türüne göre BIOS’tan bazı limitleri artırman gerekecek.
Prime95 de en ağır testte 90 dereceye kadar normal ama sınırın 85 derece olsun. Zaten hiçbir şekilde o sıcaklıkları başka bir uygulamada göremezsin. Prime95’te 85 derecede çalışan işlemci en ağır oyunlarda 60 dereceyi geçmez.
HWmonitor programnındab sürekli sıcaklıkları ve çekirdekleri takip etmeni tavsiye ederim, her sorunda mavi ekran almayabiliyorsun mesela bazen bir çekirdek iflas ediyor ama sistem çalışmaya devam ediyor, bunu senin takip etmen lazım.
Böyle bir durum olursa hiç korkma voltaj az geliyordur, voltajı artırınca sorun kalmaz.
Sistemin OC için gayet uygun. 5.0 GHZ’da Prime95’te işlemci 160-170 Watt değerine kadar çıkabilir güç tüketimi olarak, kasanın hava akımının iyi olduğundan emin olun.
Kolay gelsin, sonuçları buradan paylaşabilirsiniz.
Bu arada başlamadan önce CPU-Z programından benchmark yapıp ne kadar artış yaşadığınızı gçrebilirsiniz. Ben %15 tekli çekirdek %25 de çoklu çekirdek performans artışı yaşadım.
yetersiz kalırsa 1.35 üstüne çıkmak istemiyorum zaten çok bir fark yaratmayacağını düşünüyorumEvet mantık bu en düşük voltajla en yüksek frekansı bulmak.
1.4’ı geçmemeye çalış. Delidli ise 1.45V.
Prime95 FPU dahil testi en son stabil olduğunu düşündüğün ayarlarda en az 2 saat test etmeni tavsiye ederim, hatta 24 saat test edenler de var ama bence gerek yok.
Diğer yani geçici denemelerde 10 dakika test yeterli. Örnek veriyorum 1.3V 45 çarpan yaptın , 10 dk test et sorun yoksa 1.3V 46 çarpan yap, sorun yoksa 1.3V 47. Mavi ekran aldın diyelim bu sefer voltajı artıracaksın 1.35V 47 yap, sorun yoksa 1.33V 47 yap. 5.0 GHZ’a kadar çıkabilirsin, 5.0 veya 5.2 den sonra pek bir kazancın olmayabilir çünkü bir yerden sonra duvara çarpıyorsun.
İntel extreme programından trottlingleri de izlemeni tavsiye ederim.
Eğer trottling gibi bir durumla karşılaşırsan türüne göre BIOS’tan bazı limitleri artırman gerekecek.
Prime95 de en ağır testte 90 dereceye kadar normal ama sınırın 85 derece olsun. Zaten hiçbir şekilde o sıcaklıkları başka bir uygulamada göremezsin. Prime95’te 85 derecede çalışan işlemci en ağır oyunlarda 60 dereceyi geçmez.
HWmonitor programnındab sürekli sıcaklıkları ve çekirdekleri takip etmeni tavsiye ederim, her sorunda mavi ekran almayabiliyorsun mesela bazen bir çekirdek iflas ediyor ama sistem çalışmaya devam ediyor, bunu senin takip etmen lazım.
Böyle bir durum olursa hiç korkma voltaj az geliyordur, voltajı artırınca sorun kalmaz.
Sistemin OC için gayet uygun. 5.0 GHZ’da Prime95’te işlemci 160-170 Watt değerine kadar çıkabilir güç tüketimi olarak, kasanın hava akımının iyi olduğundan emin olun.
Kolay gelsin, sonuçları buradan paylaşabilirsiniz.
Bu arada başlamadan önce CPU-Z programından benchmark yapıp ne kadar artış yaşadığınızı gçrebilirsiniz. Ben %15 tekli çekirdek %25 de çoklu çekirdek performans artışı yaşadım.
En üstteki olması lazım evet FPU falan yazar. Mavi ekran almadıysan voltajı biraz daha düşürebilirsin 1.29,1.28 gibi test etmelisin. Mesela 1.27’de mavi ekran aldın 1.28 de almıyorsun diyelim. 1.28 in stabil olduğundan emin olmak için 1-2 saat çalıştır testi.Bu testlerden hangisini yapacağım 1.3 v 5.0 ghz smal ffts(en üstteki) yi seçip 10 dk yaptım bir sorun yok ta mavi ekran vb göremedim hangisin seçmeliyim max 80 derece oluyor
Çekirdeğin iflas ettiğini nasıl anlarım %0 olarakmı gözüküyor ?
yetersiz kalırsa 1.35 üstüne çıkmak istemiyorum zaten çok bir fark yaratmayacağını düşünüyorum
o testte sıkıntı olmuyorda blend(all of the above) seçtiğimde direk dondu kaldı. 1.33 1.34 1.35 i de denedim worker stopped diyor ısı sorunum yok 70 dereceyi geçemedi ama anlamadım 1.36 deniycem şimdi 5 ghz için blend all of the above ile yapıyorum testleri yanlış yoldamıyım ?En üstteki olması lazım evet FPU falan yazar. Mavi ekran almadıysan voltajı biraz daha düşürebilirsin 1.29,1.28 gibi test etmelisin. Mesela 1.27’de mavi ekran aldın 1.28 de almıyorsun diyelim. 1.28 in stabil olduğundan emin olmak için 1-2 saat çalıştır testi.
İflas ettiğini şöyle anlarsın çekirdek %0 olur evet.
Bütün çekirdekler %100 çalışıyorsa sorun yoktur.
80 derece gayet normal bir değer Prime95 için.
1.36 yazarken kırmızı gösterdi evet devam edeyimmi bir sorun olurmu ?Karışık test yapıyorsun, olabilir. RAM’leri falan da test ediyor. Zaten 5.0 GHZ için 1.3V bana mantıklı gelmemişti
Anakart 1.35V den sonra mı kırmızı gösteriyor?
Bu arada ben i5 6600K’yı 1.32V ile 4.6 GHZ’de kullanıyorum. İ5 bile bu değerde 120W güç çekiyor.
pc bileşenlerim bunlar;1.36 yazarken kırmızı gösterdi evet devam edeyimmi bir sorun olurmu ?