i7 9700K oyunlarda fazla CPU kullanımı

CanbaX

Centipat
Daha fazla  
i7 9700K işlemcim anlık olarak, oyunlar açılırken, oyun içinde, Chrome açılırken veya açıkken anık olarak %100'e ulaşıyor. 2 gün önce yeni Gigabyte Z390 serisi anakarta geçtikten sonra bu sorunla karşılaşmaya başladım. Bundan önceki kullandığım anakart(MSI H310M PRO-VD Plus) da böyle bir sorun yoktu. Oyun oynarken görev yöneticisinden sürekli kontrol ediyorum güç kullanımı çok yüksek de oluyor. Böylesine güçlü bir işlemcinin düşük ayarlarda Apex veya PUBG'de anlık işlemci kullanımı 80-85 gibi sayılarda olması normal değil diye biliyorum. Sorunun yazılımsal mı yoksa donanımsal mı olduğunu bile anlamış değilim. Çok araştırdım hiçbir çözüm bulamadım yardımlarınızı bekliyorum.
Update'yi, Defender'i kapattım.
BIOS pilini söküp yarım saat bekleyip tekrar çalıştırdım.
Sistemimi güncelledim (Windows 10 Pro, 1909 modeli)
Bir etkileri olmadı.

Acaba bir darboğaz söz konusu mu diye düşünüyorum?
Bilgisayar donanımım;
ASUS GTX 1060 3GB.
i7 9700K.
HyperX 16 GB (2x8GB) 2133 MHz RAM.
Gigabyte Z390 D anakart.
Hydro 750W80+ Gold PSU.
Corsair H45 120mm sıvı soğutma.

Yeni bir ekran kartı ve RAM aldım 3-4 gün içerisinde elimde olurlar onları takınca sorun gitme durumu var mı?
ASUS ROG STRIX RTX 2060 ekran kartı.
Corsair Vengeance 16 GB (2x8GB) 3600MHz RAM.

Anakart değişiminden sonra mutluka format atmanı tavsiye ederim eğer atmadıysan. Sistemin stabil çalışması için çok önemli. Bizzat denedim. Sadece anakart değiştirdiğini varsayarak bu yorumu yapıyorum.

4 e yakın format attım. ISO dosyasını Microsoft'un kendi sitesinden indirdim şuan windows etkin durumda değil. Anakartla beraber m.2 takıldı ve kasa değişti. Windows'un etkin olmaması yapabilir mi diye düşünüyorum ama ilk formatta etkinleştirmiştim ama sonuç yine aynıydı.

Aslına bakarsan o dediğin olay benim 1 tane G4560 intel işlemci PC'de olmuştu. Sayfa birşey açarken %100'e vuruyordu ve bazende takılı kalıyordu. Bunun bir çözümü var internette. %100 CPU kullanımı diye aratıp çözümlere bir bakabilirsin aslında. Son olarak anakarta hiç güvenmiyorum. Bu Gigabyte'ın giriş seviyelerinde bir anormallik var. MSİ ya da ASUS tercih edebilirdin aslında.

Aslına bakarsan o dediğin olay benim 1 tane G4560 intel işlemci PC'de olmuştu. Sayfa birşey açarken %100'e vuruyordu ve bazende takılı kalıyordu. Bunun bir çözümü var internette. %100 CPU kullanımı diye aratıp çözümlere bir bakabilirsin aslında. Son olarak anakarta hiç güvenmiyorum. Bu Gigabyte'ın giriş seviyelerinde bir anormallik var. MSİ ya da ASUS tercih edebilirdin aslında.

Gigabyte'nin ürün yorumlarında bir terslik olabildiğini okumuştum. Bile bile lades yaptığımı düşünüyorum. Bu giriş seviyelerini yazılımla kontrol altına alma gibi bir durum söz konusu olabilir mi? Yoksa tek çare iade etmek mi?

Doğrudur inanırım. Bir arkadaşım X570 UD anakart aldı. BİOS'u arayüzü oldukça kullanışsız ve diğerlerine göre zor olduğundan yakınıyordu. Oda pişman olmuştu. İade etmen zor kutusu açıldığı için zorluk çıkartabilirler fakat şansın varsa hiç düşünme. MSİ almanı tavsiye ederim. En azından aşina olduğun bir BİOS arayüzü mevcut. Gigabyte kötü bir marka değil fakat Aorus elite vs. değilse durum böyle.

Doğrudur inanırım. Bir arkadaşım X570 UD anakart aldı. BİOS'u arayüzü oldukça kullanışsız ve diğerlerine göre zor olduğundan yakınıyordu. Oda pişman olmuştu. İade etmen zor kutusu açıldığı için zorluk çıkartabilirler fakat şansın varsa hiç düşünme. MSİ almanı tavsiye ederim. En azından aşina olduğun bir BİOS arayüzü mevcut. Gigabyte kötü bir marka değil fakat Aorus elite vs. değilse durum böyle.

Şöyle bir soruda var kafamda.
Eski anakartım 9. nesili destekleyen en ucuz minimal bir anakarttı acaba işlemciyi tam olarak kullanmama izin vermiyordu ve sistemim darboğaza düşemiyordu şimdi ise rahat bir alan sağladığım için darboğaza düşüp sistemi yoruyor olabilir mi ?
Yeni parçalar geldiğinde bu oranlar düşer mi?
Yayın açıyorum deneme olarak işlemci kullanımında abes bir değişiklik olmuyor ve yayın kalitesi gerçekten kaliteli oluyor fps düşüşüde sağlamıyor yani yazılan değerler sahte mi? sistem bizi mi kandırıyor anlamadım.

Bana kalırsa anakartı değiştir. Şuan mevcut parçaların ile alakalı olacağını düşünmüyorum belki bir ihtimal RAM'ler değişince kendine gelir. Darboğaz ekran kartı işlemci arasında yaşarsın. Kaldı ki sorun anakart değişiminden sonra başlamış. Bildiğim kadarı ile intelde RAM frekansı AMD işlemcilere oranla performansta büyük etkisi yok. Fakat en iyisini kullanmak iyidir yine.

Anlıyorum. Tavsiyelerini dikkate alacağım.
Teşekkür ediyorum ilgin ve bilgilerin için.
Hayırlı bayramlar... :)
Sorun çözüldü.
Büyük bir darboğaza maruz kalan bilgisayarı ekran kartı ve RAM ile rahatlattık.
Tabi Windows 10 kullanısıcı iseniz Windows Update ve Defender'i komple kapatmanızı öneriyorum bu da büyük ölçüde CPU kullanımını düşürüyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı