I7-9750H ve GTX 1650 laptop DBD'de çok kasıyor

Makaleler
17
Yer
Türkiye
Daha fazla  
Arkadaşlar oyunun FPS'i 80-90'larda, yer yer 60'lara düşmesine rağmen ekranda aşırı bir kasma hissi var. Cihaz pile takılı, harici ekran kartıyla başlatıyorum oyunu. Sorun ne olabilir? Dikey senkronizasyon açınca bir tık daha akıcı oluyor ancak input lag oluyor öyle de.

Ekrandaki görüntü 30 FPS gibi hissettiriyor. BF1'de de buna benzer bir sorun yaşıyorum. Bir kez alt+tab atınca fena kasmaya başlıyor. Ne yapabilirim?

RAM 16 GB.

Arkadaşlar oyunun FPS'i 80-90'larda, yer yer 60'lara düşmesine rağmen ekranda aşırı bir kasma hissi var. Cihaz pile takılı, harici ekran kartıyla başlatıyorum oyunu. Sorun ne olabilir? Dikey senkronizasyon açınca bir tık daha akıcı oluyor ancak input lag oluyor öyle de.

Ekrandaki görüntü 30 FPS gibi hissettiriyor. BF1'de de buna benzer bir sorun yaşıyorum. Bir kez alt+tab atınca fena kasmaya başlıyor. Ne yapabilirim?

RAM 16 GB.
Buradaki ayarları yapıp dener misiniz?
  • ALT + TAB'ta kasması DX tabanlı FullScreen oyunlar için çok normal karşılanabilir.
  • Nvidia Control panel ayarlarınız nasıl? Hepsini atabilir misiniz?
  • Nvidia App var mı?
  • Başlangıç uygulamaların hepsi kapalı mı? (Gerçekten hepsi. 3. parti antivirüs dışında her şey kapalı kalabilir. Sakıncası yok)
  • BIOS'tan XMP açtınız mı?

Rehberdeki ayarların birçoğunu yaptım. Sondaki görsel efektlerle alakalı olanlar hariç. Control panel ayarlarım aşağıdaki gibi:
1751921488113.png

1751921512567.png

1751921549218.png

1751921567974.png

1751921591534.png

NVIDIA App evet var.
Başlangıç uygulamalarında Vanguard ve AV harici her şey kapalı.
XMP açmamış olabilirim, daha önce XMP ile ilgili bir ayar hiç ellemedim. Laptop kullandığımı da belirteyim.

Ha bu arada bu kasmalar oyunun grafik ayarını minimuma çekip, FSR açıp, çözünürlük kalitesini %65'e indirdiğim hâlde böyle.

Rehberdeki ayarların birçoğunu yaptım. Sondaki görsel efektlerle alakalı olanlar hariç. Control panel ayarlarım aşağıdaki gibi:

NVIDIA App evet var.
Başlangıç uygulamalarında Vanguard ve AV harici her şey kapalı.
XMP açmamış olabilirim, daha önce XMP ile ilgili bir ayar hiç ellemedim. Laptop kullandığımı da belirteyim.

Ha bu arada bu kasmalar oyunun grafik ayarını minimuma çekip, FSR açıp, çözünürlük kalitesini %65'e indirdiğim hâlde böyle.
Çok ilginç. Oyun esnasında dahili GPU kullanılmadığına emin misiniz? Emin olmak için ->
CTRL + SHIFT + ESC -> Ayarlar -> Her zaman üstte -> Performans -> Oyun içinde GTX 1650'nin çalışma durumuna bakın. Eğer pilde değilse en az %60 civarında çalışmalı. (Hatta dahili GPU yu kullanmıyorsanız ve hep şarjda kullanıyorsanız direkt Hybrid modu kapatıp sadece GTX 1650'yı kullanabilirsiniz)

1751970341492.png

1751970491610.png

1751970619520.png

1751970898416.png

1751971026285.png

Üstteki yer bazen yetmeyebilir görseldeki Windows grafik ayarlarına tıklayın ve oradan da aynısını yapın.
1751971296554.png

1751971676643.png

1751971720263.png

1751971867291.png

1751971581423.png
Son olarak eğer sürücüleriniz kurulu değilse "Game Ready" sürücülerini kurun.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Win + S -> Çekirdek yalıtım -> Kapatın
1751969264852.png

3. parti AV varsa Defenderi de kapatabilirsiniz.
Win + R -> services.msc -> Görseldeki ayarları uygulayın: (İsimlerin sonunda _Numara olabilir, np)
1751969173142.png

1751969125390.png

1751969632518.png

1751969933032.png

1751970124604.png

1751970238635.png

1751970214452.png

Olay günlüğü kullanılmıyorsa:
1751970108954.png

Tanılama gereksizse (Hata alınırsa kod verme vb. aracı)
1751970181557.png

Eğer uzak masaüstü kapalıysa veya kullanılmıyorsa:
1751970061510.png

Varsa:
1751969733043.png

1751969709065.png

1751969748897.png

1751969792381.png

DİKKAT: Bu üstteki 3 hizmet NVIDA yer paylaşımı dahil olmak üzere Control Panelin bile çalışmasını engeller. Manuel olarak açmak için Display Container'ı çalıştırıp Control Panel'e giriş yapabilirsiniz. Nvidia App ise yönetici izniyle açılınca kendiliğinden açılacaktır.

Ekstradan eğer HP kullanıyorsanız:
1751969026558.png

Buradaki "Benim önerim ve kullandığım"ı siz de kullanın.

Win + R -> Temp ve %temp% dosyalarının içeriğindeki her şeyi silin.

Win + S -> Disk Temizleme -> Sistem dosyaları dahil olmak üzere her şeyi silin. (Görsellere dikkat edin)

Win + S -> Sürücüleri birleştir -> Hepsini en iyileyin (Gizli olanlar[yapılabiliyorsa] dahil)

İsterseniz bu değişikliklerden sonra SFC-DISM otomasyonu ve chkdsk, FurMark testleri yaparak sorunun donanımsal olup olmadığını öğrenebiliriz.

Çok ilginç. Oyun esnasında dahili GPU kullanılmadığına emin misiniz? Emin olmak için ->
CTRL + SHIFT + ESC -> Ayarlar -> Her zaman üstte -> Performans -> Oyun içinde GTX 1650'nin çalışma durumuna bakın. Eğer pilde değilse en az %60 civarında çalışmalı. (Hatta dahili GPU yu kullanmıyorsanız ve hep şarjda kullanıyorsanız direkt Hybrid modu kapatıp sadece GTX 1650'yı kullanabilirsiniz)

Eki Görüntüle 2530281
Eki Görüntüle 2530289
Eki Görüntüle 2530291
Eki Görüntüle 2530297
Eki Görüntüle 2530303
Üstteki yer bazen yetmeyebilir görseldeki Windows grafik ayarlarına tıklayın ve oradan da aynısını yapın.
Eki Görüntüle 2530310
Eki Görüntüle 2530322
Eki Görüntüle 2530323
Eki Görüntüle 2530325
Son olarak eğer sürücüleriniz kurulu değilse "Game Ready" sürücülerini kurun.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Win + S -> Çekirdek yalıtım -> Kapatın
Eki Görüntüle 2530252
3. parti AV varsa Defenderi de kapatabilirsiniz.
Win + R -> services.msc -> Görseldeki ayarları uygulayın: (İsimlerin sonunda _Numara olabilir, np)
Eki Görüntüle 2530250
Eki Görüntüle 2530249
Eki Görüntüle 2530258
Eki Görüntüle 2530269
Eki Görüntüle 2530274
Eki Görüntüle 2530278
Eki Görüntüle 2530277

Olay günlüğü kullanılmıyorsa:
Eki Görüntüle 2530273

Tanılama gereksizse (Hata alınırsa kod verme vb. aracı)
Eki Görüntüle 2530276

Eğer uzak masaüstü kapalıysa veya kullanılmıyorsa:
Eki Görüntüle 2530271

Varsa:
Eki Görüntüle 2530260
Eki Görüntüle 2530259
Eki Görüntüle 2530261
Eki Görüntüle 2530262
DİKKAT: Bu üstteki 3 hizmet NVIDA yer paylaşımı dahil olmak üzere Control Panelin bile çalışmasını engeller. Manuel olarak açmak için Display Container'ı çalıştırıp Control Panel'e giriş yapabilirsiniz. Nvidia App ise yönetici izniyle açılınca kendiliğinden açılacaktır.

Ekstradan eğer HP kullanıyorsanız:
Eki Görüntüle 2530248

Buradaki "Benim önerim ve kullandığım"ı siz de kullanın.

Win + R -> Temp ve %temp% dosyalarının içeriğindeki her şeyi silin.

Win + S -> Disk Temizleme -> Sistem dosyaları dahil olmak üzere her şeyi silin. (Görsellere dikkat edin)

Win + S -> Sürücüleri birleştir -> Hepsini en iyileyin (Gizli olanlar[yapılabiliyorsa] dahil)

İsterseniz bu değişikliklerden sonra SFC-DISM otomasyonu ve chkdsk, FurMark testleri yaparak sorunun donanımsal olup olmadığını öğrenebiliriz.

Laptopta MUX yok dolayısıyla dahili ekran kartını "Hybrid" gibi bir ayarla devre dışı bırakamam.
"harici ekran kartıyla başlatıyorum oyunu." konuda hariciyle başlattığımı söylemiştim.

Alttaki disk temizlemeyle her şeyi temizlediğimde oyunlar da silinmeyecek midir? HP kullanmıyorum. Acer Nitro 5 kullanıyorum. Sıcaklıklardan kaynaklı olabilir mi FPS düşüşleri ve droplar? Sorun donanımsal değil, FurMark testinde vesaire herhangi bir problem yaşamıyorum. Aynı şekilde işlemci stres testinde de bir problem yaşamıyorum. Sadece sıcaklıklar yüksek o kadar.

Laptoplar genel olarak ısınıyor, sadece bu kadar FPS düşüşü ve FPS drop normal gelmedi.

Laptopta MUX yok dolayısıyla dahili ekran kartını "Hybrid" gibi bir ayarla devre dışı bırakamam.
Hybrid ayarı devre dışı bırakmaz. Aksine ikisini de kullanır. MUX yoksa Direkt Aygıt yöneticisinden devre dışı bırakabilirsiniz.

"harici ekran kartıyla başlatıyorum oyunu." konuda hariciyle başlattığımı söylemiştim.
Biliyorum. Tüm .exeler için harici kullanılmamış olabilir. Bu çok normal bir şey. Eğer böyle bir durum yaşanırsa iki GPU arasında olacağı için almanız gereken performansın çok daha altını verebilir.

Alttaki disk temizlemeyle her şeyi temizlediğimde oyunlar da silinmeyecek midir?
Hayır. Windows Update, Driver güncellemeleri gibi artıklar silinecek.
Bunu demişken DDU ile GPU'nuzun driver'ını silip tekrar yüklemenizi de öneririm.
3 4 ayda bir yapmak iyi olur çünkü güncellemelerden arta kalanları kendi kendine temizlemiyor uygulamalar.

Sıcaklıklardan kaynaklı olabilir mi FPS düşüşleri ve droplar?
Olabilir. Bundan bahsetmişken oyun içi sıcaklık ve kullanım değerleriniz nedir?

Sorun donanımsal değil, FurMark testinde vesaire herhangi bir problem yaşamıyorum. Aynı şekilde işlemci stres testinde de bir problem yaşamıyorum. Sadece sıcaklıklar yüksek o kadar.

Laptoplar genel olarak ısınıyor, sadece bu kadar FPS düşüşü ve FPS drop normal gelmedi.
Anladım. Eğer sıcaklıklar 85-90 derecelerin üstündeyse bakım vakti gelmiştir.

Üstte belirttiklerimin hepsini yapın. HP ise bölümü atlayın. Zaten sizde olmayacaktır o hizmetler.

Bahsettiğim bütün işlemlerin bilgisayara zararı yoktur merak etmeyin. Çok kritik yerlere değindim. Bunlardan dolayı donanımının verebileceği performansı alamayan milyonlarca insan var.

Hybrid ayarı devre dışı bırakmaz. Aksine ikisini de kullanır. MUX yoksa Direkt Aygıt yöneticisinden devre dışı bırakabilirsiniz.

Biliyorum. Tüm .exeler için harici kullanılmamış olabilir. Bu çok normal bir şey. Eğer böyle bir durum yaşanırsa iki GPU arasında olacağı için almanız gereken performansın çok daha altını verebilir.

Hayır. Windows Update, Driver güncellemeleri gibi artıklar silinecek.
Bunu demişken DDU ile GPU'nuzun driver'ını silip tekrar yüklemenizi de öneririm.
3 4 ayda bir yapmak iyi olur çünkü güncellemelerden arta kalanları kendi kendine temizlemiyor uygulamalar.

Olabilir. Bundan bahsetmişken oyun içi sıcaklık ve kullanım değerleriniz nedir?

Anladım. Eğer sıcaklıklar 85-90 derecelerin üstündeyse bakım vakti gelmiştir.

Üstte belirttiklerimin hepsini yapın. HP ise bölümü atlayın. Zaten sizde olmayacaktır o hizmetler.

Bahsettiğim bütün işlemlerin bilgisayara zararı yoktur merak etmeyin. Çok kritik yerlere değindim. Bunlardan dolayı donanımının verebileceği performansı alamayan milyonlarca insan var.

Tamamdır bu dediklerinizi de uygulayıp çözülüp çözülmediğini bildiririm.
Son ihtimal olarak termalleri yenilerim, sonrasına bakarız.

Tamamdır bu dediklerinizi de uygulayıp çözülüp çözülmediğini bildiririm.
Son ihtimal olarak termalleri yenilerim, sonrasına bakarız.
Tamamdır. Kolay gelsin. Tecrübeli değilseniz laptop açmanızı önermem. Kasa gibi rahat değil çünkü. Hassas biraz. Garantisi varsa gider (Hasar alma durumunda) Garanti varsa direkt gönderebilirsiniz de birkaç gün beklemek isterseniz tabii. İşini mahalle bilgisayarcılarından daha iyi yaparlar.

Sanırım değişen bir şey olmadı.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı