i9-12900K sistem oyun oynarken donuyor ve yeniden başlıyor

drogbacrash

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba, ASUS TUF 3080 Ti ekran kartım var. 2 tane oyun oynuyorum. FC 2025 ve PUBG. Bu oyunları oynarken ekran bir anda takılılıyor ve PC bazen yaklaşık 1dk sonra bazen de hemen restart atıyor. Bu konuyu nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Bilgisayarımın özellikleri şu şekilde:

İşletim sistemi adı Microsoft Windows 10 Pro.
Sürüm 10.0.19045 derleme 19045.
Diğer işletim sistemi açıklaması kullanılamıyor.
İşletim sistemi üreticisi Microsoft Corporation.
Sistem adı desktop-F38kbt0
Sistem üreticisi ASUS.
Sistem modeli System product name.
Sistem türü X64-based PC.
Sistem SKU'su SKU.
İşlemci 12th gen Intel(R) Core(tm) i9-12900K, 3200 MHz, 16 çekirdek, 24 mantıksal işlemci.
BIOS Sürümü/Tarihi American Megatrends ınc. 1720, 12.08.2022
SMBIOS sürümü 3.4
Ekli denetleyici sürümü 255.255
BIOS modu UEFI.
Temel kart üreticisi ASUSTeK Computer ınc.
Temel kart ürünü ROG STRIX Z690-E Gaming Wi-Fi
Temel kart sürümü rev 1.xx
Platform rolü masaüstü.
Güvenli önyükleme durumu kapalı.
PCR7 yapılandırması görüntülemek için yükseltme gerekiyor.
Windows dizini C:\wındows
Sistem dizini C:\WINDOWS\system32
Önyükleme aygıtı \Device\HarddiskVolume3
Yerel ayar Türkiye.
Donanım soyutlama katmanı sürüm = "10.0.19041.5553"
Kullanıcı adı DESKTOP-F38KBT0\Ahmet
Saat dilimi Türkiye standart saati.
Yüklü fiziksel bellek (RAM) 32,0 GB.
Toplam fiziksel bellek 31,8 GB.
Kullanılabilir fiziksel bellek 21,4 GB.
Toplam sanal bellek 35,4 GB.
Kullanılabilir sanal bellek 15,7 GB.
Disk belleği dosyası alanı 3,63 GB.
Disk belleği dosyası C:\pagefile.sys
Çekirdek dma koruması kapalı.
Sanallaştırma tabanlı güvenlik etkin değil.
Cihaz şifrelemesi desteği görüntülemek için yükseltme gerekiyor.
Hyper-V - vm izleme modu uzantıları evet.
Hyper-V - ikinci düzey adres çevirisi uzantıları evet.
Hyper-V - sanallaştırma üretici yazılımında etkin evet.
Hyper-V - veri yürütme koruması evet.

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar merhaba, ASUS TUF 3080 Ti ekran kartım var. 2 tane oyun oynuyorum. FC 2025 ve PUBG. Bu oyunları oynarken ekran bir anda takılılıyor ve PC bazen yaklaşık 1dk sonra bazen de hemen restart atıyor. Bu konuyu nasıl çözebilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Bilgisayarımın özellikleri şu şekilde:

İşletim sistemi adı Microsoft Windows 10 Pro.
Sürüm 10.0.19045 derleme 19045.
Diğer işletim sistemi açıklaması kullanılamıyor.
İşletim sistemi üreticisi Microsoft Corporation.
Sistem adı desktop-F38kbt0
Sistem üreticisi ASUS.
Sistem modeli System product name.
Sistem türü X64-based PC.
Sistem SKU'su SKU.
İşlemci 12th gen Intel(R) Core(tm) i9-12900K, 3200 MHz, 16 çekirdek, 24 mantıksal işlemci.
BIOS Sürümü/Tarihi American Megatrends ınc. 1720, 12.08.2022
SMBIOS sürümü 3.4
Ekli denetleyici sürümü 255.255
BIOS modu UEFI.
Temel kart üreticisi ASUSTeK Computer ınc.
Temel kart ürünü ROG STRIX Z690-E Gaming Wi-Fi
Temel kart sürümü rev 1.xx
Platform rolü masaüstü.
Güvenli önyükleme durumu kapalı.
PCR7 yapılandırması görüntülemek için yükseltme gerekiyor.
Windows dizini C:\wındows
Sistem dizini C:\WINDOWS\system32
Önyükleme aygıtı \Device\HarddiskVolume3
Yerel ayar Türkiye.
Donanım soyutlama katmanı sürüm = "10.0.19041.5553"
Kullanıcı adı DESKTOP-F38KBT0\Ahmet
Saat dilimi Türkiye standart saati.
Yüklü fiziksel bellek (RAM) 32,0 GB.
Toplam fiziksel bellek 31,8 GB.
Kullanılabilir fiziksel bellek 21,4 GB.
Toplam sanal bellek 35,4 GB.
Kullanılabilir sanal bellek 15,7 GB.
Disk belleği dosyası alanı 3,63 GB.
Disk belleği dosyası C:\pagefile.sys
Çekirdek dma koruması kapalı.
Sanallaştırma tabanlı güvenlik etkin değil.
Cihaz şifrelemesi desteği görüntülemek için yükseltme gerekiyor.
Hyper-V - vm izleme modu uzantıları evet.
Hyper-V - ikinci düzey adres çevirisi uzantıları evet.
Hyper-V - sanallaştırma üretici yazılımında etkin evet.
Hyper-V - veri yürütme koruması evet.

Öncelikle PSU'yu hiç yazmamışsın, bu ciddi bir eksik. 3080 Ti gibi kartlar oyun esnasında anlık 400W'a kadar yüklenebiliyor. Üzerine 12900K gibi TDP'si yüksek bir işlemciyle beraber çalışıyorsa, sistemin tam yükte 700-800W civarına dayanır. PSU kaliteli değilse ya da yetersizse bu tür “dondu-reset attı” tarzı davranışlar çok sık görülür. Marka modelini yazmadığın sürece yorum yapmak zor ama “bilindik” bir marka değilse doğrudan PSU'dan şüphe edilir.

İkinci konu: Sıcaklıklar. 12900K işlemci özellikle uygun bir soğutmayla tutulmazsa çok rahat throttling yapar, hatta VRM'leri fazla yüklenirse anakart kendini korumaya alır. Aynı şey ekran kartı için de geçerli. Oyun oynarken HWiNFO64 ile hem GPU hem CPU sıcaklıklarını, güç tüketimlerini, voltaj sapmalarını bir takip et. Oyun ortasında birden voltaj düşüyorsa ya da VRM'ler fazla ısınıyorsa yine sistem kendini Restart'a atar.

RAM tarafında da XMP açık mı bilmiyoruz. Z690 anakartlar bazen XMP profilini açınca voltajı düzgün veremeyebiliyor. Memtest86 ile RAM testi yapman da iyi olur.

Bir diğer nokta: BIOS güncellemesi. Senin BIOS versiyonun 1720, Z690 için bu biraz eski kalmış olabilir. Intel'in 13. nesille alakalı bazı stabilite güncellemeleri geldi, hatta 12. nesilde de bazı watt sınırlamaları optimize edildi. BIOS'u güncellemeyi düşün. ASUS'un EZ Flash aracıyla çok rahat güncelleyebilirsin.

Ekran kartı sürücüsünü de DDU ile temizle, sıfırdan kur. Bazen sürücü bozulmaları da oyun sırasında sistem çökmesine neden olur?

Ama bu saydıklarımın hepsi tamamsa, PSU ciddi bir şüpheli. Marka-modeli yaz, ona göre net bir yorum yapayım. Çünkü “oyunda reset atıyor” cümlesi genelde PSU kaynaklıdır, sistem donup sonra tekrar açılıyorsa bu %70 PSU'dur. %20 GPU-CPU ısısı, %10 da RAM veya anakarttır. Baştan sona hepsini ele almadan yorumlamak hata olur.

Öncelikle PSU'yu hiç yazmamışsın, bu ciddi bir eksik. 3080 Ti gibi kartlar oyun esnasında anlık 400W'a kadar yüklenebiliyor. Üzerine 12900K gibi TDP'si yüksek bir işlemciyle beraber çalışıyorsa, sistemin tam yükte 700-800W civarına dayanır. PSU kaliteli değilse ya da yetersizse bu tür “dondu-reset attı” tarzı davranışlar çok sık görülür. Marka modelini yazmadığın sürece yorum yapmak zor ama “bilindik” bir marka değilse doğrudan PSU'dan şüphe edilir.

İkinci konu: Sıcaklıklar. 12900K işlemci özellikle uygun bir soğutmayla tutulmazsa çok rahat throttling yapar, hatta VRM'leri fazla yüklenirse anakart kendini korumaya alır. Aynı şey ekran kartı için de geçerli. Oyun oynarken HWiNFO64 ile hem GPU hem CPU sıcaklıklarını, güç tüketimlerini, voltaj sapmalarını bir takip et. Oyun ortasında birden voltaj düşüyorsa ya da VRM'ler fazla ısınıyorsa yine sistem kendini Restart'a atar.

RAM tarafında da XMP açık mı bilmiyoruz. Z690 anakartlar bazen XMP profilini açınca voltajı düzgün veremeyebiliyor. Memtest86 ile RAM testi yapman da iyi olur.

Bir diğer nokta: BIOS güncellemesi. Senin BIOS versiyonun 1720, Z690 için bu biraz eski kalmış olabilir. Intel'in 13. nesille alakalı bazı stabilite güncellemeleri geldi, hatta 12. nesilde de bazı watt sınırlamaları optimize edildi. BIOS'u güncellemeyi düşün. ASUS'un EZ Flash aracıyla çok rahat güncelleyebilirsin.

Ekran kartı sürücüsünü de DDU ile temizle, sıfırdan kur. Bazen sürücü bozulmaları da oyun sırasında sistem çökmesine neden olur?

Ama bu saydıklarımın hepsi tamamsa, PSU ciddi bir şüpheli. Marka-modeli yaz, ona göre net bir yorum yapayım. Çünkü “oyunda reset atıyor” cümlesi genelde PSU kaynaklıdır, sistem donup sonra tekrar açılıyorsa bu %70 PSU'dur. %20 GPU-CPU ısısı, %10 da RAM veya anakarttır. Baştan sona hepsini ele almadan yorumlamak hata olur.
ASUS ROG THOR 850W 80 PLUS PLATINUM AURO SYNC & OLED EKRANLI GÜÇ KAYNAĞI Hocam

PSU kaynaklı olabilir.
hocam ekran kartım ASUS ROG THOR 850W 80 PLUS PLATINUM AURO SYNC & OLED EKRANLI GÜÇ KAYNAĞI bundan kaynaklı olabilir mi?

Mavi ekran almıyorum hocam. Arka planda bazen müzik dinliyorum. Ekran donuyor ama arkadan müzik çalmaya devam ediyor ve 1-2 dk sonra kendilğinden rest atıyor.

Dediğimi yaptın mı?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı