iAtkos M- Mavericks 10.9 çıktı mı ?

anticor

Megapat
Makaleler
3
Yer
Hatay
Daha fazla  
Meslek
UI/UX Designer
Arkadaşlar iatkos sürümünün mavericks olanı yayınlanacaktı. Son durum nedir acaba? Sistemi kuran var mıdır?

7-8 gün önce yayınlandı. Bu sefer bağış istiyorlardı iatkos yazılımını indirebilmek için. Ben gereken bağışı yaptım çıktığı ilk gün, mail falan attım sistem bilgilerimi içeren. Fakat halen ses seda yok :)

Sonuçta başkalarının yapamadığını yapan bu işlere kafa yoran bir grup var ve emeklerinin karşılığını almak istemeleri doğal. Yaptıklarının devamının gelmesi açısından bu şart gibi.

Ayrıca Apple'ın milyonlarca dolar harcadığı macler için geliştirilen bir yazılımı ücret ödemeden pcde kullanmak da etik olmasa gerek. İşletim sistemi üzerinde üretici firma dışında başka birinin kodları değiştirmesi de suçtur bunu kullanmakda suçtur. Yükleme ekranında bu açık açık yazıyor.

Sonuçta başkalarının yapamadığını yapan bu işlere kafa yoran bir grup var ve emeklerinin karşılığını almak istemeleri doğal. Yaptıklarının devamının gelmesi açısından bu şart gibi.

Ayrıca Apple'ın milyonlarca dolar harcadığı macler için geliştirilen bir yazılımı ücret ödemeden pcde kullanmak da etik olmasa gerek. İşletim sistemi üzerinde üretici firma dışında başka birinin kodları değiştirmesi de suçtur bunu kullanmakda suçtur. Yükleme ekranında bu açık açık yazıyor.

iPhone lara jailbreak yapıldıktan sonra bir sonraki sürümde Apple hep açıkları kapatıyor. Aynı işlemi neden mac osx ler için yapmıyor da hackintoshları rahat rahat yükleyebiliyoruz? İstese arkaplanda gizlice bir program çalıştırıp donanım özelliklerini inceleyerek işletim sisteminin mac bir bilgisayarda çalışıp çalışmadığını anlayabilir. Sonuçta macler standart donanımlar üzerinde çalışıyor.

Ayrıca bu zamana kadar paralı olan işletim sistemi neden birden bedava oldu?

İki soruyu birlikte değerlendirirsek bence bunlar birer strateji. Apple cep pazarındaki dev başarısının yanında, windows karşısında çok küçük bir pazara sahip mac osx i yaymaya çalışıyor.
Eskiden iOS yazılımları çıktığı gün kırılırken şimdi aylarca kırılamıyor. Neden çünkü pazarı ele geçirdiler, artık jailbreak ile gerçekten mücadele ediyorlar. Yani istediklerini elde ettiler.
Bilmem anlatabiliyor muyum. Biz sadece bize ücretsiz olarak sunulan birşeyi değiştirip istediğimiz gibi kullanıyoruz. Ama bu işi paraya dökmek apayrı bir olay.

Bir grup değil hocam sadece 1 kişi yapıyor şahsen değermi dersiniz bence değmez . Neden değmez peki çünkü sizin sisteminize göre hazırlaması çok basit ayriyetten sizin hazırlamınızda çok basit.Yeterki az bir kafa yorduktan sonra herşeyi başarabilirsiniz. Ben bu işe ilk girdiğimde 2010'du 500 gb arşivlerim gitti ama pes etmedim ilk laptopuma stabil şekilde kurulum yaptım . Askerden sonra çift ekran kartlı laptop aldıktan sonra ekran uyumsuzluğundan dolayı kurulu şekilde duruyor bir işlem yapamıyorum.. İşin açıkcası değmez abilerim kardeşlerim Virtual Box ile sanaldan kendize özel sistem hazırlayabilirsiniz tabiki az bir kafa yormak lazım. :) Sağlıcakla kalın

Maclerin kullanım alanı daha çok profesyonellere yönelik. iş dünyası, matbaa, yayıncılık, ve müzik başlıcaları. Hitap ettiği kesim ev kullanıcısı değil.
Aklıma gelen bir örnek vereyim eskiden hem pc hemde mac için çıkan cubase yazılımı artık pcye çıkmıyor sebep korsan kullanım.

Ios yazılımlarının kırılması ise ayrı bir konu, her yazılım yazılım ekibi tarafından %100 güvenli olduğu düşünülerek piyasaya sunuluyor. Önce donanım olarak cihazın özellikleri tasarlanıyor sonra yazılım başka bir ekip tarafından yazılıyor ürün prototip aşamasına geldiğinden test edecek birime prototipler gönderilerek hem yazılımsal hem donanımsal olarak detaylı bir şekilde inceleniyor. Gözden kaçak yada tespit edilemeyen açıklar ürün piyasaya çıkınca diğer hacker yada ne derseniz diyin tarafından tespit edildiğinde jailbreak yazılımları çıkıyor.

İlk ioslar için jailbreakin hemen çıkmasının sebebi kullanılan donanımdan kaynaklanan bir açık olduğu için bunun önüne geçemediler. Açık donanım bazlı bir açık ise buna kimsenin yapabileceği birşey yok. Yeni versiyon çıkar çıkmaz jailbreak yapılabilir. Şimdilerde donanım bazlı bir açık olmadığı için yazılımda açık bulduklarında ancak jailbreak çıkartıyor. Tabi her versiyon update inde bu açıklar kapatılıyor ve eski jailbreak yöntemleri tarih oluyor.

İşletim sistemi bedava oldu çünkü donanımsal olarak bir yerden sonra kullandığımız macler o yazılımları kaldırmamaya başlayacak ve sistemi yenileyeceğiz tabi güzel bir fiyata.. apple işletim sistemlerinden pek fazla para kazanmıyor verdiği hizmet ve ekstra sattığı yazılımlardan dolayı kar elde ediyor kanımca.

Sony ps4 ü düşünün.. donanım ayarından aynı bir pc toplasanız belki iki ps4 parası harcarsınız. fiyatı çok uygun bir cihazdır. Gelgelelim oyunların fiyatı yürek hoplatan cinsten :) o oyunları çocuk oynayacak ama nerde o kadar para çocukta.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mac'in sadece profesyonellere hitap ettiği görüşünüze katılmıyorum hocam. Benim donanımım 2011 standartlarında, ilk defa laptopun fan sesini duymuyorum. Program çeşitliliği açısından haklı olabilirsiniz ama standart ev kullanıcısının ihtiyaçları olan internet, ofis, multimedya gereksinimlerini fazlasıyla karşılıyor. Ev kullanıcısı açısından sadece Safari'deki stabilite ve hız bile Mac için tercih sebebidir.

Uzun sözün kısası; size ücretsiz olarak sunulan birşeyi siz aslında satın alıyorsunuz. Tek fark para ödemiyor oluşunuz. Ve sahip olduğunuz birşeyi istediğiniz gibi modifiye etme, kullanma hakkına sahipsiniz (jailbreak'in yasal olmasının sebebi de budur, hatırlayın). Ama bunu ticarete dökmeniz haksız kazanca girer (Apple'ın İntel işlemcilere geçişine müteakip, adını hatırlamadığım bir firma bu işi ticarete döküp Hackintosh yüklü laptoplar satmaya başlamış ve Apple'ın girişimleriyle kapatılmıştı)

Umarım aradaki farkı anlatabilmişimdir.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı