İçler dışlar çarpımında X neye göre yer değiştiriyor?

Burada içler dışlar çarpımı yaptım sonuca ulaşmak için, cevap -7 çıktı ama doğrusu direkt 7 diyor. Hocanın yapımını izledim, 15'i sağ'a alıyor ama 15 pozisyonundan çapraz çarpım yapan kesiler hep solda olmaz mı?

x-2'yi atıyorsun 3'ün yanına 15=3.(x-2) yani 15=3x-6 sonra -6'yı atıyorsun 15'in yanına 21=3x böl iki tarafı da 3'e 7=x, sizde öyle yapmışsınız zaten?

Sağa almayınca değişen bir şey olmazdı ki. Sadece görüntü olarak hoş gözüksün diye sağ tarafa almış. Mesela sağ tarafa almayınca, 15 = 3x-6 diye gözükecekti fakat sağa alınca 3x-6 = 15 diye gözüktü. Daha kolay görünüyor.

Hayır, bulduğun cevap doğru. 3x orada karşıya geçmiyor sadece daha okunaklı olsun diye 15'in sol tarafına yazılıyor. cevap 7 olacak. Hem bu tarz soruları hiç içler dışlar çarpımı yapmadan da bulabilirsin. 15'i herhangi bir sayıya bölmüş ve sonuç 3 çıkmış, 15 ile 5'yi böldüğümüz vakit sonuç 3 olur. Yani doğrudan x-2 = 5 de diyebilirdin.

Hocam içler dışlar çarpımı yapmak da ha kolay geliyor. Hem cevabı 7 buldum ama işaret yanlış sonuçta yanlış cevap verdim. X2 =5 nasıl doğru oluyor bu soruyu hoca sordu.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…