İf komudunun içine birkaç ifade yazabilir miyim?

sugoma

Hectopat
Daha fazla  
Algoritma dersinde akış diyagramlarıyla birlikte else if kullanmayı öğrendik. Hoca ödev olarak bir soru verdi ve bunun programını yazıp akış diyagramını çizmemizi istedi. Soru klavyeden girilen 3 sayının ortancasını bulan program. Akış diyagramını çizmeyi biliyorum fakat a>b b>c a>c gibi ifadeleri if komudunun içine operatörle yazmam yeterli mi? Ve 6 tane a>b gibi ifadeyi tek bir if komudunun içine && ve || operatörleriyle birlikte yazabilir miyim?

C++:
int a = 5;
int b = 10;
int c = 20;

if (a > 5 || c > 10) // sonuç true

if (a < b && b < c && c < a) // sonuç false

if (a < b && b << c && c > a+b) // sonuç true

C++ dilinde bu şekilde çoklu ifade kontrol edilebilir. Çoğu dil bu şekilde ifadeyi destekler.

Hocam evet yapabilirsiniz.

Hocamız maalesef yazılım dilinden değil normal algoritma olarak yazmamızı istedi. Bende yazdım ama doğru bir ifade mi bilmiyorum.

Hocam evet yapabilirsiniz.
Yapmaya çalıştım ama acaba yaptığım doğru mu?

Dosya Ekleri

• resim_2023-11-18_195117519.png
    6,2 KB · Görüntüleme: 32
Hocamız maalesef yazılım dilinden değil normal algoritma olarak yazmamızı istedi. Bende yazdım ama doğru bir ifade mi bilmiyorum.

Doğru yazmışsınız.

Doğru yazmışsınız hocam.

Peki && ve || operatörlerini tırnak içine alınır mı? Yoksa böyle mi durmalı?

Tırnak içine almamalisiniz. Tırnak içinde kod blokları çalışmaz. Metin olarak geçer.

Yardımınız için teşekkürler. Diyagramını çizerken bir şey fark ettim. En son else if yerinde tüm ifadeyi silip else if yerine de else yazarsam diyagramı daha kolay çiziyorum. Öyle yapmamda bir sakınca var mı?

Diğer olasılıklar zaten kontrol edildiğinden, (bu durumda b'nin ortanca olma ya da a'nın ortanca olma olasılığı), diğer tüm olasılıklar için c değerini yazabilirsiniz. Fakat diğer durumlarda, mesela her 3 sayının aynı olma durumunda, eğer böyle bir durum var ise else için "öyle bir sayı yok" gibi bir yazı döndürmekte fayda var.

if ...
else if...
else if...
else {
return false}

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…