İki disk arasında aynı dosyanın farklı boyutlarda taşınması

voltigeur

Hectopat
Makaleler
1
Merhaba,

Zaman zaman disk bölümleri arasında, diskten taşınabilir diske vs. dosya transferlerini hepimiz yapıyoruz. Bunu yaparken farklı dosya formatlarında da çalışmamız gerekebiliyor örnek USB diskte fat32.
NTFS formatında olan aynı diskte C'den D'ye dosya aktarımı yaparken küçük bir boyut farklılığı olduğunu fark ettim. Transfer ettiğim dosyalar hatıra resimler olduğu için bu dikkatimi çekti, fakat görünürde herhangi bir eksik resim yoktu. Diskim 2,5'' Seagete ve taşınabilir bilgisayarda. Seagate'in disk sağlık uygulamasıyla test yaptım ve herhangi bir sorun bulunmadı. Sizce neden olabilir? Teşekkürler,

Sabit diskler sektör bazlı çalışırlar. Size örnek vereyim.
İlk diskin 1 sektörü "128KB" veri depolayabilsin. İkinci diskiniz ise 1 sektöründe "256KB" veri depolayabilsin.
İlk diske "513KB" bir dosya yazdırırsak dosyanın kapladığı alan "640KB" alan kaplar. İkinci diske "513KB" bir dosya yazdırırsak "768KB" alan kaplar.
En temel örnek bu olacaktır. Çünkü aynı olay sizin disklerinizde gerçekleşiyor ve küçük boyut farklılıkları oluşuyor.

Öncelikle cevap için teşekkürler.
Yukarıda anlattığım olayda tek diskte bölümler arasında dosya transferi yapıyordum ve ister tek disk olsun, ister de ayrı diskler arasında olsun dosya boyutlarına bakarak taşınmanın doğru olup olmadığını her zaman kontrol ediyorum. Bu ilk defa başıma geldi ki bahsettiğim diski yaklaşık 6 yıldır kullanıyorum.

Böyle bir boyut farkının çıkması ne kadar sıklıkla olunca normal karşılanmalı? Yada bir sorun olabileceğinden şüphelenmeli miyim? Teşekkürler,

Böyle bir boyut farkının çıkması ne kadar sıklıkla olunca normal karşılanmalı? Yada bir sorun olabileceğinden şüphelenmeli miyim? Teşekkürler,
Sizin için bir sıkıntı yaratmıyor. Fazla sektör kullanırsanız temel olarak diskiniz çabuk dolacaktır.

Ek bilgi olarak HDD'lerde çok fazla küçük boyutlu dosyayı tek tek depolarsanız disk üzerinde çok alan kaplarlar. Özellikle de yüksek boyutlu disklerde sektör boyutları yüksek olduğundan küçük dosyaları sıkıştırarak depolamak daha iyi olabilir.

Örneğin şu iki klasör de birbiri ile tıpatıp aynı. Soldaki klasör Seagate 1TB 7200RPM diskimde bulunuyor. Sağdaki ise eski bir laptopa ait olan 10 yıllık Toshiba 120GB 5400RPM diskte bulunuyor. 120GB diskte sektörlerin alabildiği dosya boyutu az olduğu için küçük dosyalar disk üzerinde daha az yer kaplıyorlar ama 1TB diskte sektörler büyük olmasına rağmen küçük dosyalar tarafından işgal edilmiş durumdalar. İki şekilde de sorunsuz depolama yapabilirim benim için bir sorun ifade etmiyor.

benzer bir sorun bende de var . format atmak icin d diskimde 400 gb olan dosyalarimi harici bir diske kopyaladim ve boyutu 850gb a cikti tekrar d diskime geri kopyalamak istedim yine 850 gb olarak aktardi. kopyalama sonrasinda orjinal dosya boyutuna geri donemiyorum. bu konuda bana yol gosterirseniz cok sevinirim

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…