Iki farklı marka RAM uyumlu çalışır mı?

Team Dark DDR3 4 GB 1600MHz CL9 bellekle, Kingston DDR3 4 GB 1600MHz CL10 bellek bir arada sorunsuz çalışır mı? CL değerlerinin farklı olması problem oluşturur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
CL değerlerinin farklı olması uyumsuzluğa neden olur. Kaldı ki hepsi aynı özellikte olsa dahi bazen RAM'ler marka farkından dolayı uyumsuzluk yaratabiliyor. Tavsiyem aynı marka ve A'dan Z'ye aynı özellikte RAM almanızdır. Böylelikle uyumsuzluk sorunu yaşamazsınız.

Ya şu ana kadar olan tecrübeme dayanarak bazen aynı marka model RAM'ler dahi sıkıntı çıkarabiliyor. Bazen oluyor birbiriyle alakasız sadece MHz değeri aynı olan RAM'ler tıkır tıkır çalışıyor. Ciddi ciddi biraz şans işi. Bizde şansı arttırmak adına aynı marka model hatta satıcıdan RAM alınması taraftarıyız.

Büyük ihtimal problem olmayacaktır. Gecikmelerin veya frekansın farklı olması birlikte çalışmalarına engel değil. Aynı marka/model RAM alsan bile içerisinde kullanılan çip farklı olabilir. Bu da uyumsuzluğa sebep olabilir. Bu sebeple sıfır uyumsuzluk sorunu için kit alınması öneriliyor. Yine de %99 ihtimalle sorunsuz çalışacaktır.

Ben bu riske girmezdim. 2133 MHz'de çalışan DDR4 anakartım vardı. İki farklı marka ve frekansa sahip RAM aldım, çalıştılar. 2133 MHz'de CL değerlerinin eşit olması ana faktördü bence. Garanti vermek çok zor. Bir şekilde, yavaş olana göre ikisi de çalışabilir ama olmazsa zarar edersiniz.

Son düzenleme:
Direk tak çalıştır olarak çalışmayabilir. Fakat eğer bellekler şu anda elinizde ise çalıştırmanın yöntemi var.
Önce tek bellek ile sistemi açıp BIOS ekranına gelin. Bellek ayarlarından frekans, gecikme ve voltaj ayarlarını daha kötü olana ayarlayın. Ayarları kaydedip çıkın ve bilgisayarı kapatın. Sonra elinizdeki ikinci belleği takın.
Bu şekilde çalışması yüksek ihtimal. Eğer başta sorduğum gibi bellekler hali hazırda elinizde ise bunu deneyin. Yeni bellek alacaksanız tavsiyem elinizdekinin aynısını bulmanız olur.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı