tl;dr (durumumuz yoktu okuyamadım): Oyun için KDE iyi.
Ben Debian 12'yi 2 haftadır günlük kullanım ve oyun için deniyorum. Horizon Zero Dawn oynuyorum hala. KDE ile başlayıp Timeshift ile yedek alıp çeşitli masaüstü ortamlarını denedim.
KDE: Yaşadığım tek sorun panelden sabitlenmiş bir uygulamayı kaldırdığımda bir sonraki açılışta plasmashell'in çökmesi oldu. Şaşırmadım çünkü KDE'nin kötü yazılmış bir masaüstü ortamı olduğuna zaten ikna olmuş durumdaydım. Oyun konusunda sorunsuzdu ama.
Gnome: İçini çer çöp 15 oyunla doldurmuşlar. Henüz bir problem yaşamadım. Oyun konusunda KDE ile aynı.
Cinnamon: Aynı Gnome gibi oyun dolu. İçinde Gnome Software geliyor. Başka bir masaüstü ortamına özel yazılımı diğerinde görmek istemiyorum. O yüzden anlam veremedim bu saçmalığa. Oyun konusunda anlamsız bir performans sorunu yaşadım. Oyundan başka bir program açık değilse alt+tab yaptırmadı.
Xfce: Uyku moduna girmeden önce şifre istedi. Uğraşmadım kaldırdım.

Oyun performansını denemedim.
Mate: Bu da oyun konusunda sorun
yaşatmadı ama alt+tab sorunu bunda da var.
Debian özelinde konuşacak olursam; ilk defa Debian'ı uzun süreli kullanım için kurdum. Fedora'nın Gnome'a, openSUSE'nin KDE'ye, Linux Mint'in Cinnamon ve Mate'e gösterdiği özeni malesef Debian'da göremedim. 12.3 sürümü çıkınca temiz bir kurulum yapıp Gnome ile devam etmeyi düşünüyorum çünkü Fedora'nın bir ton güncelleme almasından bıktım.
Ekleme: Ekran kartım RX 5600 XT bu arada. Onu da belirtmiş olayım.