TechPowerUp Video BIOS Collection tam olarak bu şekilde çalışmıyor. Yani her zaman için kesin olarak bir kanıya varmak zor.
Elimdeki kartı kullanarak basit bir deneme yaptım.
BIOS sürümünü Google'a yazdığımda beni TechPowerUp BIOS Collection'a yüklenmiş
herhangi bir BIOS'un sayfasına yönlendiriyor. Evet kendi kartım, evet BIOS sürümleri uyuyor, ancak ben bu kartı sıfır almıştım. Yani başka bir BIOS'un yüklenmiş olmasına imkân yok.
O zaman ben de kartlar yolda gelirken biri durdurmuş ve modifli BIOS flash'lamış falan demeliyim.
Eki Görüntüle 2474278
Senaryoyu biraz daha ilginçleştirelim. Bu sefer kendi kartımı BIOS collection'da filtreleme yaparak aratıyorum. Benimki "Verto" olan. İlginçtir ki, sadece bir BIOS sürümü çıkıyor ve bu sürüm benim şu an GPU-Z'den gördüğüm sürüm ile uyuşmuyor. Yani resmi BIOS'lar listesinde değil. Ancak tüm resmi BIOS'lar TechPowerUp'ta olacak + verified olarak listelenecek değil tabii ki.
Eki Görüntüle 2474285
GPU-Z'deki sürümü de Google'a yazınca beni "
unverified" olan bir BIOS'a yönlendiriyor, yukarıda bahsettiğim gibi.
Ne diyebiliriz peki? Bence ilk BIOS sürümü eski kalmış ve bu eski sürüm TechPowerUp'a yüklense bile hiç onaylanmamış, es geçilmiş olabilir. Çünkü bu kart belki 2-3 yıl boyunca sürekli üretimde kaldı ve ilk üretim ile son üretim arasında mutlaka farklar olabilir, bunlardan biri de BIOS sürümü olabilir. Üretim süresince bir problem bulunmuştur ve bir sonraki kartlar yeni bir BIOS sürümü ile üretilmeye başlanmış olabilir.
Aynı şekilde sizin kartınızı filtreleyip baktığımızda 2 BIOS versiyonu buluyoruz ancak bunların hiçbiri sizin hâlihazırda bulunan 90.14.4F.40.16 BIOS sürümünüzle uyuşmuyor. Evet benimki de uyuşmuyor, ama ben orijinal olduğundan eminim.
Eki Görüntüle 2474293
TechPowerUp gayet güvenilir bir site. Ancak her şeyi kontrol edemezler. "Unverified" yazanlar gerçekten unverified olabilir, fakat zararsız da olabilir. Aynı benim kartımın durumu gibi. Unverified gözüküyor, ama aslında belki de kartımın ilk BIOS sürümü ve unutulmuş.
Eğer gerçekten bir modifikasyon varsa ve hangi BIOS'un flash'landığını bulmak istiyorsanız o iş için biraz araştırma gerekecek, biraz bakındım ancak tam olarak bulamadım. O yüzden arkadaş güvenilirse pek kurcalamayın derim, bir problem olmayacaktır.
Son olarak TechPowerUp'a mail gönderebilirsiniz, işte benim böyle bir kartım var ve BIOS'unun orijinal olup olmadığını anlamaya çalışıyorum ve şu an yüklü olan BIOS, sizin sitenizde resmi BIOS sürümlerinde gözükmüyor gibi gibi yazabilirsiniz.
Kurucu arkadaş daha önce bir başkasına mail adresini paylaşmış ve unverified BIOS ile alakalı şüpheleriniz varsa kontrol edip bir problem yoksa "verified" yani resmi listeye alabilirim demiş mesela.
Eki Görüntüle 2474295