Neden hocam, NVDIA kullandığım için bana da mantıklı geldi ama basit bir şekilde kullanmak mint sorun yaratır mı?Evet dosyalarınızı Linux'ta saklayabilirsiniz. Ama arkadaşın önerdiği dağıtımı önermem. Linux mint ile devam edin yada KDE Neon kullanın derim.
Napayım hocam şimdi biosta ssd değişmekle uğraşmamak için KC3000'i mi satayımBence en cici yöntem her iki diskin de SATA olması
Çünkü yapacağın tek şey: Sadece birine SATA kablosu takmak.
Dual boota falan gerek kalmadan her iki sistemi bağımsız şekilde sadece kabloyu birinden çıkarıp diğerine takarak kullanıyorsun.
Nvme ssdler anakarta monte olduğundan bence daha zor.
Fedora'nın hiç ISO dosyası güncellememesi ve plasma spinini kurduktan sonra karşılaştığım kaynak tüketimi açıklanabilir bir sebep değil.Neden önermezsiniz?
KDE Neon'da Ubuntu tabanlı. Plasma masaüstü ortamı cinnamon'a kıyasla bariz bir şekilde daha erişilebilir, modern ve basit. Ve doğrudan Geliştirici ekibin elinden dağıtıldığını da unutmamak lazım.KDE Neon'un Fedora'ya ne avantajı var? Mint önerisi anlaşılabilir defaultta gelen cinnamon masaüstü ortamının kolaylığı, Ubuntu tabanlı oluşundan gelen büyük destek falan var ama KDE Neon'un bir avantajı olduğunu düşünmüyorum.
Yukarıda KDE Neon'un neden daha basit olduğunu anlattım.Neden hocam, NVDIA kullandığım için bana da mantıklı geldi ama basit bir şekilde kullanmak mint sorun yaratır mı?
Hayır siz sadece kurulumda Windows'un yanına kur diyeceksiniz yada farklı bir eylem gerçekleştirmek isterseniz yardımcı oluruz.Napayım hocam şimdi biosta ssd değişmekle uğraşmamak için KC3000'i mi satayım
Neden hocam, NVIDIA kullandığım için bana da mantıklı geldi ama basit bir şekilde kullanmak Mint sorun yaratır mı?
Haklısınız. KDE Spininde böyle bir sorun var fakat bence SELinux kullanması yeni bir kullanıcı için dert olmayacaktır. Fedora everything isosu ile kurunca bu kaynak sorunu olmuyor bu arada.Fedora'nın hiç ISO dosyası güncellememesi ve plasma spinini kurduktan sonra karşılaştığım kaynak tüketimi açıklanabilir bir sebep değil.
Ve Fedora SELinux kullanıyor yeni başlayacak bir kullanıcı için oldukça zor.
Daha sebep sunabilirim ama bence bunlar yeterli.
Daha erişilebilir ve kişiselleştirilebilir haklısınız fakat KDE, cinnamon'un basitliğine oranla çok karışık. Burada ise biraz da kullanıcının seçenekleri önemli oluyor. Basitlik ve windows benzeri bir arayüz istiyorsa cinnamon de'sini kullansın, deli kişiselleştirmek istiyorsa da KDE kullansın. Fakat yine de KDE basit bir şekilde kullanılabilir mi, tabii ki evet. Benim tercihim de KDE'den yana olurdu. KDE Neon ve Linux Mint'in arasındaki en bariz fark da zaten DE. Bu durumu gözler önüne alırsak KDE Neon'da iyi bir seçenek gibi duruyor.KDE Neon'da Ubuntu tabanlı. Plasma masaüstü ortamı cinnamon'a kıyasla bariz bir şekilde daha erişilebilir, modern ve basit. Ve doğrudan Geliştirici ekibin elinden dağıtıldığını da unutmamak lazım.
Hocam şuanlık ikinci diskime mint kuruyorum, zamanım olunca KDE Neon'unda deneyeceğim.Fedora'nın hiç ISO dosyası güncellememesi ve plasma spinini kurduktan sonra karşılaştığım kaynak tüketimi açıklanabilir bir sebep değil.
Ve Fedora SELinux kullanıyor yeni başlayacak bir kullanıcı için oldukça zor.
Daha sebep sunabilirim ama bence bunlar yeterli.
KDE Neon'da Ubuntu tabanlı. Plasma masaüstü ortamı cinnamon'a kıyasla bariz bir şekilde daha erişilebilir, modern ve basit. Ve doğrudan Geliştirici ekibin elinden dağıtıldığını da unutmamak lazım.
Yukarıda KDE Neon'un neden daha basit olduğunu anlattım.
Hayır siz sadece kurulumda Windows'un yanına kur diyeceksiniz yada farklı bir eylem gerçekleştirmek isterseniz yardımcı oluruz.
Hocam şu anlık ikinci diskime Mint kuruyorum, zamanım olunca KDE Neon'unda deneyeceğim.
Ufaktan Linux bilginiz varsa, yoksa bile öğrenmeyi planlıyorsanız Fedora kurun derim. USB'den boot edip kuruluma girdiğinizde yönlendiriyor zaten dualboot için. Windows Boot Manager'ın yanına kurabiliyor olmanız gerekli. Bunun yanında üstteki arkadaşın bahsettiği gibi Mint de kurabilirsiniz fakat Ubuntu tabanlı dağıtımları pek sevmiyorum ve tavsiye de etmiyorum. Fedora işinizi fazlasıyla görecektir. Hatta artılarından ve eksilerinden bahsedeyim:
Artıları:
- Dnf paket yöneticisi kullanıyor, Apt'den daha hızlı.
- Btrfs dosya sistemi kullanıyor, subvolumeleri ayarlarsanız saniyeler içinde snapshot oluşturup, snapshotlarınıza dönebiliyorsunuz.
Eksileri:
- Dnf paket yöneticisi kullanıyor, Apt'den daha hızlı olsa da Apt'de muhtemelen daha fazla paket vardır. Distrobox ile bu sorunu kökünden çözebilirsiniz hatta AUR bile kullanabilirsiniz
Aslında birden fazla artı ve eksisi var fakat bunları bilseniz yeterli diye düşünüyorum.
Bence en cici yöntem her iki diskin de SATA olması.
Çünkü yapacağın tek şey: Sadece birine SATA kablosu takmak.
Dual boota falan gerek kalmadan her iki sistemi bağımsız şekilde sadece kabloyu birinden çıkarıp diğerine takarak kullanıyorsun.
NVMe SSD'ler anakarta monte olduğundan bence daha zor.
Haklısınız. KDE spininde böyle bir sorun var fakat bence selinux kullanması yeni bir kullanıcı için dert olmayacaktır. Fedora everything ISO'su ile kurunca bu kaynak sorunu olmuyor bu arada.
KDE Neon'u denemek için dağıtım değiştirmenize gerek yok. Bir paket ile zaten KDE masaüstü ortamına geçebilirsiniz. Zaten KDE Neon ile Mint arasındaki bariz tek fark masaüstü orta mıdır diye tahmin ediyorum. Aman sakın sırf masaüstü ortamı değiştirmek için dağıtım değiştirmeyin gereksiz uğraş.
Bu aslında artık bir engel değil Micro OS kullanır iken uygulama sıkıntısı yaşamıyorsam sanırım bir başkasının yaşaması imkansız.Sizin de dediğiniz gibi dnf paket yöneticisi Apt'den daha kısıtlı.
Btrfs dosya sistemi varsayılan olarak seçili gelmiyor. Siz Btrfs'i seçiyorsunuz ve subvolumeler varsayılan olarak geliyor. Ki Btrfs sadece Fedora'ya özel de değil.
BTRFS kullanımı için yukarıda cevap verdim.Onun yerine Garuda'ya da endeavour kurmasını önerebilirim. Arch'ın sorunlu olduğunu söyleyen kişiler rm -rf komutunu çok fazla kullandıkları için öyle düşünüyorlar herhalde.
Bu aslında artık bir engel değil Micro OS kullanır iken uygulama sıkıntısı yaşamıyorsam sanırım bir başkasının yaşaması imkansız.
Değil dostum.
Bunu oturupta bir güncellemenin baştan sonra bitmesini izlemiyorsan saçma bir argüman.Üstelik Pacman'i 1 kez kullandıktan sonra diğer tüm paket yöneticileri kaplumbağa gibi hissettirir.
Kullandığım tek depo flathub...
Bunu oturupta bir güncellemenin baştan sonra bitmesini izlemiyorsan saçma bir argüman.
Diğer yaşadığın eklenti sorunları hakkında bilgim yok ama bir uygulamanın kullanımına engel değil.
Bunlar haricinde özgür olmayan ve güncelleme yapar iken "acaba bozulacak mı?" paniklerine gireceğim dağıtımı önermem ve kullanmam.