İkincil disk uykuya dalar mı?

Oktay Aydın

Hectopat
Merhaba.
Kısmet olursa bu gün Sony Vaio PCG-71811M marka bir laptopa birincil disk olarak bir SSD bağlayacağım. İkincil disk olarak DVD yerine içine sata hdd yerleştirdiğim kızağı takacağım. Merak ettiğim Windows 7 birincil disk olan ssd de çalışırken ikincil disk olan sata hdd kullanmadığım veya tıklamadığım zamanlarda aktif olacak mı ?
Merak ettiğim konu hdd kullanmadığım zamanlarda enerji harcar mı harcamaz mı ?

Tekrar teşekkürler cevaplarınız için. Projeyi şu an uyguluyorum. Windows u ssd ye klonluyorum. Sonuçlarla ilgili bilgi paylaşırım. Bu arada Albaywolf hdd nin harcayacağı enerji konusunda bir yerde okumuştum " sistemin tamamen ssd den çalışması şarj ömrünü gözle görülür şekilde uzatır " şeklinde bir yazı. Doğruluğunan emin değilim. Test etmiş olacağız test edebilmemiz içinde hdd nin uykuya dalıp dalmayacağını bilmemiz gerekiyordu. Recep dalar demiş. Şimdi test etme imkanımız olduğunu biliyoruz.

Recep Baltaş dediyse doğrudur. Tabi HDD'de işletim sistemiyle bağlantılı ve sürekli çalışan uygulamalar varsa uykuya dalmaz. SSD daha az enerjiye ihtiyaç duyduğu için şarj ömrünü uzatacağı da doğrudur.

Eğer uykuya dalmamasını istiyorsanız bu konuda çareler mevcut.

Bende ssd yanında 2TB barracuda hdd var mesela. Kullanmadığım zamanlarda enerji tüketimi için beklemeye geçiyor ve herhangi bir dosyaya erişmek istediğimde 1-2 sn de olsa gecikme yapıyor ve ben buna sinir oluyorum. Bunun olmaması için hdparm diye bir uygulama kullanıyorum ve hdd nin bilgisayar açık olduğu sürece çalışmasını sağlıyorum. Tabi bu hdd nin ömrünü kısaltıyor ve elektrik tüketimini artırıyor.

Tam aksine ben uykuya dalmasını istiyorum. Bu bilgisayar sadece evde internet amaçlı kullanılıyor. Şarj süresini uzatıp performansını arttırmak amaçlı uyguladım projeyi. Şu anda sistem umduğumdan iyi çalışıyor. Şarjı %100 doldurup şarj süresini test edeceğim bakalım ne kadar fark edecek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…