Hocam SSD'ler daha kısa ömürlü ve bozulduğunda veri kurtarmak daha zor HDD'ye kıyasla. HDD'ler fiziksel olarak bir diske kaydettiği için kurtarmak çok daha kolay SSD'ye göre. Bu sebeple güvenilir olan HDD oluyor.
Hocam, dediklerinizi inanın anlamaktayım ama sıradan kullanıcı olan "ben" için çok fazla öncelikli bir konu değil arızadan sonraki durum. Çünkü mümkün olmakla birlikte, mekanik arızalı disklerden veri kurtarmak çoğu zaman ulaşılamayacak kadar pahalı, tabi bu konuda da bilgilerim güncelliğini yitirmediyse (kart değiştirmek değil kastım, mekanik arızalar).
Benim söylemeye çalıştığım şu ki, ikisinin de normal şartlar altında ömür beklentileri aşağı yukarı aynı (veri depolama konusunda, sistem diski değil). Ancak biri mekanik, envaı çeşit hassas hareketli parçası var, aşınmaya müsait ve darbelere dayanıklılığı az olan. Hiç beklenmedik çarpma, düşme, devrilme gibi ufacık diye düşündüğünüz darbelerle elden çıkan çok disk tecrübe ettim.
Bir de "fiziksel olarak kaydetme işine" fazla güvenmeyin, sonuçta manyetik kayıt, CD-DVD gibi değil. Normal şartlarda veri bütünlüğünü çok uzun süre koruyor olsalar da, bir mıknatıslık ömürleri var.
Bütün bunların sonucu olarak ben paranoyak derecede yedekçiyimdir. 2005 gibi kaybettiğim fotoğraf ve tatil videolarının acısı 20 senedir dinmedi
Günlük bilgisayarımda bütün kritik disklerim RAID 1'dir. Yedeklerim her zaman 2 kopyadır, sadece yedek güncelleme amacıyla raftan alınan, öbür türlü dokunulmayan 2'şer set WD Mybook'lara kayıtlıdır. Hariciler dahil disklerimi düzenli olarak Harddisk Sentinel ile kontrol ederim. Sisteme takılı olan diskleri her durumda 4 senede bir değiştiririm.