İktisat bölümü değiştirilmeli mi?

Visenya

Hectopat
Merhabalar.

Ben 1.sınıf iktisat öğrencisiyim. Matematik temelim 0 yani çok ama çok kötü bir matematiğim var. Aklımda birkaç tane soru var ve her gün bu soruların cevaplarını arıyorum ama pek tatmin edici bir bilgi bulamadım birisi aydınlatırsa gerçekten çok sevinirim.

Matematiğim kötü iktisat okuyamaz mıyım? Bölüm değiştirmeli miyim? Matematik temelimi düzeltsem gerisini çalışarak halledebilir miyim?

Matematik en kolay gelişen derstir. (Ya da bana öyle geliyor)

İnsanların bu dersten neden korktuğunu bilmiyorum, ezber yok mis gibi ders işte.
(Formülleri saymıoyrum ezber olarak)

Dışını sıkarsan ve nerlerde eksiğin olduğunu anlarsan altından rahatlıkla kalkarsın.
Hiç mi temelin yok ya?

Gerçekten hiç temelim yok. Meslek lisesi mezunuyum bir de lise de mat namına hiçbir şey görmedim. Temelimi temel atma kitaplarıyla hallederim diye düşünüyorum. 0'dan başlangıç konusunda kitaplar var.

Merhabalar,
2015 deü iktisat mezunuyum. Öncelikle matematik ile ilgili bir bölüm ancak konuya yanlış tarafından bakıyorsun. Çünkü sana gerekli olan matematiği en kötü 2 sene içerisinde öğrenebilirsin matematik ile alakalı ancak tamamen matematik değil ayrıca iktisat eğitimi fakülte fakülte bile yoğunluğu değişmektedir. Mesela bizim okullun ekolü makro iktisat üzerine yoğunlaşırken, daha çok yorum, Ankara siyasal tamamen mikro ekonomi, daha çok formül ve ispat üzerine yoğunlaşmaktadır.

Ancak dediğim gibi bu konuda ki bakman gereken konu neden iktisat okuduğundur?

Mezun olduktan sonra işsiz kalma olasılığın çok yüksek bir bölüm,
Atamalar çok az ve en az 2 sene KPSS çalışman gerekir iyi bir yere girmen için ki mülakat diye bir şey de var,
Özel sektörde güvendiğin dayın varsa ya da aile şirketiniz var ise kendi işini yapman mümkün onun dışında 2 3 sene sikinti çekmen olası bir ihtimal,
Mali müşavirlik düşünürsen oda yine aile çevresi ve 3 yıl staj isteyen bir alan,
Yurtdışına çıkıp ingilizceni ana dil gibi yaparım ya da zaten çok iyi biliyorum diyorsan özel sektörde daha çok şansın olabilir.

Yani kısaca iktisat çok güzel okunacak bir bölüm ama iş bulmak ya da çalışmak için okunacak bir bölüm değil.

Hazır bir çevre ya da yüksek motivasyon istiyor.
Ayrıca meslek lisesinden mezun olup ekonometri bitirmiş arkadaşım var tabi göreli olarak biraz daha fazla emek ve 1 sene kadar okulu uzattı.

Annem Mali müşavir olduğu için yazları onun yanında çalıştığım ve lise de bölümüm muhasebe olduğu için muhasebem çok iyi ama matematiğim gerçekten çok kötü. Yatay geçiş ile işletme bölümüne geçmeyi düşünüyorum.

Kesinlikle işletmeye geç. İktisatta daha çok para politikası, piyasalar, finans, hukuk üzerine yoğunlaşırken işletme muhasebe, pazarlama, hukuk, üretim üzerine yoğunlaşmakta ki iktisada göre muhasebe çok daha detaylı işlenmekte en azından bizim üniversitede öyleydi mesela maliyet muhasebesi bizde seçmeli iken işletme de zorunlu ve 2 dönemdi. Bende şu anda stajyerim 18 ayım kaldı müşavirlik için ama baştan müşavir olacağımı bilseydim işletmeye geçerdim ama şartlar zamanla olgunlaşıyor ben sonradan karar verdim. Bu arada işletmede de matematik var İİBF bölümlerinde matematik kullanacağın kadar vardır çok ağır değildir kendini kapatıp 3 4 ay çalışsan yeterli olur. Bir kamu yönetimi ve maliye de az diye biliyorum. Aslında maliye yi de araştırabilirsin, maliye de daha çok hukuka ve muhasebe ağırlıklı en azından kanunları ve kanun okumasını öğrenirsin.

Gerçekten tatmin edici bir cevaptı. Çok teşekkür ederim.

İşletme bölümünde matematik çok daha kolaydır. Dört işlem üzerine kuruludur. İktisatta yeri gelir türev alırsın. Matematiği kesinlikle daha ağırdır işletmeye göre. İyi bir üniversite olmadığı sürece iki bölümden de mezun olup iş bulmak aşırı derecede zordur. Arkadaşın dediği gibi KPSS sınavına bel bağlamak iş değil. Çok iyi puanın olsa da mülakatta kimin alınacağı belliyse bir işe yaramaz o puanlar. Ayrıca KPSS detaylı bir sınav olduğu için en az üniversite sınavına hazırlanır gibi bütün bir yıl gündüz-gece çalışma ister. Bunun sonucunda işe girememek, herkesin kaldıramayacağı ağır bir psikolojik yük bırakır. Her iki bölüm için verebileceğim en önemli tavsiye, yaz tatillerinde staj-iş bulup çalışmak. İşe alım yaparken bölümündeki derslerden ziyade boş zamanlarında yaptığın etkinlik ve çalışmalar dikkate alınır. Tabi bir de okulu zamanında tamamlayıp tamamlamamış mı diye dikkat ederler. 4 sene ise o sürede okulu bitir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…