İlahi Gizlilik Argümanı

• Konuyu başlatan nih
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 5
  • Görüntüleme 762
Makaleler
1
İlahi gizlilik argümanı, teistik inanışlara karşın ateizm lehine bir argümandır.

"Tanrı'nın gizleniyor gibi olmasının sebebi belki de onun gerçekte var olmamasıdır."

Tanrı eğer sevgi dolu bir varlıksa biz insanların ona inanıp inanmama durumuna yakından ilgilenmesi gerekir. Bilhassa bir kulunun ona inanmamayı seçip Cennet hakkını kaybetmesi ve sonsuz bir cezaya tabii tutulması sevgi dolu bir Tanrı için kabul edilemez olmalıdır. Sevgi dolu bir varlık yarattıklarıyla ilişki kurmak istemelidir. Ancak Tanrı kendini gizlemektedir, hem de böyle sıfatlara sahipken. Bu sebeplerle belki de Tanrı yoktur.

Son düzenleme:
Katılıyorum. Bir tanrı varsa da bunun dinlerde anlatıldığı gibi bir tanrı olmadığını düşünüyorum. Çünkü kitaplarda yapılan tanımlarla çelişen bir sürü örnek var bu da onlardan bir tanesi. Cevabı insanın özgür iradeye sahip olması olsa da kötülük problemi de bence bu çıkmazlardan biri. İnsanın iradesi mi daha baskın tanrının sıfatı mı?

Var ve gizleniyor argumanini dinciler "Var ama siz onu goremeyecek kadar kazmasiniz" seklinde interprete ederler. O yuzden tartisma henuz baslamadan biter.

Eskiden tartisirdim da artik bu meselelerde tanrinin varligina delil olarak sunulan seylerin delil olmadigini gostermekle yetiniyorum. Teistler ile tartisirken fark edersiniz ki aslinda sundugu deliller deizm argumanlari. Allah'in varligina sunulan kanitlari gayet Zeus'un varligi icin de kullanabilirsiniz %99 oranda. Diger %1'de zaten circular-dependency. X kitabinda yaziyor cunku Y bunu Z'den aldigi gucle iletti; Y'nin sozune inaniyoruz cunku X kitabinda yaziyor; X'in dogru kitap oldugu su goturmez cunku Z'nin sozleri vs .

Var ve gizleniyor argumanini dinciler "Var ama siz onu goremeyecek kadar kazmasiniz" seklinde interprete ederler. O yuzden tartisma henuz baslamadan biter.

Eskiden tartisirdim da artik bu meselelerde tanrinin varligina delil olarak sunulan seylerin delil olmadigini gostermekle yetiniyorum. Teistler ile tartisirken fark edersiniz ki aslinda sundugu deliller deizm argumanlari. Allah'in varligina sunulan kanitlari gayet Zeus'un varligi icin de kullanabilirsiniz %99 oranda. Diger %1'de zaten circular-dependency. X kitabinda yaziyor cunku Y bunu Z'den aldigi gucle iletti; Y'nin sozune inaniyoruz cunku X kitabinda yaziyor; X'in dogru kitap oldugu su goturmez cunku Z'nin sozleri vs .
Z'nin de doğru olduğu besbelli.. Neden? O kadar doğru ki, şu an mit ya da mitoloji dediğimiz efsanelerde bile var.😂😀

Herhangi birinin (dindar ya da değil) mitolojilere bakması yeterlidir.

Birde kalkmışlar "Ne kadar ayrıntılı yaww.. Bunu bir insan yazamaz.." diyorlar. Kaç tane şeyhin, alimin elinden geçti. Tabi ki de bu insanlarda bir şeyler ekleyecek. Bu kadar ayrıntılı olacak.

Son düzenleme:
Bunu bir insan yazamaz.." diyorlar.
Kendini kandırmaktan başka hiçbir şey değil bu. Halbuki bu kitapları sıradan insanların yazdığı o kadar belli ki. Mesela Nuh Tufanın'dan gidersek bir tanesi bile akıl etmiyor demiyor bu kadar hayvan gemiye nasıl sığacak? Deniz canlıları suda hayatta kalabiliyorken neden gemiye biniyorlar. Bu tufanın bir Sümer miti olduğuna değinmiyorum bile.

Dinlerdeki Tanrılara, kutsal kitaplara, ve mitolojik kaynaklara baktığımız zaman aslında Tanrı kavramının birer insan uydurması olduğunu anlayabiliyoruz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı