İlber Ortaylı vs Celal Şengör

İlber Ortaylı Vs Celal Şengör

• İlber Ortaylı

Oy: 46 67,6%
  • Celal Şengör

Oy: 22 32,4%

• Oy verenlerin toplamı
    68

Sonuç olarak bizim halkın araştıracağı yok, bunlar ne derse cumburlop atlayacaklar. Bu yüzden en azından akademik ihtisas yapmış birisini tercih ederim. İlber Ortaylı'nın arziyyat hakkında bilgisi de vardır belki. Varsa bile konuşmuyor. Gerek de yok, herkes alanıyla ilgilensin.

Biri tarihçi, diğeri jeoloji profesörü...

Neye göre kıyaslama yapmamız gerekiyor onu anlamadım? Kiloları konusundaysa İlber Ortaylı son zamanlarda çaptan düştü, Celal Şengör alır. Sivri söylemler konusunda mı kıyaslama yapacağız? İkisi de sivri ama Celal Şengör ileri düzeyde patavatsızlık yapıp sendromlu olmasına sığınıyor ki bir oranda yalan. Birçok konuda "empati" yapabiliyor ama nedense bir pot kırdıktan sonra "empati" yeteneği kalmıyor.

İlber Ortaylı, fesli tanzimat delileri gibi çakma değil gerçek bir tarihçidir. Şark tarihi üzerine çalışan en önemli yabancı isimler bile kendisini ve hocasını bilirler. Öğrenciyle ilişkisi benim şahit olduğum kadarıyla biraz mesafelidir. Gerekmediği zamanlarda bile öğrenciyi biraz gömmeyi seven bir yapısı vardır ama öğretici dili etkilidir. Birkaç defa konuk öğrenci olarak transcript dışı derslerine girdiğim kadarıyla bunu gözlemledim.

Celal Şengör ise Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük birkaç jeoloji profesöründen biridir. Kendi alanında küresel olarak da en iyiler arasında, bu adam şu anda istese M.I.T. - Caltech gibi okullarda profesör olarak bu yıl işe başlayacak seviyede. Benim kendisinin adını ilk duyuşum 2011 yılında Rochester'dayken Caltech'e bir akademik gezi sırasında oldu. Türk olduğumu öğrenen bir Caltech profesörü kendi ülkemin bilim insanını bilmediğim için bana fazlasıyla içerlemişti. Jeoloji konusunda istediğini konuşsun ancak alanı dışındaki konularda da "kesin" yargılarda bulunmasını hoş bulmuyorum. Eminim ki tarih konusunu benden de fazla araştırmıştır, benden kat kat fazla kaynak okumuştur ancak bir "taraftar" diliyle konuşurken hatalı hükümler verdiğini düşünüyorum.

Yazmayı unutmuşum. Arkadaşlar elbette alanları aynı değil. Bunu ben de biliyorum. En çok hangisini seversiniz diye konu açmıştım. Onu yazmayı unutmuşum. İkisi de sempatik bence ama İlber Ortaylı'yı daha çok severim ben. Adam çok sevimli bence be,ayrıca konuşması bitiriyor beni.

Son düzenleme:
Celal Şengör'ü bilemem, öğrencileriyle olan videolardan gördüğüm kadarıyla arkadaşça bir yaklaşımı var. Yalnız İlber Ortaylı'yı bilen biri olarak hiç sempatik olmadığını söyleyeyim. Biraz aksi biridir, kendisinin hoşuna gitmeyecek bir şey ağzından çıkarsa anında aşağılar. Işık hızından daha hızlı ne var diye sorsalar İlber Ortaylı'nın aşağılama hızı derim.

Sözün özü sempatiklik kısmında İlber Ortaylı'ya oy vermem. Celal Şengör'ü tanımadığım için bir şey diyemem ama ikisine de "kendi alanlarında" saygı duyarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…