İlk defa Linux kullananlara tavsiyeler

Jezo

Hectopat
Daha fazla  
Eski bilgisayarıma Linux kurmak istiyorum. Nasıl bir işletim sistemi olduğunu merak ediyorum. Birkaç Steam üzerinden oyun da indireceğim onun dışında internet üzerinden crack vb 3. par yazılımları sorunsuz kullanabileceğim bir dağıtım önerir misiniz?

Ben eski laptobumda Ubuntu kullanmistim hocam ama bilen arkadaşlar daha iyi tavsiyede bulunur.

Yazılımları nasıl edinildiğini ile başla derim.
Çoğu zaman paket yöneticisi dediğimiz yapıları kullanırız. Mağazadan arayüz ile kullanabilirsin.

Ya da apt install google-chrome gibi komut kullanımı da vardır.
Genellikle dağıtımın kendi Depo'su olan 1. parti depoları kullanırız. Ama yetersiz kalabildiği için 3. parti çözümler olan Flathub ve AppImage'leri kullanmak gerekebilir.

Oyun oynamak istiyorsun, o yüzden Protondb ve Are We Anti-Cheat Yet? siteleri ile oyunları kontrol etmen gerek.
Platin, altın ve native oyunu oynayabilirsin demektir.

Ayrıca dağıtımların nasıl güncellendiğini bilmekte fayda var.
2 dağıtımı ele alacağım Ubuntu ve openSUSE Tumbleweed.
Ubuntu bir fixed dağıtımdır. Her altı ayda bir release yayınlar ve son kullanıcı bu sürüme geçerek güncel kalmaya devam eder.
Bu tip dağıtımlar genellikle özellik güncellemelerini vermez, sadece güvenlik güncellemeleri alır.
OpenSUSE tumbleweed ise rolling release bir dağıtımdır. Yani yeni sürüm çıkmaz ve güncellemeler sürekli üstüne eklenir.
Basitlik olarak rolling release yapısı daha kolaycı olsa da Ubuntu'da işler gayet kolay ilerliyor.

Ve kullanıcı deneyimini doğrudan etkileyen faktör olan masaüstü ortamlarına bak derim.
Plasma ve Gnome'a bakarak başlayabilirsin. İkisi de modern bir ortamdır.
Genel farklar varsayılan görünümleri, sunduğu kişiselleştirme araçları ve temalanma biçimi olacaktır.

Ayrıca 8 GB RAM'in var dolması bir hayli kolay o yüzden Zram, Swap ve ZSwap. İçin bak.
LLM modelleri bunlar için gayet iyi yardımcı olabilir.

Benim önerceğim dağıtım ise Ubuntu, Kubuntu veya daha farklı bir şey istersen openSUSE'nin bir dağıtımına bak derim.

Son düzenleme:
Ilk defa Linux kullandiginizda hayatinizin bir bolumu "Linux'te nasil X yapiyoruz" ya da "Linux'te Y hatasini nasil cozuyoruz" seklinde arastirmak ile gececek. Bunun icin ben Ubuntu oneriyorum kaynak bollugundan dolayi.

Sonra tercihler oturur, Linux tarafinda neyi sevip neyi sevmediginize karar verince sevdiginiz kisimlara odaklanan distrolar kullanabilirsiniz.

Bir de baskasinin verdigi Linux kodlarini terminalde calistirirken dikkatli olun. Neyin ne ise yaradigini ogrenmeye calisarak kullanin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…