iMac 7,1 HD 2600 Pro Ekran kartı devreye girmiyor

mhtalbayrak

Megapat
Daha fazla  
Selamlar.

Öncelikle mac konusunda hiç bilgim yoktu. Son bir hafta içerisinde, özelliklede technopat sayesinde araştıra araştıra baya bir yol aldım :) Technopat'a çok teşekkürler.

Makine arkadaşıma ait. Makine üzerinde Mac OS X Snow Leopard (10.6.8) sistem yüklüydü ve apple logosundan sonra beyaz ekranda takılıp kalıyordu. Bir türlü açamamışlar makineyi.

Makine özellikleri;

iMAc (24-inch, Mid 2007)
iMac 7,1
Intel Core 2 Duo
2,8 GHz
4GB Memory 667MHz DDR2 SDRAM
Bus Speed: 800MHz
ATI Radeon HD 2600 Pro 256 MB

Beyaz ekran sorunlarını gidermek için bir kaç yöntem denedim. PRAM, Clear NVRAM, Reset SMC vs. gibi. Fakat çözüm olmadı. Sorun ekran kartında malesef. Arkadaşım garantiye vermiş, ekran kartının yandığını söylemişler. Bilgisayarı güvenilir modda başlattım ve görüntü geldiği için muhtemelen yazılımsal bir sorun olabilir dedim :) Ve mac serüvenim böylece başladı. Güvenli modda yedeklerimi aldıktan sonra sorunun yazılımsal olduğunu varsayarak önce Yosemite 10.10.5 sürümünü apple storedan indirdim ve temiz kurulum yaptım. Install işlemi bittikten sonra kurulumu tamamlamak için yine güvenli moddan başlattım ve kurulumu tamamladım. Hala yazılımsal bir sıkıntı olduğunu düşünerek bu seferde app storeden bulamadığım fakat internetten bir siteden bulduğum El Capitan 10.11.4 InstallESD.dmg dosyasıyla USB boot diski oluşturdum ve kurulumu gerçekleştirdim.

Ekran kartı sorunundan geçici olarak kurtulmak ve bilgisayarın sorunsuz olarak açılması için;

"/System/Library/Extensions/ATIRadeonX2000.kext"
dosyasını
"/System/Library/Extensions/Disable Kexts/" klasörü altına yedek alıp orjinal kexti sildim.

Diğer ATI* , AMD* dosyalarına dokunmadım.

Şu an bilgisayar sorunsuz ve hızlı bir şekilde çalışıyor. Hatta El Capitanla birlikte daha hızlı çalışır oldu.

Şimdi benim merak ettiğim şey "System Report..." bilgilerine baktığım zaman Ekran kartı tüm özellikleriyle görünüyor. Ekran kartı yanmış olsa bunlar gözükmeye devam edermi ? GPU yanmışsa şu an makinede çalışan GPU neyin GPU'su ? İnternette araştırdığıma göre bir çok kişinin ekran kartları bu şekilde bozulmuş ve sistemi öylece kullanmaya devam ediyorlar.

Acaba GPU ile ilgili bilmediğim ve uygulamadığım başka bir şey kalmış mıdır ?

Bilgisayarda sadece Photoshop, İllustrator ve Indesign çalışacak. Makine 2007'nin makinesi olduğu için ekran kartını değiştirmeye gerek var mı ? Performansı ne ölçüde etkiler ?

Birde ayrıca şunu sormak istiyorum. App Storeden El Capitanı kaldırmışlar o yüzden bir türlü bulup indiremedim. İnternetten bulduğum dmg dosyalarının güvenilir olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?

Paylaşım yaptığınız mac os x kurulum dosyaları RAW formatında ve normal bilgisayarlar için düzenlenmiş olduğu için mac sisteme uygun olur mu olmaz mı bilemedim. Aslında bulabilseydim bu siteden indirmek istiyordum. Varsa eğer link gönderebilir misiniz?

Güvenilir mi değil mi bilemiyorum malesef ama "Install OS X El Capitan.app" dosyasını bu linkten indirdim:
Mac OS X El Capitan 10.11.4

El Capitan 10.11.6 "InstallESD.dmg"
OS X El Capitan 10.11.6 (15G31) Installer

Son düzenleyen: Moderatör:
Teşekkürler. Şuan forumda paylaşılan El capitan ve Sierra raw kurulum imajlarını indiriyorum.

Ekran kartı için ne yapılabilir peki ? Sanırım özellikleri görülebiliyor olmasına rağmen gerçekten bozulmuş kart.

RAW imajını USB ye yazdım. Fakat içinde InstallESD.dmg dosyasını bulamadım. Transmac ile kontrol ettim ama bulamıyorum. InstallESD.dmg dosyası olunca restore yöntemiyle rahat usb boot hazırlıyorum.

Bu arada arkadaşlar.

Yukarıda benim verdiğim linkten El Capitan indirmek isteyenleri uyarmak için söylüyorum.
Dosyalarla alakalı bir durum var. Başka yerden yine El Capitan 10.11.6 buldum ve içeriklerini yukarıdakilerle tek tek karşılaştırdım. El Capitanın son sürümünün yayınlanmaya başladığı tarih 18 Mayıs 2016 imiş. Yeni indirdiğim "Install OS X El Capitan.app" dosyasında bu tarihten sonra hiç bir düzenleme yapılmamış yani görünen oki dosya temiz. Fakat yukarıdaki app dosyaları içinde artı olarak 25 mayısta oluşturulmuş _MASReceipt diye boş klasör vardı dikkatimi çekti ve InstallESD.dmg üzerinde yine 25 mayısta yeniden düzenlemeler yapılmış. Her iki dosyanın büyüklüğüde tamı tamına aynı hiçbir değişiklik yok. Yinede modifiye tarihleri farklı olunca kıl oluyor insan. Belki önemli bişey değildir tabi bilemediğim için bişey diyemiycem, söyleyeyim dedim sadece.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı