Immutable Dağıtım önerisi

xmatugfg

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
CPU: Intel® Core™ i5-2400
GPU: AMD RX 460
RAM: 16 GB DDR3 1333 MHz
SSD: 500 GB Sata | 120 GB Sata
Anakart: Asus H61M-K
Meslek
Yazılım Mühendisi
Herkese iyi sosyaller.
Uzun süreli kullanım için Immutable bir Linux Dağıtımı arıyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
VanillaOS'u deneyimledim fakat beğenmedim.

Fedora tabanı genelde en stabil oluyor Immutable dağıtımlarda. Fedora'nın kendi Immutable spinlerini veya Bazzite'yi kullanabilirsin.
Bazzite bana gore gereksiz oyun ile alakali programlarla geliyor buyuk ihtimalle kullanmam.
Fedora Silverblue ya da Kionite denerim sag ol tavsiye icin.

Herkese iyi Sosyaller.
Uzun süreli kullanım için ımmutable bir Linux dağıtımı arıyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
Vanillaos'u deneyimledim fakat beğenmedim.

Dualboot kullanmayacaksan OpenSUSE Aeon kullan ilk başta. Dualboot kullanacaksan OpenSUSE Kalpa daha uygun olur. Bir de Beta'da olsa da Ubuntu Core var.

OpenSUSE diğer dağıtımlara göre daha uzun süredir immutable distro geliştiriyor ve Aeon gerçekten muazzam. Kurulum için 16 GB USB şart, 8 GB USB yetmez, üstüne 8 GB USB'yi de bozma ihtimali de yüksek. Rufus veya Impression ile yazdırabilirsin Aeon'u. Kalpa için ise Agama kurucusunu kullanabilirsin.

Dualboot kullanmam zaten.
OpenSUSE Aeon'u duymustum aslinda MicroOS tabanli iyi gorunuyor goz atayim.
Elimde zaten 32 GB USB mevcut.

Tavsiyen icin sag ol hocam.

Bazzite bana gore gereksiz oyun ile alakali programlarla geliyor buyuk ihtimalle kullanmam.
Fedora Silverblue ya da Kionite denerim sag ol tavsiye icin.
Oyun amaçlı olmayacaksa KDE Plasma için Aurora Linux, GNOME için Bluefin'e bakabilirsin. İkisi de Fedora tabanlı ve günlük kullanım amaçlı dağıtımlar.

Güncellemelerle bile uğraşmana gerek kalmıyor, Bluefin öneririm. Haftalık güncelleme kontrolü ve günde 2 kez uygulama güncellemesi kontrolü yapıyor. Güncellemeler yapılırken farkında bile olmuyorsun, yeniden başlattığında da kernel güncellemesi uygulanıyor.

Bazzite'nin aksine sık sık güncelleme yerine her zaman Fedora'nın bir adım gerisinden geliyor. Fedora 43 çıktığında Bluefin 42 sürümüne geçecek mesela. Yine de istiyorsan Fedora 42 tabanlı bir sürüm de bulunuyor, yalnızca ana sürüm geriden geliyor.

Fedora ile aynı sürümden ilerleyen sürüm ise beta havasında değil. Fedora Linux çekirdek güncellemesi yayınladıktan sonra Bluefin 2 haftalık test ardından Fedora'da sorun bulunmuyorsa ekliyor, sorun var ise sorunsuz çekirdeğin yayınlanmasını bekliyor.

Su an OpenSUSE Aeon'u kullanıyorum.
Ana sürüm olması şart değil ikisi de güzel duruyor bos vaktimde bakarım teşekkürler.

Nix de teknik olarak sistem tarafi immutable; kendim kullanmadim ama denenebilir.
Quasi-immutable sayılır mı hocam?
NixOS deneyimlemiştim tam hakim değilim komutlarına ama deneyebilirim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…