İnception filmi hakkında sorular

Taha Kuzu

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba, yarın felsefe ödevim var. İnception izleyen arkadaşlar yardım edebilir mi?

Merhaba, yarın felsefe ödevim var. İnception izleyen arkadaşlar yardım edebilir mi?Eki Görüntüle 1613887

Cevap verebilirim ama bilimsel olarak mı mantıksal olarak mı açıklaması gerekir onu göre cevap vereceğim mesela 12.ci soru lucid rüya gibi rüyada olduğunu etrafa bakarak berrak olmasından acı tat vb. hissederek anlayabilirsiniz ama bilimsel olarak daha detaylı da cevaplanabilir.

Youtube/her şeyi değiltiren inceptipn teorisi filme gitmeden önce kanalın adı

Bilmiyorum siz cevaplayın yeter felsefik şekilde.

Inception filminde de bir insanın gerçekliğinin onun zihninde oluştuğunu görmüştük. Rüyalar ile gerçek dünyanın zaman zaman ayrılamadığı anlara şahit olmuştuk. Baş karakterin, tamamen uyanık olup olmadığını anlayamadığı, bu yüzden olayları net bir biçimde yorumlayabilme kabiliyetinin sorgulandığı bir durum içerisindeki yaşama ve gerçekliği ayırt edebilme çabasını izlemiştik. Çünkü aslında filmde de gördüğümüz üzere, gerçeklik denilen şey insanın yaşadığı şeyler bütünüdür. Bunun zihinde olması ile dış dünyada olması arasındaki tek fark algıdır. Filmde de dendiği gibi "rüyada eş zamanlı bir biçimde yaratır ve algılarız."

Gerçeklik bana göre ikiye ayrılıyor. Objektif gerçeklik ile subjektif gerçeklik. Objektif gerçeklik dediğim şey herkes tarafından görülen, kabul edilen şeyler bütünüdür. Subjektif gerçeklikse belki de bir insanın kendi gerçeğidir. Basitçe bir örnekle anlatmam gerekirse bu kavramları; bu içeriği yazdığım bilgisayar benim objektif gerçekliğimde var olan bir nesnedir ama bu yazıyı yazarken ki düşüncelerim benim subjektif gerçekliğimin bir ürünüdür. Yani bir şeyin gerçek olması için illa ki herkesçe bilinmesine gerek yoktur. Filmde de rüyalar karakterlerimizin subjektif gerçekliği olarak karşımıza çıkmıştır.

Dicaprio'nun karakteri olan Cobb'un subjektif gerçekliği eşinin hala hayatta olduğu ve onunla yaşlandığı bir dünyadır. Oysa objektif gerçekliğinde eşi ölmüştür ve geriye kavuşması gereken çocukları kalmıştır. Cobb ise bu iki gerçeklik arasında sıkışıp kalmıştır. Çünkü iki dünya da onun için yeteri kadar gerçektir. Biri diğerinden daha fazla gerçekçi hissettirmemiştir. O yüzden de bu ikili arasında kalan bir labirentin içine hapsolmuştur.

Saito ise subjektif gerçekliğinde yaşlanmıştır, oysa objektif gerçekliğinde bir gün bile olsun yaşlanmamıştır, aynıdır. Ama bu durum onun yaşadığı hayatın gerçekliğini etkilemiş midir? Bence hayır. Çünkü kendi subjektif gerçekliğinde bir şeyler yaşamıştır. Uyanan adamla, uyumadan önceki adam artık aynı olmayacaktır. Dolayısıyla onun rüyadayken yaşadığı her şey onun için gerçektir.

İşte aslında gerçeklik dediğimiz şey tamamen aklımızın bir ürünüdür. Yaşadığımız her şey, rüyalarımız bile, bizim gerçekliğimizin bir parçasıdır. Inception filmi de aslında izleyicisine bu iki gerçeklik arasındaki ince çizgiyi anlatmak istemiş bana göre. Neyin gerçek olup, neyin gerçek olmadığına ancak ve ancak onu yaşayan karar verebilir.

Gerçeklik basit bir algı oyunundan başka bir şey değildir...

Umarım işinize yarar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…