İncil'e göre dünya düz mü?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bakın hala yanlış anlıyorsunuz. Ne kadar küçük olsa bile görebilirsiniz. Siz elinize baktığınızda atom görebiliyor musunuz mesela? Evet aslında görüyorsunuz ama o kadar küçük ki net değil. Bana bütün şehirler denirse tum dünyadaki olarak anlarim ki oyle anlaşılmalı. Bütün hepsi anlamina gelir, bir bölgedeki anlamına değil. Ne kadar net olursa olsun bir şeyi değiştirmiyor. Apaçik düz olduğunu belirtmiş.
Bizim gözümüz minecraft değil chunk sınırımız falan yok.

İncillerin eldeki temel nüshaları Yunanca. Hz. İsa ve takipçileri Aramice konuşuyordu. Yunanca daha sonra o bölgede yaygınlaşmaya başladı. Zaten ilk dört İncil'in de İ.S. 70-110 gibi bir aralıkta yazıldığı söyleniyor.

(Bu arada bu metinlerin tarihleri açısından düşünülünce, Kur'an-ı Kerim'de bahsi geçen, Hz. İsa'ya hayatı döneminde vahiy olarak verilen İncil'den farklı kitaplardan bahsettiğimiz sanırım ortada. Yani Kur'an'da bahsi geçen, tahrif edildiği söylenen orijinal İncil'le bugün Hristiyanlarca orijinal İncil olarak kabul edilen eserler tarihsel kronolojiye göre de zaten farklı.)

Ancak konudaki soru elimizde şu anda İncil olarak yazılı halde bulunan kitaptan bir pasajla ilgili olduğuna ve o da Yunanca yazıldığına göre onu esas almak gerekiyor.

Konuda yer alan pasajın Yunanca kelime tercümesine baktım ve orada "Dünyanın bütün krallıkları ve onların ihtişamlarını gösterdi" olarak geçiyor.

Kendi fikrimi yazmadan önce olayın bağlamını öncelikle yazalım.

İblis, bazı akıl oyunlarıyla Hz.İsa'nın aklını çelmeye çalışıyor, bu bölümden önce özetle diyor ki "Madem Tanrı seni koruyacak şu dağdan atla bakalım!" Bunun üzerine Hz. İsa "Tanrı'yı test edemezsin" diyor. (Yani ey Tanrı, eğer varsan hadi kurtar beni der gibi Tanrı'yı sınamaya kalkışamazsın)

Daha sonra onu yüksek bir dağa çıkarıyor ve tüm dünyadaki krallıkları ve ihtişamlarını göstererek bana secde edersen hepsi senin olacak diyor.

Bunu yine herkes kendi inancına göre yorumlayabilir. Örneğin bir Hıristiyan şöyle diyebilir:

"Pasaja göre İsa İblis'le konuşuyor, İblis İsa'yı kandırmaya çalışıyor. Bu zaten olağan dışı bir olay. İblis'in de kendine özgü bazı güçleri olduğuna göre, İsa'ya bilmediğimiz şekilde (sihir, büyü, bir ekran vs ne derseniz deyin) dünyanın bütün krallıklarını göstermiş olabilir.

Bunu yüksek bir dağda yapması her ne kadar yukarıdan herşeyi göstermek olarak algılansa bile nasıl gösterdiği de olayın kendisi gibi olağan dışı bir şekilde olmuş olabilir. Çünkü sadece bütün krallıkları değil ihtişamlarını da göstermesi aslında bunun sıradan bir görme gösterme olmadığını daha detaylı bir görme gösterme olayı yaşandığını anlatıyor.

Tanrı'ya ve/veya dinlere inanmayan bir insan ise buna karşılık şunu diyebilir:

Bu çok zorlama bir yorum, sen kendi inancına uyanı doğru kabul ediyorsun. Kabul et işte, dağın tepesinden bütün dünyayı gösterdiğini söylüyor açık açık ne dediği belli!

Hristiyan ise cevap olarak şunu diyebilir:

Senin benim söylediğimin aksini ispat etmen mümkün olmadığına göre, bana göre de sen kendi inancına göre yorumluyorsun. Ben baştan Tanrı ve Şeytan'ın varlığına inandığım için zaten bunların sıradan şeyler olamayacağını söylüyorum. Olağandışılık benim için mümkün.

Sen ise tanrı, şeytan, ruh vs tüm kavramları reddettiğin için bu tip olağandışı olayları da inancın gereği zaten reddediyorsun.

Yani özetle bu iki kişinin birinin diğerini ikna etmesi imkansız.

Bir Müslüman olarak baktığımda bu olaya, zaten benim kitabımda bahsi geçen İncil bu değil ki, yoruma bile gerek yok deyip geçebilirim ya da Hristiyan'ın görüşünü (ben de Allah'a, şeytanın varlığına vs inandığım için) olması muhtemel ihtimaller arasında değerlendirebilirim.

Yani aynı cümleyi, isteyen istediği şekilde yorumlayıp kendini ikna edebilir sonuçta. Bu görüşlerden birinin diğerinden kesin olarak daha doğru olduğunu söylemek kesin olarak bilebilmek mümkün mü?

İncil yazıldıktan sonra üstünde çok oynanmıştır. Şu anki İncil, ilk zamankinden çok daha farklıdır ve gerçek İncil zamanla kaybolmuştur. Hz. Muhammed bu yüzden vardır.
Kuran-ı Kerim, İncil'in düzgün halidir.

Son düzenleme:
Bilginde yanlışlık var dostum. Şöyle ki, vahiy kavramı Hristiyanlıkta yok çünkü Tanrı (Rab) ruhunu İsa'nın üzerine indirdiği için vahiy yok. Yani İsa'nın sözü tanrı sözüdür. O yüzden Katolik kilisesi İsa'yı Tanrı olarak kabul eder. Teslis inancı da bu mantıkla doğmuştur.

Hocam sizin yanlışınızda şurada başlıyor. Eğer hadis olmazsa uygulamalı din olmaz, İslam tarihi olmaz. Namaz, abdest, hac, zekat bunların hepsinin hükmü hadis ile belirlidir ve her şeyden önce ayetler ile peygamberin hükmünün (sözünün) dinlenmesi sabitlenmiştir. O yüzden hadisleri almamak olmaz. Ama hadisleri ayırmakta doğru olmaz, bu sefer hangisini alıp almayacağımızı nasıl bileceğiz. Atıyorum X kişisi 300 hadis verirken 200'ü güvenli 100'ü güvensiz diyemeyiz. Ayrıca dinler hiç bir toplumu adam edip güzel ahlak falanda yaymamıştır. Özellikle Muhammedin dini. İslamın en büyük iftirası, İslam'dan önceki Arap dönemine cahiliye devri demeleridir.

@Galaxes Konuyla ilgili düşüncem ise evet Hristiyan inancına göre dünya düzdür. Hatta aksi görüşlerin savunucuları engizisyon mahkemelerince idam ettirilmiştir. Tarihin bildiği Galileo bile dünya dönüyor dediği için engizisyon mahkemesi ömür boyu ev hapsi vermiştir. Mantıksızlık din ile bilimi harmanlamakla başlıyor. Dünyanın en iyi astrofizikçilerinden birisi Hristiyan mesela adamın inandığı dine göre dünya ne yuvarlak, ne dönüyor. İnanç kalpte olur, kanıt arayan dinden çıkar bu kadar basit. Din işleri akıl mantık ile değil kalple olur.

Onu başka bir yorumda belitmiştin. Kısaca hıristiyanlar için Tanrı sözü incil değil isadır diye. Ancak ortaya çıkan incil, anlatımlar(söylentiler) ve görgü tanıklarının çıkarımıdır. (Hadis kitapları gibi, andırıyor.)
Demek istediğin şu mu? İncil, Tanrı sözüdür ve bunu biliyorum çünkü Kuran'da yazıyor?

Çıkarım diyemezsin işte dostum. İsa'nın (Rab) anlatımlarının mektuplaştırılmasıdır. İncili okuduysan eğer ne dediğimi anlarsın. Tevrat'ta İncil'de doğrudan tanrı sözüdür. Kuran vahye dayalı Allah kelamıdır. Yani Kuran'ın İncil ve Tevrat değiştirildi demesi tezat oluşturmaz inanılan kanı bu yöndedir.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…