Ben agnostik olarak tanımlıyorum kendimi. Bir tanrı/güç inancım var lakin iş İbrahim'i ve diğer dinlere geldiğinde fazlasıyla tereddütlüyüm. Ben yaratıcının insanların iç işlerine karışacak, taleplerde bulunacak, cezalandıracak bir güç olduğu fikrine uzağım. Yalnız tüm dinlere ilgiliyim ve gerçek olsalar da olmasalar da kitap halinde çok başarılı ve güzel buluyorum. Lakin hadisler, tefsirleri eğip bükmeler, varyasyonlar bana göre insanların dinleri politik olarak kendi çıkarları için kullanmalarının sonucu. "oku" emri ile kitap gönderen Allah, kullarının kaynağı muallak olan sözlerin peşinden gitmesini istemezdi.
Hayır bunu İslam dininin de incil gibi eğilip bükülerek kullanılması için söyledim. Kuran değiştirilmedi diyoruz da kuran ile alakası olmayan hatta çelişen ne kadar çok hadis kullanılıyor günümüzde.
Kuran'la çelişen hadisler Kuran'ın değiştirildiği anlamına gelmiyor ki. İslam'da zaten hadislere inanma gibi bir şart yok.
Kuran ve herhangi bir kutsal kitap olarak kabul gören hiçbir kitap ile: Evren'in ve her şeyin yaratıcısı olan bir güç tarafından insanlarla bu şekilde ve basit şekilde iletişim kurmadığını biliyorum. Dolayısıyla hiçbir kitap doğru değil. Aslında bu tanım yanlış. Yani doğru değil tanımı yanlış. Çünkü sanki bir yerlerde veya bir zamanlarda doğrusu varmış gibi anlaşılıyor.Size göre doğru Kuran var mı peki?
Bu soru anlamsız. İncil veya inciller zaten Tanrı kelamı(sözü) değildi ki değişmesi/değiştirilmesi bir sorun teşkil etsin? İslamdaki hadis kitapları gibi düşün incilleri. Hadis kitaplarının değiştirilmesi bir anlam ifade etmez. Zaten Allah'tan gelmediği bilinir çünkü. İslamdaki incil değiştirildi ifadesi, incilin tıpkı kuran gibi Tanrı'dan geldiği iddiası üzerine kurulu. 100 kere de değiştirilmiş olsa hıristıyanlar için önemi yok. Çünkü hırıstıyanlıkta Tanrı sözü incil değil İsa'dır.
Çelişki kısmına girmiyorum. Abbasiler işine geleni ekledi, işine geleni çıkardı ve günümüzdeki kuran meydana geldi.
Anladım hocam. Bana da hadisler pek mantıkli gelmiyor. Adı üstünde zaten kesinligi belli olmayan rivayetler. Peki neden kendinizi agnostik olarak tanımlıyorsunuz? İslam'a veya hristiyanlığa veya herhangi bir dine inanmamanızın nedeni ne?İşte ben de bundan bahsediyorum. Kuran değiştirildi demiyorum, İslam inancı Kuran dışındaki etmenlerden ötürü sıkıntı yaşıyor. Kitaba göre mi yaşanıyor ve davranılıyor yoksa hadislere göre mi günlük yaşamda anlamak çok zor. Bu kitapta yasak diyorsun, çıkarıp hadisi gösteriyor sonra ver elini saçma sapan tartışmalar.
Anladım hocam. Bana da hadisler pek mantıkli gelmiyor. Adı üstünde zaten kesinligi belli olmayan rivayetler. Peki neden kendinizi agnostik olarak tanımlıyorsunuz? İslam'a veya hristiyanlığa veya herhangi bir dine inanmamanızın nedeni ne?
Her şeyin ve koskoca bilinmez evreni tüm detaylarıyla yaratan bir gücün, insanların iç işlerine karışmasını, o yasak bu doğru, helal/haram ayrımı yapmasını biraz politik buluyorum. O döneme kadar yaşamış insanların, hikayelerin, toplum dinamiklerinin ve kişisel görüşlerin bir sentezi olmuş gibi hissettiriyor bu kitaplar. Çok beğendiğim ve etkilendiğim ayetler var, yalan değil ama şöylesi de ilginç geliyor.
Ahzâb Suresi 53. ayeti ve meali | Kuran ve Meali
Ey iman edenler! Peygamber’in evlerine izinsiz ve yemek vakti dâvetsiz girmeyin. Yemek için çağrıldığınızda da, yemeğin hazırlanmasını bekleyecek kadar erken gelmeyin. Yemeğe çağrıldığınız zaman girin, yemeği yer yemez birbirinizle sohbete dalmadan hemen dağılın. Çünkü bu hareketiniz Peygamber’i...www.kuranvemeali.com